Vrijeme čitanja: 6 minuta
okus metala u ustima

Što uzrokuje okus metala u ustima?

Okus metala u ustima može uzrokovati velike neugodnosti prilikom svake interakcije. Ovaj problem sve je češće prisutan i redovito čujemo da se pacijenti na njega žale. Saznajte kako vam možemo pomoći da se uspješno rješite metalnog okusa u ustima. Oslobodite se straha od neugodnog mirisa uz malu pomoć stomatologa.

Sadržaj:

ŠTO UZROKUJE OKUS METALA U USTIMA?
KAKO UKLONITI OKUS METALA U USTIMA?
UČESTALE POGREŠKE U ORALNOJ HIGIJENI
POTPUNA ORALNA HIGIJENA

Što uzrokuje okus metala u ustima?

Okus metala u ustima mogu uzrokovati oralni problemi, lijekovi, medicinska stanja ili slaba oralna higijena. Slaba oralna higijena kod pacijenata glavni je uzrok zašto se pojavljuju oralni problemi. Svaki oblik oralnog problema potrebno je sanirati kako nebi došlo do propadanja zubi i općenito oralnog zdravlja. Od oralnih problema koji uzrokuju okus metala u ustima izdvajamo suha usta, bolesti parodonta i zubne karijese.

Kako ukloniti okus metala u ustima?

  • Odaberi profesionalno čišćenje zubi i desni

    Redovito profesionalno čišćenje zubi preporučamo izvoditi svaka 4-6 mjeseci. Ovim tretmanom uklanjamo zubni kamenac, pjeskarimo i poliramo zube obje čeljusti. Osim što tako uklanjamo bakterije i zubni plak, uklanjamo i pigmentacije na zubima. Pigmentacije su okom vidljive žute ili smeđe mrlje na površini stijenke zuba koje mogu izgledati kao karijes. Nakon tretmana zubi su vidljivo bijelji i sjajniji. 

  • Saniranje karijesa i popravak zuba

    Prisutnost karijesa na zubu može narušiti oralno zdravlje i uzrokovati okus metala u ustima. Karijes izjeda zub sve do njegove unutrašnjosti. Proširi li se dovoljno, može dovesti do gubitka zuba. Karijes se može širiti i na susjedne zube. Stoga redovito saniramo zubne karijese. 

  • Važna uloga sline

    Usta imaju svoj prirodan ph. Naruši li se prirodan ph u ustima, bakterijska kolonizacija može uzrokovati ustajale i neugodne mirise iz usta. Slina služi dezinfekciji usta i održavanju prirodnog ph u ustima. U nedostatku sline, razvija se problem suhih usta ili kserotomije. U kombinaciji bilo kojeg od navedenih stanja sa slabijom oralnom higijenom dolazi do zaostalih ostataka hrane u međuzubnim prostorima. 

Učestale pogreške u oralnoj higijeni

Oralna higijena razlikuje se od osobe do osobe ovisno o stomatološkim potrebama. Kod svakog pacijenta javljaju se različite stomatološke potrebe. Vrlo je bitno držati se svih koraka higijene, no još bitnije je prepoznati u čemu je svatko ponaosob slab i gdje je potrebno pridavati posebnu pažnju i njegu. Primjerice, kod nekih će se javiti problem četkanja – slabo četkanje uz određene zubne plohe. Tu postoji i druga krajnost kada se četka preagresivno što potiče povlačenje desni. Agresivno četkanje izdat će pojačana osjetljivost zubi na toplo ili hladno, ogoljeli zubni vratovi te povučene desni

Potpuna oralna higijena

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji na pogreške koje radite uputit ćemo vas kroz mini edukacije tijekom naših stomatoloških druženja. Volimo educirati pacijente jer na taj način bilježimo bolje rezultate u provođenju oralne higijene kod pacijenata. Posjećujte nas redovito na kontrolnim pregledima. Još neki od nedostataka higijene javljaju se kod osoba s osjetljivim desnima, a koje ne koriste redovito oralni tuš ili zubni konac. U takvim slučajevima javljaju se paradontalni džepovi koji mogu uzrokovati bol i krvarenje desni.

Zubni plak je glavni krivac za okus metala u ustima. Za svjež dah i zdrave desni potrebno je provoditi detaljnu oralnu higjienu i čiste međuzubne prostore. U suprotnome se može pojaviti iritacija desni. Desni su zubno meso svijetloružičaste boje koje učvršćuje zube. Sklone su razvoju upala ukoliko je u ustima velika prisutnost bakterija. Čišćenje zubnog kamenca pomaže održavanju zdravih desni. Zdrave desni glavni su preduvjet za zdrave zube. Uz malu intervenciju stomatologa i promjenu svakodnevnih navika moguće je ukloniti okus metala u ustima.

Metalni okus u ustima forum

Metalni okus izazvan je promjenama u oralnom zdravlju i potrebno je ozbiljno pristupiti problemu. Rješavanje stomatoloških problema može spriječiti gubitak zubi i razvoj paradentoze kod pacijenata.

Tuš za usta

Kako bi higijena bila potpuna potrebno je redovito uklanjati zubni kamenac. U periodima između čišćenja zubnog kamenca savjetujemo redovito koristiti tuš za usta. Jednom kada se naviknete na osjećaj čistoće, teško ćete ga htjeti mijenjati. Postoje i manje komplicirane verzije oralnog tuša koje se lako, brzo i jednostavno koriste te su idealne i za putovanja. Naša preporuka je bežićna verzija oralnog tuša Philips Sonicare Power Flosser 3000

Osjećaj krvi u ustima

Krvarenje desni izaziva specifičan okus i miris koji je nemoguće ne primijetiti. Krvarenje desni može biti izazvano početnim oblikom bolesti parodonta. U stomatologiji ga stručno nazivamo gingivitis. Traje li krvarenje duže od 3-5 dana potrebno je zatražiti pomoć stomatologa.

Metalni okus u ustima u trudnoći

Metalni okus u ustima tijekom trudnoće najčešće se javlja radi promjena u zdravlju desni. Trudnoća je period velikih promjena u tijelu. Promjena razine hormona uzrokuje natečeno zubno meso, krvarenje desni i druge promjene. Ključno je provoditi redovita čišćenja zubi i održavati detaljnu oralnu higijenu, bez iznimaka.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS