Vrijeme čitanja: 5 minuta

Implantati ili zubni most – Što odabrati?

Implantati ili zubni most uspješno nadomještaju izgubljen jedan ili više zubi. Iako su oba nadomjestka izgledom identična prirodnom zubu, zapravo su vrlo različiti. Što je bolje rješenje najviše ovisi o vašem zdravlju i odabir se razlikuje od slučaja do slučaja. Prilikom savjetovanja o svim mogućnostima nadoknade zubi, naš stomatolog uzet će u obzir vaše opće medicinsko i oralno zdravlje, postojeću zubnu kost, pozicije i broj zubi koji nedostaje te vašu starost. Posjetite nas  u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji na kontrolnom pregledu i saznajte što se u vašem slučaju preporuča implantat ili zubni most.

Sadržaj:
ŠTO UGRADITI: IMPLANTATI ILI ZUBNI MOST
POSLJEDICE IZAZVANE NEDOSTATKOM ZUBA
KADA SE UGRAĐUJU IMPLANTATI, A KADA ZUBNI MOST
ŽIVOTNI VIJEK: IMPLANTATI ILI ZUBNI MOST
POTENCIJALNI NEDOSTACI: IMPLANTATI ILI ZUBNI MOST
NAGLASAK STAVLJAMO NA OPĆE ZDRAVLJE PACIJENTA

Što ugraditi: Implantati ili zubni most

U slučaju da ste nedavno izvadili zub ili odgađate taj korak, sigurni smo da razmišljate o estetskom problemu nedostatka zuba. Estetski problem je svakako ključan razlog zašto je potrebno nadomjestiti zub, no postoje i zdravstveni razlozi koji govore u korist nadoknade zubi. Naš zadatak je ukazati na važnost potpunog broja zubi u čeljusti kako bi zadržali funkcionalan, zdrav i lijep osmijeh. Potpun broj zubi moguće je postići protetskim rješenjima. Više o mogućnostima nadomještanja izgubljenih zubi pročitajte u nastavku.

Posljedice izazvane nedostatkom zuba

Nadomjestak ili zamjenski zub ispunjava funkciju ravnomjerne raspodjele žvačnih sila među zubima kako ni jedan zub nebi bio preopterećen prilikom žvakanja hrane. Preopterećenje i neravnomjeran raspored žvačnih sila može uzrokovati puknuće zuba. Zamjenski zub sprječava pomicanje zubi u prazan prostor. Potreba za ponavljanjem ortodontske terapije svakako može biti još jedan u nizu problema izazvan nedostatkom zuba. Potpun zagriz i osmijeh, mogućnost bezbrižnog žvakanja, četkanja, govora i smijanja svakako su najveće prednosti zamjenskog zuba. 

Kada se ugrađuju implantati, a kada zubni most

U slučaju nedostatka jednog zuba, preporučamo odabrati zubni implantat. Zubni most je opcija kada nedostaje više od jednog zuba. Za nedostatak 3 ili više zubi u nizu opcija je zubni most na implantatu. Broj implantata (titanskih vijaka) ovisi o broju članova zubnog mosta.

Životni vijek: implantati ili zubni most

Kao i kod svake terapije odabir “implantati ili zubni most” ovisi i o cijeni. Obje opcije nadomještanja zuba treba promatrati kao dugoročnu investiciju. Iako su implantati u početku skuplja investicija, njihov vijek trajanja u konačnici opravdava cijenu. Implantati mogu trajati doživotno uz detaljnu i redovitu higijenu te dobro zdravlje. Krunica na implantatu može se mijenjati nakon 10-15 godina no titanski vijak u pravilu može trajati cijeli život. U slučaju zubnog mosta to nije slučaj. Zubni most potrebno je mijenjati svakih 7 do 15 godina. Tako da se cijena zubnog mosta u nekim slučajevima može pokazati višom od cijene implantata.

Potencijalni nedostaci: Implantati ili zubni most

Prilikom odabira zamjenskog zuba pacijenti često imaju dvojbe – implantati ili zubni most? Izvažimo prednosti i mane svake opcije. Ugradnja implantata je kirurški zahvat. Implantat ne utječe na susjedne zube. Implantati sprječavaju gubitak koštane mase jer se ponašaju kao korijen zuba i stimuliraju zubnu kost dok zubni most nema tu mogućnost. Implantati će osigurati zdravlje zubne kosti, prirodan osjećaj i sve funkcije prirodnog zuba.

U slučaju zubnog mosta proces izrade zuba, u usporedbi s implantatima, je kraći. Ugradnja zubnog mosta je manje invazivan zahvat. Kod zubnog mosta potrebno je ubrusiti susjedne zube. S vremenom se javlja povlačenje zubne kosti iz razloga što nema korijena zuba u zubnoj kosti koji stimulira zubnu kost.

Naglasak stavljamo na opće zdravstveno stanje pacijenata

Opće zdravstveno stanje pacijenata može biti glavni preduvjet za odabir jesu li implantati ili zubni most idealan odabir nadokande zubi. Prilikom razmatranja mogućnosti za ugradnjom implantata u obzir uzimamo opće zdravstveno stanje pacijenta. Za uspješnu implantaciju potrebno je proći procjenu oralnog i općeg zdravlja. Prvi preduvjet je oralno zdravlje, no iz iskustva govorimo kako je ono gotovo uvijek usko povezano sa općim zdravljem.

Zubi i krvožilni sustav usko su povezani. Kardiovaskularne bolesti često se odražavaju na oralno zdravlje i obrnuto. Stoga kod procjene preporučamo napraviti dodatne nalaze kako bi se naš stomatolog uvjerio da ste kandidat za operativni zahvat. U slučaju težih medicinskih stanja za koja je tipično usporeno zacijeljivanje rane, preporučamo odabrati zubni most.

Prije nego donesete odluku o izboru protetskog rješenja, posjetite nas u Dentus perfectus ordinaciji dentalne medicine kako bi Vas iz prve ruke savjetovali o najboljem rješenju za Vaš osmijeh.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Boli li ugradnja zubnog implantata?

Svi zahvati koje izvodimo u potpunosti su bezbolni. Moguća je lagana bol u satima nakon zahvata kada anestezija počne popuštati no uz upute i lijekove koje ćete dobiti možete biti sigurni da će oporavak proći bezbolno.

Kada odabrati zubni most?

Zubni most je odlično rješenje za sve pacijente koji žele nadoknaditi zube koji nedostaju na manje invazivan način.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS