Vrijeme čitanja: 4 minuta

Sindrom pekućih usta

Sindrom pekućih usta ili eng. burning mouth syndrome je sindrom koji većinom zahvaća ljepši spol, najčešće u menopauzi. Sindrom se javlja periodično ili je stalno prisutan. Prepoznajemo ga po konstantnom osjećaju pečenja i kronične boli u ustima, usnicama i na jeziku. Patite li od suhih usta to može dodatno pojačati osjećaj pečenja.

Sadržaj

ŠTO JE SINDROM PEKUĆIH USTA?
SIMPTOMI 
KAKO DO IZLIJEČENJA?
KOLIKO JE POTREBNO DA SE SINDROM PEKUĆIH USTA POVUČE?
UZROCI
KAKO DJELOVATI PREVENTIVNO?

osjećaj pečenja

ŠTO JE SINDROM PEKUĆIH USTA?

Sindrom pekućih usta je medicinsko stanje. Za njega ne postoji stimulans. Unatoč tome živčani završetci prenose osjećaj pečenja i neugodu. Ovo stanje nije moguće izliječiti no moguće je djelovati na simptome koji se javljaju kod pacijenata. Umanjenje simptoma uspješno olakšava tegobe dok ne nastupi povlačenje sindroma. Obratite pažnju na razinu stresa. Visoka razina stresa može biti okidač kod pojave sindroma pekućih usta.

SIMPTOMI

Neki od izraženih simptoma koji se javljaju mogu biti sindrom iritabilnog crijeva, napadaji panike, zvonjava u ušima, nesanica, glavobolja, umor, bol u ramenima i leđima.

KAKO DO IZLIJEČENJA?

Kako uzrok osjećaja pečenja nije fizički prepoznat, liječimo simptome koji se javljaju kod pacijenata. No i to puno pomaže kod ove neugodne pojave.  Liječenje radimo ovisno o učestalosti pojave simptoma. Simptome nastojimo umanjiti na način da potičemo proizvodnju sline kako bi izbjegli problem suhih usta. Suha usta mogu pojačati osjećaj pečenja. Patite li od suhih usta preporučamo čest unos tekućine i žvakanje žvakaće gume bez šećera. Uz to savjetujemo uzimanje vitaminskih suplemenata (cink, željezo, vitamin B). Promjenite pastu za zube. Saznajte koju pastu za zube odabrati. U onim težim slučajevima moguće je preporučiti nadomjestak kojim zamjenjujemo slinu.

KOLIKO JE POTREBNO DA SE SINDROM PEKUĆIH USTA POVUĆE?

Sindrom se povlači sam od sebe. Ponekad je potrebno nekoliko godina da se sindrom u potpunosti povuče. U slučaju kada pacijent pati od određene infekcije, pogrešno je postaviti dijagnozu sindroma pekućih usta. U slučaju postojeće infekcije javlja se osjećaj pečenja koji će se povući čim se rješi uzrok infekcije. Sindrom pekućih usta ne smatra se infekcijom.

UZROCI

  • Suha usta
  • Refluks
  • Hormonske promjene
  • Dijabetes
  • Lijekovi za visok krvni tlak
  • Alergijske reakcije
žarenje usnica i jezika

KAKO DJELOVATI PREVENTIVNO?

  • Izbjegavati ljutu i začinjenu hranu

  • Izbjegavati citrusna pića i hranu, gazirana pića i kavu

  • Izbjegavati alkohol i vodicu za usta na bazi alkohola

  • Prestati pušiti

Posjetite nas u stomatološkoj ordinaciji kako bi utvrdili točan uzrok na koji je moguće utjecati u slučaju nastalih infekcija usta ili nedostatne proizvodnje sline. Stručan Dentus perfectus stomatolog postavit će dijagnozu i preporuke kojim će olakšati neugodnu bol izazvanu sindromom pekućih usta.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS