ugradnja implantata

Ugradnja implantata

Što su zubni implantati?

Ugradnja implantata odvija se ispod razine zubnog mesa i ne vide se direktno u ustima. Zubni implantat se nalazi dirketno u zubnoj kosti. Sami po sebi nisu cjelovito rješenje, oni tek imitiraju zubni korijen odnosno predstavljaju unutarnji, nevidljivi, noseći dio konstrukcije, a na njega se postavlja vanjski, vidljivi dio – krunica ili zubni most. Poveznica između implantata i krunice je suprastrukutra.

Kada se ugrađuju zubni implantati?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u dio čeljusne kosti na mjestu gdje nedostaje prirodni zub, a cilj je nadomještanje izgubljenih korijena prirodnih zuba. Oni služe kao nosači tamo gdje nedostaju prirodni zubi i na njima se može izraditi samostalna (jedna krunica) ako nedostaje samo 1 zub ili kod nedostatka više zubi tu se ugrađuje više implantata i onda se izrađuje zubni most gdje implantati služe kao nosači tog mosta.

Kandidati za ugradnju implantata

Svi pacijenti kojima nedostaje jedan ili više prirodnih zuba potencijalni su kandidati za ugradnju implantata. Izbor područja ugradnje implantata određuje se kliničkom procjenom i analizom rendgenskih snimaka bezubog područja. Položaj, duljina i promjer implantata odabire se prema anatomskim i morfološkim karakteristikama čeljusne kosti. Vrlo važan faktor za uspješnost i dugotrajnost ugrađenih zubnih implantata je opće zdravstveno stanje organizma. Ugradnjom implantata spriječiti će se resorpcija ili propadanje kosti čeljusti, povećati će se stabilnost susjednih zubi.

Da bi se zubni implantat uspješno ugradio potrebno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti. Prethodni gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Ako kost ispod desni nije dovoljno voluminozna, trebat će se napraviti postupak nadogradnje kosti (augmentacija) da bi se u nju mogao uspješno ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost kako bi dobili dovoljno prostora za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti potrebno je pričekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja kosti. Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno riješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Implantat osigurat će stabilnost nove zubne krune koja je postavljena na njega, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Što nakon ugradnje zubnog implantata?

Neposredno nakon ugradnje implantata potrebno je popiti tabletu protiv bolova. Taj dan izbjegavajte ispiranje usta kako nebi provocirali krvarenje, zubi se mogu prati normalno kao i prije zahvata. Minimalno krvarenje je moguće nekoliko sati nakon zahvata. Oteklina nakon operacije nije neuobičajena i ne predstavlja opasnost. Da biste ju spriječili ili sveli na minimalnu veličinu potrebno je područje zahvata hladiti ledom u plastičnoj vrećici ili hladnim oblozima narednih osam sati u serijama od 20 minuta prislonjenim oblogom i pauzama od 10min. Treba izbjegavati gazirana pića i tople napitke. Ako ste pušač, ne smijete pušiti 24h poslije zahvata i dok postoji krvarenje. Konce skidate sedam dana nakon zahvata.

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja implantata predstavlja mali kirurški zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ležište zubnih implantata priprema se normiranim svrdlima kojima odgovara promjer i dužina izabranog zubnog implantata.

Ugradnja implantata je brzo gotova i bezbolna, izvodi se pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje implantata, ukoliko postoji dobra primarna stabilnost, moguće je inicijalno opterećenje zubnog implantata izradom provizornog umjetnog zuba. U većini slučajeva za stabilnost zubnog implantata potreban je proces zacijeljenja od minimalno nekoliko tjedana. Oseointegracija je proces neposrednog srastanja kosti na površinu zubnog implantata, a njena brzina ovisi o kvaliteti okolne kosti. To je period oporavka kod kojeg zubni implantat srasta sa kosti čeljusti i on obično traje od 3 do 6 mjeseci. Nakon perioda oseointegracije, na zubni implantat se postavlja nadogradnja i on je spreman za protetsku fazu kad postavljamo navlake za zube, krunicu na zubni (dentalni) implantat.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS