Vrijeme čitanja: 4 minuta
Dentus perfectus - izbjeljivanje zubi prije i poslije

Je li izbjeljivanje zubi štetno?

  • JE LI IZBJELJIVANJE ZUBI ŠTETNO?

    Istraživanja su dokazala da je izbjeljivanje zubi i druge metode izbjeljivanja zubi kao što su čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem svih zubi sigurna i učinkovita metoda. Testiranjem proizvoda dostupnih na tržištu na temelju kliničkih i laboratorijskih ispitivanja dokazano je da profesionalno izbjeljivanje zubi štetno nije. To se odnosi na postupke u ordinaciji koje koristi klinički ispitane proizvode i pod profesionalnim nadzorom stomatologa.

  • BEYOND TEHNOLOGIJA IZBJELJIVANJA ZUBI

    U ordinaciji Dentus perfectus koristimo Beyond tehnologiju izbjeljivanja zubi. Maksimalni učinak postižemo aktivacijom Beyond svijetla, čime se omogućuje bolji učinak uz manju koncentraciju sredstva za izbjeljivanje zubi. Djelovanje se temelji na povećanju kinetičke energije čestica inicirane svijetlom točne valne duljine. Stoga to djelovanje nije rezultat agresivne kemijske reakcije na površini zuba.

Nazovite nas

DANAS SE KORISTE MANJE KONCENTRACIJE PREPARATA ZA IZBJELJIVANJE

U prošlosti su bile korištene veće koncentracije preparata za izbjeljivanje zubi što je rezultiralo povećanom osjetljivošću zubi. Danas su te koncentracije manje nego prije što izaziva manju osjetljivost zubi nakon izbjeljivanja. Osjetljivost se i dalje može pojaviti nakon tretmana izbjeljivanja zubi, najčešće kada se konzumiraju hladna ili topla pića, ali ona nestaje nakon 24h. Nepoželjno djelovanje sredstva za izbjeljivanje zubi mogu se javiti na zubima koji imaju prethodno nesanirani karijes, odstojeće ispune (plombe), cervikalne lezije ili gentetski poremećaj razvoja cakline zuba. Stoga je potrebo prethodno napraviti preventivni pregled i procijeniti jeste li ste kandidat za izbjeljivanje zubi. Više o cijeni izbjeljivanja zubi saznajte na poveznici.

NEPROFESIONALNO IZBJELJIVANJE ZUBI

Upotrebom “narodnih” pripravaka poput sode bikarbone može doći do efekta posvijetljenja zubi, ali su moguće neželjene i štetne interakcije sa površinskom kristalnom strukturom cakline zuba koja može pretrpjeti nepovratna oštećenja. Jer takvi pripravci su vrlo abrazivanog karaktera. Zbog velike razine abrazivnosti postoji rizik od oštećenja cakline i nastanka površinskih defekata. Također se spominje i korištenje jagoda i limuna za izbjeljivanje zubi. Trljanje jagodama ili limunom neće izazvati trajna oštećenja, kao što ih ne izaziva ni uobičajena konzumacija sličnih kiselih namirnica. Međutim, da bi sa ovom tehnikom postigli željeni učinak, potrebno je vrlo često raditi navedeni postupak. Upravo ponavljano izlaganje zubi kiselim tvarima ili jako abrazivnim česticama koje su temelj „prirodnog“ izbjeljivanja nosi rizik od nuspojava i trajnih oštećenja. Što se postupak intenzivnije provodi (a mora se intenzivno provoditi kako bi dao rezultate) oštećenja su teža i opsežnija. Upravo smo zaključili kako profesionalno izbjeljivanje zubi nije štetno jer se provodi u ordinaciji pod nadzorom stručnjaka.

ŠTO NAKON IZBJELJIVANJA ZUBI?

Nakon tretmana izbjeljivanja zubi, zubi se zaštite i premažu sa preparatima koji sadrže CPP-ACPF što s vremenom dovodi do povećane tvrdoće i povećane remineralizacije zubi. Nakon toga caklina zubi ima veću tvrdoću nego prije. Dakle odgovor na početno pitanje, je da izbjeljivanje zubi u ordinaciji i pod profesionalnim nadzorom stomatologa nije štetno za zube. Izbjeljivanje zubi  treba tretirati isključivo nekom od profesionalnih metoda u ordinaciji pod nadzorom stomatologa koje ostvaruju maksimalan učinak, a istovremeno pružaju maksimalnu sigurnost za zube i okolna tkiva.

Literatura
  1. Acta Clin Croat. 2013 Dec;52(4):419-29.Surface changes of enamel and dentin after two different bleaching procedures.Klarić E, Marcius M, Ristić M, Sever I, Prskalo K, Tarle Z.
  1. SADJ. 2010 Feb;65(1):6, 8-13.A review of the safety of tooth bleaching.Burrows S.
  1. J Dent (Tehran). 2014 Mar;11(2):131-6. Epub 2014 Mar 31.
The effect of remin pro and MI paste plus on bleached enamel surface roughness.Heshmat H1, Ganjkar MH1, Jaberi S2, Fard MJ3.

KONTAKTIRAJTE NAS