Vrijeme čitanja: 5 minuta
perikoronitis

Perikoronitis

Perikoronitis je glavni neprijatelj umnjaka. Javlja se kao upala desni oko umnjaka koji nastoji izrasti no nema dovoljno prostora te jednim dijelom ostaje zarobljen ispod površine desni. Upala je izazvana zarobljenim ostacima hrane i plakom te može napredovati i širiti se krvožilnim sustavom. Zato je potrebno zatražiti pregled kod našeg stomatologa kako bi se na vrijeme spriječilo oticanje, bol i veće stomatološke probleme. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaiciji brinemo za cjelokupno zdravlje osmijeha.

Sadržaj:
ŠTO JE PERIKORONITIS?
PERIKORONITIS I SIMPTOMI
NEDOSTATAK PROSTORA U USTIMA ZA UMNJAK
PERIKORONITIS I LIJEČENJE
PRAVILNA HIGIJENA UMNJAKA
PERIKORONITIS I PUŠENJE

Što je perikoronitis?

Perikoronitis je upala zubnog mesa koje okružuje umnjak. Javlja se u slučajevima kada nema dovoljno mjesta u čeljusti da bi zub u potpunosti izrastao te on jednim dijelom ostaje zarobljen ispod površine desni. Kako je dio zuba dijelom zarobljen, teško ga je detaljno iščetkati te dio bakterija iz hrane izaziva infekciju. Ukoliko prepoznate neki od simptoma u nastavku, posjetite nas kako bismo na vrijeme prepoznali je li riječ o upaljenom umnjaku.

Perikoronitis i simptomi

  • Povišena tjelesna temperatura

  • Grlobolja, uhobolja ili zubobolja

  • Oticanje i zadah

  • Crvenilo i osjetljivost desni

  • Gubitak apetita

  • Otežan govor

Kako prepoznati perikoronitis na vrijeme?

Simptomi perikoronitisa mogu biti jako prikriveni i lako ih je zamijeniti za druga stanja i zdravstvene poteškoće. Pacijenti često prvo primijete glavobolju, uhobolju, ili grlobolju. S obzirom na poziciju i veličinu umnjaka to nas ne čudi. Umnjaci imaju najveće korijenove i posljednji su u čeljusti to je ujedno razlog zašto se problemi povezani sa umnjacima često manifestiraju u vidu u glavobolje i uhobolje. Ukoliko se problem umnjaka ne prepozna na vrijeme, redovito dolazi do sve većih simptoma poput oticanja desni i obraza, zadaha i bolnih desni. Potrebna vam je pomoć našeg stomatologa. Na pregledu ćemo ustanoviti problem i uzrok problema. Ispitat ćemo zdravlje desni i vidjeti razinu upale koja je zahvatila umnjak. Dentus perfectus stomatolog otklonit će bol i pomoći da se upala povuče.

Nedostatak prostora u ustima za umnjak

Umnjaci su zubi s najvećim korijenom koji izrastaju posljednji. Nazivamo ih i treći molari.  Najčešće se kod pacijenata javljaju od 18 do 30 godine starosti. Kako izrastaju posljednji od svih zubi, za njih je specifično da ponekad nema dovoljno mjesta u vilici da u potpunosti izbiju van. U tim slučajevima postoji opasnost za razvoj perikoronitisa. U tom slučaju mogući su brojni problemi. Od problema izdavajmo impaktirani umnjak, nepravilan rast umnjaka,  razvoj karijesa i probleme desni. Ukoliko se sa liječenjem perikoronitisa odugovlači i ne započne na vrijeme postoji opasnost od brojnih komplikacija. U nekim slučajevima preporučamo napraviti ortodontsku terapiju kako bi se oslobodilo prostor za umnjak.

Perikoronitis i liječenje

Liječenje perikoronitisa ovisi o razini upale. Kod početnih upala čistimo područje oko umnjaka. Pomoću profesionalnih stomatoloških alata uklanjamo nataložene naslage i plak koji provocira upalu. Profesionalno čišćenje upaljenog područja uvelike će olakšati bol koju osjećate. Ukoliko je riječ o jakoj upali propisat ćemo antibiotik kako bi se upala smirila. Ukoliko se upala konstantno ponavlja preporučit ćemo uklanjanje zubnog mesa oko umnjaka ili vađenje umnjaka (alveotomija). U slučaju problema sa umnjakom za sve detalje posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji na kontrolnom pregledu. Za potpuno izliječenje početne upale potrebno je od 3 do 7 dana. Kod jakih upala simptomi mogu potrajati i do nekoliko tjedana.

Pravilna higijena umnjaka

Za potpunu higijenu umnjaka potrebno je detaljno četkati zube, koristiti oralni tuš, zubni konac i usnu vodicu (bez alkohola). Interdetalne četkice mogu uvelike pomoći kod održavanja higijene oko umnjaka. Ispiranje slanom otopinom je prirodno rješenje koje je poželjno koristiti do tri puta dnevno kod ove vrste upale. Slanu otopinu možete napraviti u vlastitoj kuhinji. Za slanu otopinu potrebna vam je čajna žličica soli i deci mlake vode. Redoviti godišnji kontrolni pregledi pomažu nam da pratimo promjene u ustima, posebice u slučaju umnjaka.

Perikoronitis i pušenje

Perikoronitis može biti jače izražen kod pušača. U slučaju da ste pušač savjetujemo izbjegavati pušenje dok se upala u potpunosti ne povuče. Imajte na umu kako pušenje dodatno provocira upalu. Znamo da se ovo čini kao velik izazov no nažalost u suprotnom će se upala nastaviti.

Javi li se perikoronitis potrebna vam je profesionalna pomoć Dentus perfectus stomatologa. U slučaju slabijih upala dovoljno je napraviti čišćenje zahvaćenog područja. U nekim slučajevima nužan je antibiotik. Ovisno o razini upale za potpun oporavak potrebno je pričekati do tjedan dana (kod slabijih upala) ili više tjedana (kod jakih upala). Nazovite nas za termin pregleda još danas.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS