Dentus perfectus - prednosti zubnog mosta

Keramički most

Što je keramički most?

Keramički most je kvalitetno rješenje nadomještanja jednog ili više izgubljenih zuba. Predstavlja prvoklasno prtotesko rješenje jer u potpunosti uspostavlja žvačnu funkciju i estetiku izgubljenih zubi. Suvremena tehnologija i materijali (cirkon keramika, e.max) omogućuju izradu zubnog mosta kao rješenje slijedećih problema:

Prepoznajete li neki od problema:

  • Izgubili ste jedan ili više zubi
  • Zub se nije uspio spasiti liječenjem
  • Pukao je korijen zuba

Keramički most se sastoji od minimalno 3 navlake za zube (zubne krunice) koje su međusobno povezane u cjelinu. Krajnje dvije zubne navlake (zubne krunice) imaju ulogu nosača mosta te se one fiksiraju na prirodne brušene zube ili na implantate ako se radi o mostu na implantatima.U slučaju kada vam nedostaje jedan zub, keramički most ugrađuje se na način da su nosači susjedni, već postojeći zubi, bez obzira radi li se o vašim prirodnim zubima ili ranije ugrađenim implantatima. Ukoliko se keramički most ugrađuje na vaše prirodne zube, iznimno je važno da su oni zdravi i čvrsti.

Keramički most – postupak izrade

Pregled i savjetovanje za keramički most

Postupak ugradnje keramičkog mosta započinje detaljnim pregledom i razgovorom te savjetovanjem s našim doktorima. Na temelju vašeg postojećeg oralnog stanja zdravlja ponudit ćemo vam najprikladnije rješenje za vaš problem. Ukoliko su postojeći susjedni zubi zdravi i čvrsti, kreće se dalje u postupak ugradnje keramičkog mosta na prirodnim zubima. Ukoliko su vaši susjedni zubi u lošem stanju ili imate implantate, opcija je ugradnja mosta na zubnim implantatima.

Priprema i izrada privremenog zubnog mosta

Prva faza izrade keramičkog mosta je priprema i brušenje zuba nosača. Ovisno o stanju zuba nosača, ponekad je potrebno napraviti liječenje zubnog korijena i ugradnju nadogradnje (štifta). Ukoliko postupcima liječenja nije moguće adekvatno pripremiti zube nosače, zubi se vade. Na njihova se mjesta ugrađuju implantati. U svakom slučaju, neposredno nakon vađenja zuba, ugradnje implantata ili drugih pripremnih terapijskih postupaka izrađuje se privremeni zubni most. Osim što osigurava nesmetanu estetiku i funkciju za vrijeme terapije, privremeni zubni most služi i za ispitivanje terapijskog koncepta konačnog rada.

Ugradnja trajnog keramičkog mosta

Trajni zubni most postavlja se u završnoj fazi protetske terapije, a vrijeme ovisi o prethodnim koracima – radi li se o ugradnji na prirodni zub ili na implantat. Najčešće se cementira i tako postaje nedjeljivi dio žvačnog sustava. Kod mostova na implantatima postoji varijanta učvršćivanja vijcima, pa je moguće skidanje mosta na redovitim godišnjim kontrolama.

bolesti desni -dentus perfectus
keramički most

Materijali za izradu keramičkog mosta (Cirkon keramika, e.max keramika, metal keramika)

Kako bi izradili keramički most u ordinaciji Dentus Perfectus koristimo slijedeće materijale: metal keramika, cirkon keramika i e.max bezmetalna keramika. Za razliku od metal keramike kod koje je konstrukcija mosta izrađena od visokokvalitetne metalne legure, cirkon keramika i e.max spadaju u grupu bezmetalnih keramika. Njihova prednost su vrhunska estetika jer su po svojim optičkim svojstvima najsličniji prirodnom zubu. E.max keramika se koristi za izradu manjih (tročlanih) mostova kod nadoknađivanja jednog zuba. Za razliku od e.max keramike cirkon keramika se koristi kod izrade zubnih mostova većeg raspona. Što se kompozita privremenih zubnih mostova tiče, privremeni zubni mostovi izrađuju se od TelioCAD kompozita ili DMG luxatemp kompozita.

Zubni implantati

Dentus perfectus - zubni implantati

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS