Vrijeme čitanja: 6 minuta

Odbacivanje implantata simptomi

Odbacivanje implantata simptomi je jedno od najčešćih pitanja koje postave pacijenti prilikom razgovora i predlaganja svih opcija nadoknade zuba. Ovo spada pod učestalu dilemu o ugradnji implantata. Zubni implantat je dokazano najbolje i jedino trajno rješenje za nadoknadu zuba. Zubni implantat imitira prirodni korijen zuba. Za sigurnu nadoknadu izgubljenog zuba posjetite nas u Dentus perfectus ordinaciji dentalne medicine. Uz preciznu dijagnostiku i dodatne pretrage krvne slike detaljno planiramo zahvat ugradnje zubnog implantata. 100%-tni proces dijagnostike omogućava nam maksimalnu stopu uspješnosti prilikom ugradnje svakog zubnog implantata. 

Sadržaj:

ODBACIVANJE IMPLANTATA SIMPTOMI 
BIOKOMPATIBILNOST
CERTIFICIRANA ORDINACIJA ZA IMPLANTOLOŠKE PROCESE
ZAŠTO SE JAVLJA ODBACIVANJE ZUBNOG IMPLANTATA?
ODBACIVANJE IMPLANTATA SIMPTOMI: PERIIMPLANTITIS
KLJUČ USPJEHA IMPLANTOLOŠKE TERAPIJE
PREPORUKE ZA PACIJENTE SA ZUBNIM IMPLANTATOM
ODBACIVANJE IMPLANTATA SIMPTOMI: BRUKSIZAM

Odbacivanje implantata simptomi

Odbacivanje implantata simptomi se mogu javiti nakon ugradnje tijekom perioda zarastanja (oseointegracija). Tijekom procesa oseointegracije zubni implantat se povezuje sa zubnom kosti i postiže stabilnost kako bi uspješno vršio funkciju zuba i pružao otpor prilikom žvačnih sila i velikih opterećenja. Proces oseointegracije u pravilu traje od 3 do 6 mjeseci i nije ga moguće skratiti niti ubrzati jer se odvija prirodnim putem za koje je potrebno određeno vrijeme.

Simptomi koji se mogu javiti su: 

  • Crvenilo zubnog mesa uz sam implantat

  • Krvarenje i gnojenje desni

  • oticanje zubnog mesa

  • recesija ili povlačenje zubnog mesa

  • tupa bol

Iako su zubni implantati izrađeni od biokompatibilnog materijala te nije nužno da se jave komplikacije tijekom samog zahvata, u izuzetno malom broju slučajeva moguće je da se javi odbacivanje zubnih implantata. Pritom je važno napomenuti kako postoje certificirane ordinacije dentalne medicine za implantološke zahvate. Dentus perfectus stomatološka ordinacija jedna je od certificiranih ustanova za implantološka liječenja.

Biokompatibilnost

Materijal smatramo biokompatibilnim kada je prošao određena ispitivanja i testiranja kojima je dokazano da je moguća potpuna oseointegracija sa zubnom kosti i općenito tijelom. Zubni implantat mora biti u potpunosti prigrljen od strane cijelog organizma. Zubni implantati podliježu ispitivanja o alergijskim reakcijama, sastavu materijala. Materijal ne smije biti citotoksičan niti kancerogen. Mora biti lagan, stabilan, čvrst i otporan. Sve navedeno zubni implantat čini najboljim nadomjestkom za izgubljen zub. Odbacivanje implantata simptomi su jako rijetki upravo radi kvalitetnih i sigurnih materijala te odličnog prihvaćanja zubnih implantata od strane cijelog organizma.

Certificirana ordinacija za implantološke procese

U stomatološkoj ordinaciji Dentus perfectus ponosni smo reći da smo certifirana ordinacija za ugradnju zubnih implantata. Uz svaki zubni implantat prilažemo putovnicu zubnog implantata i sve podatke o samom implantatu i ugradnji. 

Zašto se javlja odbacivanje implantata?

Mogućnost za odbacivanje zubnog implantata može se javiti radi nepridržavanja uputa nakon samog zahvata ugradnje implantata. Nezdrav način života i zanemarivanje kvalitetnog oporavka nakon zahvata može uzrokovati da tijelo odbaci zubni implantat. Pretjeranim opterećenjem dolazi do povlačenja koštanog tkiva oko implantata. Koštano tkivo je ključan faktor za stabilnost i opterećenje implantata. 

Odbacivanje implantata simptomi: Periimplantitis

Oralna higijena je najčešći razlog za odbacivanje implantata simptomi koji će to potvrditi su upaljeno i bolno zubno meso oko implantata i oticanje obraza. Kao rezultat bakterijske upale javlja se gnojenje i krvarenje te gubitak zubne kosti uz sam implantat. Periimplantitis povezujemo sa stanjima poput gingivitisa i parodontitisa. U slučaju periimplantitisa javlja se ne prihvaćanje implantata. Tijelo ga prepoznaje kao opasnost i destruktivnu bolest koja utječe na strukturu kostiju i tkiva oko samog zubnog implantata. Radi onemogućene oseointegracije može se javiti i pokretljivost implantata. Pacijenti to opisuju kao klimanje implantata. U slučaju da se pojave navedeni simptomi snimamo RTG snimak zuba. Snimak će pokazati do koje mjere je nastupilo povlačenje zubne kosti. Provjeramo stabilnost i pomičnost implantata i potvrđujemo prisutnost patogena.

Ključ uspjeha implantološke terapije

Za uspješno povezivanje zubnog implantata sa zubnom kosti potrebno je osigurati određene preduvjete. Da bismo se uvjerili da ste kandidat za zahvat radimo inicijalni pregled i dodatne pretrage kojima ćemo ustanoviti volumen i količinu zubne kosti. Prilikom izrade plana liječenja uzimamo u obzir vaše navike i postojeća medicinska stanja koja bi mogla utjecati na zubni implantat. Neka od medicinskih stanja smatramo kontraindikacijom za implantološki proces. Uključuje li povijest bolesti parodontalne bolesti to smatramo kontraindikacijom za ugradnju zubnog implantata. Bolesti parodonta potrebno je zaustaviti i držati pod kontrolom kako bi se uopće moglo započeti s nadomjestkom izgubljenih zubi. 

Liječenje u slučaju da se javi “odbacivanje zubnog implantata simptomi” 

Jave li se “odbacivanje zubnog implantata simptomi” postoji nekoliko vrsta liječenja – antiseptička terapija, mehaničko čišćenje, antibiotska terapija, regenerativna terapija, profilaktičko i kirurško liječenje. Liječenje bakterijske upale uz implantat provodimo uz neizvjestan rezultat a provodi se s ciljem uklanjanja bakterija koje su zahvatile područje uz sam zubni implantata i oko zubnog implantata. Nastojimo stvoriti zdravu mikrofloru koja će potaknuti oporavak tkiva. 

Preporuke za pacijente sa zubnim implantatom

Pacijenti sa ugrađenim zubnim implantatom imaju obvezu povećanog održavanja higijene u ustima. Pridržavanje dobivenih uputa od strane stomatologa je ključan dio oporavka nakon implantološkog zahvata. S obzirom na neodstatne količine vitamina D kod većine pacijenata, preporučamo pojačati unos vitamina D putem dodataka prehrani. Vitamin D potrebno je konstantno unositi kako bi osigurali maksimalnu uspješnost terapije i pojačali održivost koštanih struktura.

Odbacivanje implantata simptomi: Bruksizam

Neželjeni pokreti poput škripanja i stiskanja zubima mogu biti problem za potpunu oseointegraciju zubnog implantata. Snažne žvačne sile mogu onemogućiti postizanje stabilnosti zubnog implantata tijekom perioda njegova zarastanja. Potrebno je nositi zaštitnu udlagu izrađenu po mjeri kako bi se spriječilo izravno prenošenje sile na zubni implantat. Zaštitna udlaga zaštit će zubnu krunicu.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Je li crvenilo i otok razlog za brigu?

Javi li se crvenilo i otok to je razlog za brigu i potrebna vam je profesionalna pomoć stomatologa. Riječ je o početnoj infkeciji koju je moguće zaustaviti ukoliko pravovremeno potražite pomoć. 

Je li normalno osjetiti pomicanje zubnog implantata?

Ne, pomicanje zubnog implantata nije uobičajeno. Zubni implantata je čvrst i stabilan. Javi li se osjećaj klimavosti i pomicanja to može biti izazvano pomicanjem zubne krunice na vijku. U slučaju periimplantitisa može se javiti pomicanje implantata. Ispadne li zubni implantat nikako ga ne vraćati na mjesto. To može dovesti do infekcije. Potrebna vam je hitna stomatološka pomoć.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS