Vrijeme čitanja: 5 minuta
upala zuba

Upala zuba

Upala zuba je stanje koje je teško ignorirati. Muči li vas bol u zubu ili se pojavi oticanje zubnog mesa potrebno je zatražiti stručnu pomoć stomatologa. To stanje u stomatologiji stručno nazivamo apsces zuba. Glavna posljedica neliječenja je gubitak zuba.

Sadržaj:
ŠTO JE UPALA ZUBA?
KAKO PREPOZNATI DA SE RAZVILA UPALA ZUBA?
DIJAGNOZA
KAKO SE UPALA ZUBA LIJEČI?
TRENUTAČNA POMOĆ
PREVENCIJOM DO ZDRAVIH ZUBI I DESNI

Što je upala zuba?

Upala zuba je naziv za bakterijsku infekciju u unutrašnjosti samog zuba. Kod upale se javlja gnojna nakupina vidljiva na zubnom mesu. Prepoznat ćete je po laganom osjećaju žarenja i žuto bijeloj boji. Tijekom dodira moguće je osjetiti ispupčenje na zubnom mesu. Iduće se javlja oteknuće obraza. Znate li da je upala zuba najčešći uzrok radi kojeg je potrebno izvaditi zub. Zatražite pravovremenu pomoć kako bi izbjegli bolne situacije i spasite zub.

Oštećenje zuba

Antibiotik i lijekovi prortiv bolova trenutno smiruju upalu no ako se ne izliječi, upala će se iznova ponavljati. Nemojte da vas zavara povlačenje boli jer je riječ o trenutačnom olakšanju. Nastavi li se, upala može uzrokovati oštećenje unutrašnjosti zuba. Zubna pulpa je takozvano srce zuba. Oštete li se zubni živci unutar zuba oštećenje može biti toliko jako da u potpunosti uništi zubni živac. Odumiranje zubnog živca stručno se naziva nekroza. U slučaju nekroze zub je sklon mijenjanju boje i vrlo brzo će potamniti.

Kako prepoznati da se razvila upala zuba?

 • Glavobolja
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Oteknuće i krvarenje desni
 • Pulsiranje zuba i osjećaj “probadanja” zuba
 • Bol na dodir i prilikom zagriza
 • Osjetljivost zuba
 • „Čudan“ okus zuba
 • Jak zadah

Dijagnoza

U sklopu pregleda moguće je usnimiti rendgen snimak zuba ukoliko isti još niste usnimili. Nakon što usnimimo zub prelazimo na klinički pregled kod stomatologa. Tijekom pregleda doktor će dobiti uvid u stvarno i trenutačno stanje oralnog zdravlja. Za to je uvelike zaslužan rendgen kojim potvrđujemo dijagnozu. Praćenje protokola omogućava nam 100%-tnu sigurnost prilikom postavljanja dijagnoze. Zračenje koje osoba prima prilikom snimanja rendgen snimke jednako je jednom danu provedenom u prirodi i stoga Vas ne treba zabrinjavati. Za vaše oralno zdravlje to može puno značiti jer će Vam skratiti put do izliječenja.

Zašto se javlja upala zuba?

Javlja se u slučaju kada zub napukne. Napuknut zub postaje sklon ulasku bakterija. Ispadne li plomba sa zuba to također ostavlja prostor bakterijama da uđu u njegovu unutrašnjost. Upala zuba može se javiti u raznim slučajevima koje je teško predvidjeti. Održavanjem redovite oralne higijene uspješno smanjite rizik od razvoja upale.

Kako se upala zuba liječi?

Razvije li se upala zuba, postoji više mogućnosti liječenja. Ovisno o stupnju upale i stanju zuba na pregledu ćemo vas savjetovati o svim opcijama liječenja – popravak zuba/zubni ispun/endodontska terapija/revizija liječenja korijena zuba/vađenje zuba.

Trenutačna pomoć

Trenutačno olakšanje možete postići ispiranjem usne šupljine pomoću slane otopine. Slana otopina gotova je u 3 koraka. Djeluje antibakterijski i dezinficira upaljena tkiva. Ispirite usta slanom otopinom i do 3x dnevno. U slučaju velikih bolova uzmite lijek protiv bolova. Pojavi li se oteknuće prislonite hladan oblog na mjesto oteknuća.

Prevencijom do zdravih zubi i desni:

 • Izbjegavajte pušenje

 • Održavajte detaljnu oralnu higijenu (uključujući korištenje zubnog konca)

 • Posjećujte nas na redovitim kontrolnim pregledima

 • Koristite zubnu pastu s dodatkom fluora

 • Pobrinite se da vaši zubi i desni prime svu potrebnu njegu

Gubitak zuba uslijed upala zuba može biti izazovan. Prepustite se u ruke stručnjaka za stomatologiju. Pravovremenom reakcijom možemo zaštititi vaš zub. Osigurali smo vrhunsku tehnologiju i inovativne tehnike liječenja kako bi u potpunosti zaštitili zdravlje vašeg osmijeha. U ugodnom društvu i ambijentu obavite sve stomatološke usluge na jednom mjestu. Saznajte što uključuje naša specijalnu ponuda dobrodošlice za nove pacijente.

Zašto odabrati Dentus perfectus stručnjake za osmijehe?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će Vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

KONTAKTIRAJTE NAS