Vrijeme čitanja: 7 minuta
apikotomija - Dentus perfectus - oralna kirurgija

Apikotomija

Apikotomija je operativni zahvat kojim uklanjamo vrh upaljenog korijena zuba i okolnog upaljenog zubnog tkiva. Zahvat izvodimo s ciljem očuvanja zdravog dijela zuba. Jednom kada se javi bol u zubu, svi se možemo složiti kako je prestanak bolova sve o čemu sanjamo. No kao stručnjaci za stomatologiju želimo vas informirati kako je u velikom broju slučajeva moguće pronaći rješenje kojim ćemo izliječiti problematičan zub, a da ga pritom sačuvamo.

Sadržaj:
APIKOTOMIJA: DETALJI O ZAHVATU
PRIRODNI ZUB VALJA ZAŠTITITI
SAZNAJTE KAKO IZGLEDA APIKOTOMIJA
APIKOTOMIJA: PREGLED I DOGOVOR
OPORAVAK NAKON ZAHVATA
ALTERNATIVNI ZAHVATI

Apikotomija: detalji o zahvatu

Upala na zubu manifestira se u obliku – ciste ili granuloma. Apikotomija je oralno kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba zahvaćenog upalom. Izvodi se zbog prisutnosti kronične upale ili frakture vrha korijena zuba. Apikotomiju preporučamo u slučajevima nakon endodontskog liječenja korijenskih kanala ukoliko je infekcija i dalje prisutna i ne povlači se. Ovim zahvatom nastojimo produljiti životni vijek zuba. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i predviđeno je vrijeme trajanja od otprilike sat vremena. Vrijeme trajanja zahvata može varirati ovisno o složenosti pojedinog slučaja. Prilikom dogovora termina izvođenja zahvata osigurat ćemo antibiotik i potreban analgetik za zahvat zajedno sa svim uputama. 

Prirodni zub valja zaštititi

Prirodne zube najbolje je pokušati zadržati iz razloga što su prirodni i najbolje ispunjavaju sve funkcije zuba. Svakako su najbolji izbor od svih vrsta zubnih nadomjestaka. Stoga naši stomatolozi nastoje zadržati i spasiti prirodne zube kada god je to moguće. Oralno zdravlje započinje sa zdravim korijenima i zdravom unutrašnjosti zubi. Upravo zato provodimo endodontska liječenja zubi. Apikotomija je zahvat kojim olakšavamo pristup korijenu zuba bez njegova oštećenja. Ovim zahvatom produžujemo životni vijek zuba u slučajevima kada endodoncija više ne pomaže radi kronične prisutnosti upale. Endodontsko liječenje potrebno je provesti kada karijes prodrije duboko u unutrašnjost zuba.

Dentus perfectus - ordinacija 1-2

Saznajte kako izgleda apikotomija

Apikotomija se izvodi pomoću prilagođenih instrumenata kojima pristupamo vršku korijena zuba. Radimo mali kirurški rez u desnima gdje je prisutna upala. Slijedi uklanjanje vrha korijena zuba i upaljenog okolnog tkiva. Izložen dio korijena čistimo i na njega postavljamo biokompatibilni ispun za sprečavanje ponovne infekcije. Potom završavamo zahvat šivanjem desni. Uklanjanje infekcije omogućava da zubna kost zacijeli u području korijena zuba. U nekim iznimnim slučajevima, bakterije unutar kanala mogu preživjeti unatoč uspješnom punjenju zuba. U tom slučaju kolonizirane bakterije je potrebno kirurški ukloniti.

Ukoliko tražite drugo mišljenje ili želite vidjeti koje opcije postoje posjetite nas na kontrolnom pregledu gdje ćemo razmotriti vašu situaciju i ustanoviti je li apikotomija najbolje rješenje za vaš slučaj.

Apikotomija: Pregled i dogovor

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji uvijek započinjemo sa stomatološkim pregledom. Na pregledu će stomatolog utvrditi što je najbolje rješenje u vašem individualnom slučaju. U sklopu detaljne pripreme i planiranja zahvata potreban nam je 2D rendgen snimak i 3D CBCT snimak kako bismo uspješno isplanirali zahvat. Rendgen snimak iznimno je bitan korak kako bismo detaljno dijagnosticirali stanje, položaj i duljinu zubnog korijena, stanje kosti te blizinu okolnih živaca. Na temelju rendgen snimka planiramo zahvat. Kao i kod drugih operativnih zahvata u nekim iznimnim slučajevima apikotomija može biti neuspješna. U takvim slučajevima preostaje izvaditi zub. Posjetite nas na stomatološkom pregledu još danas. 

Oporavak nakon zahvata

Apikotomija je specifičan zahvat i nakon nje je potrebno pratiti upute koje će vam stomatolog osigurati za dane koji dolaze. Strogo je zabranjeno pušenje. Potrebno je uzimati lijekove protiv bolova. Antibiotik je potrebno popiti do kraja kako nebi izostao učinak. Oticanje i utrnulost su prolazne i njihova pojava je na individualnoj bazi. Kod nekih će izostati, a kod nekih će se pojaviti.

Alternativni zahvati

Alternativni zahvati koje je moguće provesti umjesto apikotomije su endodoncija i vađenje zuba. Endodoncijom je moguće izliječiti korijen zuba na neinvazivan način. Moderna stomatologija napredovala je do te mjere da je moguće provesti ciljana liječenja najteže dostupnih dijelova zuba. Apikotomija se preporuča u izvanrednim slučajevima kada endodontsko liječenje ne pomaže. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji moderna tehnologija i tehnike liječenja omogućavaju nam očuvati vaš zub. Vedran Šebečić, dr.med.dent. ima zavidno iskustvo i izvrsno poznaje najmodernije tehnike endodontskih liječenja kojima nastoji sačuvati i izliječiti svaki zub.

  • Endodontsko liječenje

    U slučaju upale na korijenu zuba zub liječimo endodontskom terapijom. Endodontska terapija uključuje ciljano liječenje korijena zuba zahvaćenog upalom zuba. Širenjem upala može zahvatiti i susjedne zube. Stoga je naš cilj ukloniti upalu kako bi očuvali zub. To radimo nizom postupaka – čišćenjem, širenjem i punjenjem kanala. Uspješnost endodontskog liječenja provjeravamo rendgenskim snimkom zubi. Nakon što zub izliječimo, u nekim težim slučajevima liječenja je na zub potrebno staviti nadogradnju kako bi zaštitili preostali dio zuba od daljnjih oštećenja. Oštećen zub sklon je puknuću. Zato na njega stavljamo navlaku izrađenu po mjeri i sukladno prirodnoj, odgovarajućoj boji zuba.

  • Vađenje zuba

    Ukoliko endodontska terapija ne pomogne, moguće je napraviti apikotomiju ili je potrebno izvaditi zub. Vađenje zuba u današnjoj stomatologiji je rješenje isključivo u slučajevima kada nema drugih načina za popravak zuba. Zub štiti zubnu kost od propadanja i povlačenja sve dok je u njoj. Jednom kada se zub izvadi potrebno ga je nadoknaditi kako bi sačuvali oralno zdravlje. Saznajte sve mogućnosti nadoknade zuba. Imedijatnom implantacijom moguće je u istom zahvatu izvaditi zub i ugraditi zubni implantat. U slučaju da razmišljate o nadoknadi izgubljenog zuba, posjetite nas na našoj adresi Lastovska 12 a i rado ćemo vas savjetovati što je najbolje rješenje u vašem slučaju..

stomatološki uređaji
  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Apikotomija cijena?

 Cijena zahvata apikotomije pomoću kojeg uklanjamo vrh zuba korijena zuba iznosi 160 €. 

Liječenje korijena zuba cijena?

Liječenje korijena zuba cijena iznosi ovisno o broju kanala (minimalno 1, maksimalno 4) koje je potrebno liječiti. Cijena zahvata kreće se od 55 do 160 €. 

Koliko traje upala zuba?

Upala zuba može trajati od 2 tjedna do godine dana ovisno o brzini razvoja i zahvaćanja zdravog tkiva.

Naruči se na pregled još danas!

Enis Yavuz on Unsplash Udlaga za zube: Za što se koristi
KONTAKTIRAJTE NAS