Vrijeme čitanja: 6 minuta
kosti

Kosti

Kosti su glavni preduvjet za zdrave, stabilne i čvrste zube. Zubi su zaštićeni i učvršćeni zubnom kosti i mekim tkivima. Svaka promjena tvrdih ili mekih tkiva može jako oštetiti zub. Stoga je potrebno brinuti o cjelokupnom oralnom zdravlju. Oralno zdravlje uključuje puno više od uklanjanja karijesa na zubu.

Sadržaj:
DEFEKTI ZUBNE KOSTI
GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU ZUBA I KOSTI
NADOKNADA KOSTI U PREDNJOJ I STRAŽNJOJ REGIJI
TKO JE KANDIDAT ZA AUGMENTACIJU ZUBNE KOSTI?
DIJAGNOSTIKA
RIZIK I PREDNOSTI
OPORAVAK NAKON ZAHVATA
OČUVANJE ZUBNE KOSTI

Defekti zubne kosti

U slučaju kada se zubna kost povukla potrebno je nadoknaditi izgubljeni dio volumena kako bi se osigurao dovoljan prostor u koji će se ugraditi zubni implantat. Dovoljan volumen alveolarne kosti osigurat će strukturalnu potporu i stabilnost zubnog implantata. Gubitak zubne kosti narušava zdravlje susjednih zubi i s vremenom opušta facijalne mišiće. Mišići se opuštaju i počinju visiti. Do povlačenja i smanjenja razine kosti dolazi uslijed ranog gubitka zuba, parodontalne bolesti, drugih patoloških procesa i upala, traume zuba i općenito starenja. Za nadoknadu zuba pomoću zubnog implantata potrebno je osigurati dovoljnu širinu, visinu i volumen zubne kosti. Nadoknadu je moguće napraviti zahvatom koji nazivamo augmentacija. Dovoljna razina tvrdog tkiva osigurat će ispravan položaj zubnog implantata.

Glavna razlika između zuba i kosti

Zub nema mogućnost samoregeneracije. Iako je caklina najčvršći dio u našem tijelu, jednom kada se zubna caklina ošteti nije moguća njezina samoregeneracija. Zub se sastoji iz 4 dijela: zubna caklina, dentin, cement i zubna pulpa. Potrebno je detaljno provoditi oralnu higijenu kako bi zaštitili zube od napada bakterija i oštećenja uzrokovanih karijesom. Zubna kost ima mogućnost samoregeneracije zahvaljujući stanicama koje ju obnavljaju. Zub zahvaćen karijesom prava je prijetnja za cjelokupno zdravlje, posebice kod srčanih bolesnika. Oralno zdravlje isprepleteno je i preslikava se na cjelokupno zdravlje. Zato savjetujemo pacijente kako je potrebno postići zdravlje osmijeha i redovito ga održavati.

Nadoknada kosti u prednjoj i stražnjoj regiji

Nadoknada tvrdog tkiva razlikuje se s obzirom na gornju i donju čeljust. U stražnjoj regiji nužna je prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Implantat mora biti čvrsto smješten u čeljust kako bi mogao ostvariti zagriznu moć. Prednja regija zahtjeva nadoknadu izgubljenog dijela iz funkcionalnih, ali ponajviše iz estetskih razloga. Prednja regija ima potpunu vidljivost prednjih zubi i linije desni.

Tko je kandidat za augmentaciju zubne kosti?

Kandidat je svatko tko želi ugraditi zubni implantat na mjesto izgubljenog zuba, a pritom mu nedostaje volumena zubne kosti. Postoji nekoliko metoda regeneracije zubne kosti: regeneracija pomoću vlastite krvne plazme (PRGF), augmentacija autogenim transplantatom i regeneracija zamjenskim biokompatibilnim koštanim materijalima. Zubni most može biti alternativa za pacijente kojima nedostaje zubne kosti i koji žele manje invazivnu terapiju.

Dijagnostika

Procesu nadoknade tvrdih struktura prethode prvi pregled, dijagnostika, pretrage i dogovor oko plana liječenja. U sklopu prvog pregleda za vas smo osmislili poseban paket dobrodošlice. Paket uključuje rendgenski snimak i pregled od strane stomatologa. Ponuda je dostupna po posebnoj cijeni. Obavljamo dijagnostiku, i detaljne pretrage kako bi unaprijed isplanirali sve potrebne zahvate za 100%-tnu uspješnost zahvata.

Rizik i prednosti

Iako je proces siguran i neinvazivan te bilježimo 100%-tnu stopu uspješnosti, kao i kod većine operativnih zahvata postoji rizik od infekcije ili krvarenja, posebice u slučaju pušača. Ako ste pušač potrebno je držati se uputa stomatologa kako bi proces izveli bez komplikacija. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji uspješno izbjegavamo komplikacije zahvaljujući velikom iskustvu, 100%-tnom procesu dijagnostike i detaljnih pretraga prije izrade samog plana liječenja te korištenjem vrhunske tehnologije i materijala. Zahvate provodimo uz najvišu stopu sigurnosti protokola. Ovim procesom stvaramo sve uvjete za uspješnu oseointegraciju zubnog implantata kojeg će tijelo prihvatiti kao da je prirodni zub.

Neki od simptoma komplikacija nakon zahvata ugradnje zubne kosti su:
• Oticanje tijekom prvog tjedna oporavka
• Povlačenje desni

Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon zahvata traje tjedan dana. Potrebno je pojačano paziti na umjerenu aktivnost, paziti da se ne prehladite jer nije poželjno kihati i puhati nos radi pritiska te izbjegavati sportske aktivnosti. Vrijeme oporavka je individualnog karaktera te može trajati od 3 do 6 mjeseci dok se u potpunosti ne završi proces zaraštanja. Svim pacijentima sa implantološkim nadomjestcima zuba nakon zahvata savjetujemo započeti s dodatkom vitamina D u prehranu. Vitamin D sprječava osteoporozu i štiti kosti. S vremenom se prirodno javlja manjak vitamina D stoga ga je poželjno nadomjestiti.

Očuvanje zubne kosti

Za oralno zdravlje preporučamo nadoknaditi izgubljen zub. Odgađanjem nadoknade zuba u budućnosti će biti potrebno prije ugradnje zubnog implantata nadoknaditi i zubnu kost. To produžuje cijeli proces dobivanja novog zuba. Dentus perfectus stručnjaci za stomatologiju usmjerit će vas i voditi na vašem putu do besprijekornog oralnog zdravlja. Zakažite termin za Paket dobrodošlice i osigurat ćemo prilagođen plan liječenja krojen po jedinstvenim potrebama vašeg osmijeha. Veselimo se ukloniti sve probleme koji vas priječe da se neprestano smijete.

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će Vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Regeneracija zubne kosti prirodnim putem

PRGF regeneracija zubne kosti prirodnom krvnom plazmom inovativan je i široko prihvaćen prirodni proces nadoknade zubne kosti korištenjem pacijentovih vlastitih krvnih stanica u kombinaciji s faktorima rasta i fibrinom. Faktori rasta uspješno pospješuju proces regeneracije tkiva.

Augmentacija značenje

Augmentacija zubne kosti zapravo je naziv za povećanje volumena zubne kosti. U slučaju nedostatka jednog ili više zuba zubna kost se povlači i smanjuje u volumenu. Smanjenje zubne kosti ujedno smanjuje i raspoloživ prostor za zubni implantat. Kako bi se zubni implantat srastao s kosti potreban mu je određen volumen zubne kosti.

Augmentacija kosti cijena

Augmentacija kosti cijena se odnosi na operativni zahvat kojeg izvodi oralni kirurg. Postoji nekoliko metoda regeneracije zubne kosti: regenracija pomoću vlastite krvne plazme (PRGF), augmentacija autogenim transplantatom i regeneracija zamjenskim biokompatibilnim koštanim materijalima. Potrebno je napraviti stomatološki pregled kako bi Vas mogli savjetovati o mogućim metodama nadoknade kosti u vašem slučaju.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS