Vrijeme čitanja: 5 minuta
imedijatna implantacija

Imedijatna implantacija

Imedijatna implantacija je najbrži način za nadoknadu izgubljenog zuba. Ako ste prisiljeni izvaditi zub i strahujete što nakon vađenja zuba, znajte da pomoću imedijatne implantacije u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji u jednom dolasku vadimo zub i ugrađujemo zubni implantat koji će nadoknaditi izvađen zub. To za vas znači skraćen period oporavka i brzu nadoknadu izvađenog zuba. Zubni implantat je najbolje dostupno rješenje za potpunu nadoknadu zuba (od korijena do krune zuba).

Sadržaj:
ŠTO JE IMEDIJATNA IMPLANTACIJA?
VODIMO VAS KROZ ZAHVAT IMEDIJATNE IMPLANTACIJE
RAZLOZI ZA IMEDIJATNU IMPLANTACIJU
DETALJNA DIJAGNOSTIKA KOD IMEDIJATNE IMPLANTACIJE
ODABIR KANDIDATA ZA ZAHVAT IMEDIJATNE IMPLANTACIJE
ALTERNATIVNA PROTETSKA RJEŠENJA

Što je imedijatna implantacija?

Imedijatna implantacija je suvremena tehnika u implantološkoj stomatologiji koja uključuje dva zahvata u jednome dolasku pomoću kojih skraćujemo proces nadoknade zuba. Riječ je o mogućnosti vađenja zuba i istovremene ugradnje zubnog implantata (titanskog vijka) u zubnu kost. Važno je znati kako nije svatko kandidat za ovaj zahvat.

Vodimo vas kroz zahvat imedijatne implantacije

Imedijatnu implantaciju provodimo u lokalnoj anesteziji. Kada smo sigurni da anestezija djeluje, započinjemo s vađenjem zuba. Odmah nakon vađenja u isto mjesto ugrađujemo zubni implantat (titanski vijak).  U nekim slučajevima moguće je postaviti i privremenu zubnu krunicu. Nakon 4-6 mjeseci, kada se sve zaraste i implantat sraste sa zubnom kosti (tzv. oseointegracija) spremni smo za završni korak. U završnom koraku na zubni implantat postavljamo trajnu zubnu krunicu.

Razlozi za imedijatnu implantaciju

Brojni su razlozi zašto se preporuča imedijatna implantacija. Najpopularniji razlozi među našim pacijentima su ušteda vremena jer dva složena zahvata obavljamo u samo jednoj posjeti našoj ordinaciji. Najveći plus je što u ovom slučaju pacijenti prolaze kroz samo jedan oporavak. Ovo je najbrži put do najboljeg rješenja za potpunu nadoknadu zuba.

  • Brz oporavak

    Put do potpune nadoknade zuba ovisi od slučaja do slučaja. U nekim slučajevima može trajati dulje od očekivanja s obzirom da je potrebno pričekati potpun oporavak nakon vađenja zuba da bismo uopće mogli planirati zahvat ugradnje zubnog implantata. Imedijatna implantacija skraćuje vrijeme oporavka.

  • Manje zahvata i kraće trajanje terapije

    Kod ove kombinacije operativnih zahvata terapija se završava brže nego u slučaju kada svaki od zahvata radimo odvojeno. Klasična implantacija podrazumijeva oporavak od svakog zahvata. Prvo oporavak nakon vađenja zuba kako bi se kost u potpunosti zacijelila te potom oporavak nakon implantacije zuba. U slučaju imedijatne implantacije manje kirurških zahvata znači manje invazivno liječenje za pacijenta.

  • Očuvanje zubne kosti

    Izuzev velike popularnosti među pacijentima radi veće ugodnosti i kraćeg oporavka, postoje i druge prednosti izvođenja dvaju stomatoloških tretmana zajedno. Nabrojat ćemo prednosti koje stomatološka struka zajedno sa doktorom Šebečićem ima u vidu kod upita za mogućnost nadoknade zuba ovom tehnikom. U ordinaciji ovom tehnikom dokazano postižemo najbolje estetske rezultate te se kod ovog zahvata otvara mogućnost maksimalnog očuvanja zubne kosti. Imedijatnom implantacijom sprječavamo gubitak zubne kosti nakon vađenja zuba.

Detaljna dijagnostika kod imedijatne implantacije

Rizik od komplikacija nakon imedijatne implantacije sprječavamo detaljnom dijagnostikom i dodatnim nalazima koji su nam potrebni. Na temelju nalaza procjenjujemo kandidata i njegovo opće medicinsko stanje, oralno zdravlje i zubnu kost. Mogući rizik kao i kod drugih operacija uključuje infekciju, krvarenje ili odbacivanje implantata. Uspješno izbjegavamo svaki rizik zahvaljujući 100%-tnoj dijagnostici prilikom svakog pregleda.

Odabir kandidata za zahvat imedijatne implantacije

Nažalost, nisu svi pacijenti kandidati za ovu metodu nadoknade zuba. Na temelju detaljnog pregleda i prikupljenih nalaza procjenjujemo jeste li idealan kandidat za zahvat imedijatne implantacije. Ovaj zahvat pogodan je za pacijente kod kojih je zub koji je potrebno izvaditi – zdrav. Potrebno je imati dobro očuvanu zubnu kost, 3d snimkom provjeravamo ima li dovoljno zubne kosti i njezinu kvalitetu. Uz to potrebno je imati zdravo zubno meso. Uz sve navedeno, pazimo na krvnu sliku prilikom razmatranja kandidata za ovaj zahvat.

Alternativna protetska rješenja

Za sve pacijente koji možda nisu kandidati za ovaj zahvat moguće je dogovoriti protetsko rješenje koje najviše odgovara vašim potrebama. Ukoliko Vam nedostaje zubne kosti moguće je nadoknaditi izgubljenu zubnu kost u sklopu zasebnog operativnog zahvata. Za pacijente koji žele manje invazivno rješenje nadoknade zuba od zubnog implantata, zubni most je odlična alternativa zubnom implantatu.

Posjetite nas na pregledu u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji i od našeg iskusnog stomatologa saznajte jeste li kandidat za imedijatnu implantaciju i što je najbolja opcija za nadoknadu zuba u vašem slučaju.

Koliko dugo se nosi privremena krunica na zubu?

Privremenu krunicu na zubu potrebno je nositi 6 mjeseci kada se započinje izrada trajne krunice. Privremenom zubnom krunicom kroz 6 mjeseci će se oblikovati izlazni profil gingive i stvoriti potpora mekog tkiva. Kroz 6 mjeseci završit će se proces oseointegracije i implantat će biti spreman za opterećenje.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS