Vrijeme čitanja: 6 minuta
raspored zubi

Raspored zubi

Raspored zubi određuje zagriz. Zubi imaju svoju ulogu i strukturu. Svaki zub ima svoj naziv, mjesto, funkciju i broj. Boli li vas zub prvo pokušajte dokučiti o kojem točno zubu je riječ. Dolaskom na pregled zubar će vas prvo pitati koji zub uzrokuje probleme. Ispravan raspored zubi važan je za dobru ishranu, žvakanje, govor, srčano i svako drugo zdravlje. Stoga je važno kontinuirano osigurati svu potrebnu oralnu njegu.

Sadržaj:

UPOZNAJTE TOČAN RASPORED ZUBI
RASPORED I FUNKCIJE ZUBI
MLIJEČNI ZUBI KOD DJECE
TRAJNI RASPORED ZUBI
POMICANJE ZUBI I ZAGRIZA: djelujte odmah!
PROPADANJE ZUBNE KOSTI: poduzmite prvi korak prije nego postane prekasno!

Upoznajte točan raspored zubi

Raspored zubi određuje poziciju, naziv i funkciju zubi. Osnovna funkcija zubi je usitnjavanje hrane za lakšu probavu hrane. Smanji li se ukupan broj zubi, smanjit će se i žvačne sile te moć usitnjavanja hrane. Nedostatak zuba prouzročit će propadanje zubne kosti na mjestu gdje zub nedostaje, ali i na susjednim zubima.

Potpun set zubi

Praznina u ustima dovodi do pomicanja svih zubi. Pravilan raspored zubi sprječava pomicanje zubi tamo gdje postoji slobodno mjesto. To može dodatno zakomplicirati zagriz. U takvim slučajevima stvara se potreba za ortodontskom terapijom. Položaj zubi moguće je ispraviti fiksnim ili mobilnim zubnim aparatićem. Postoje dva seta zubi: privremeni ili mliječni zubi i trajni zubi. Svaki zub sastoji se od cakline, dentina, cementa i zubne pulpe.

Raspored i funkcije zubi

 • Sjekutići

  oštre plohe sjekutića pomažu nam zagristi i usitniti hranu. Prilikom prvog zagriza uvijek koristimo sjekutiće.

 • Očnjaci

  u usnoj šupljini imamo 4 oštra i “šiljata” očnjaka. Raspoređeni su na 2 očnjaka u mandibularnom području i 2 očnjaka u maksilarnom luku. Njihova površina prilagođena je za “trganje” hrane. Karakterizira ih oštar vrh i najduži korijen. Estetski su vrlo bitni jer oblikuju osmijeh i usne. O tome naši stručnjaci iz dentalnog laboratorija uvijek vode računa.

 • Pretkutnjaci

  nešto su većih dimenzija od sjekutića i očnjaka. Zahvaljujući velikim dimenzijama ovih zubi, velika površina pospješuje drobljenje i usitnjavanje hrane. To olakšava gutanje.

 • Kutnjaci

  velika površina kutnjaka pomaže usitniti hranu radi lakšeg gutanja hrane. Položaj i veličina ovih zubi pomaže usitniti velike komade hrane u što manje komadiće.

 • Umnjaci

  umnjaci su zubi sa najvećim brojem korijenskih kanala. Njihova funkcija bila je iznimno bitna našim precima. Kako se danas prehrana pojednostavila i čeljust se smanjila, umnjaci su izgubili svoju funkciju. Najčešće ih je potrebno izvaditi, dok u nekim (sretnim) slučajevima nikada ne izrastu. U iznimnim slučajevima moguće ih je iskoristiti kod nadoknade zubne kosti na mjestu izgubljenog zuba. U nekim slučajevima potrebno ih je izvaditi prije početka ortodontske terapije kako kasnije svojim rastom nebi uzrokovali promjene u čeljusti.

Mliječni zubi kod djece

Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima. Mliječni zubi ispadaju nakon 5-7 godina života. Nicanje mliječnih zubića može biti pravi izazov za djecu, ali i roditelje. Kolokvijalno ih nazivamo “dječji zubići” ili eng.“baby teeth”. Prilikom nicanja kod djece mogu izazvati svrbež i pojačano lučenje sline. Ukupan broj mliječnih zubi je 20: 10 u gornjoj i 10 u donjoj čeljusti. Mliječni zubi se poklapaju sa trajnima te tako brojimo – sjekutiće, očnjake i kutnjake. Prvi zub koji izrasta je donji centralni sjekutić. Svi ćemo se složiti da je u toj fazi dječji osmijeh neodoljivo sladak.

Osjetljivost mliječnih zubi

Mliječni zubi su najosjetljiviji na karijes radi slabije cakline u usporedbi s trajnim zubićima. S obzirom kako slina ima ulogu održavanja ph razine u ustima, noću dolazi do pojačanog stvaranja bakterija radi smanjenog lučenja sline kod djece. Karakteristike njihovog obilježja su da su manji i svijetliji nego trajni zubi sa kraćim i tanjim korijenima. Caklina je tanja nego u slučaju trajnih zubi. Iznimno su bitni u razvoju i potrebno je brinuti o zdravlju mliječnih zubi. Svu potrebnu njego pronađite unutar dječje stomatologije u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

U svakoj čeljusti brojimo 4 sjekutića, 2 očnjaka i 4 kutnjaka.

Trajni raspored zubi

Predstavljamo vam trajne zube. Razvijaju se ukupno 32 trajna zuba. Ukupno brojimo 8 sjekutića, 4 očnjaka, 8 pretkutnjaka, 8 kutnjaka i 4 umnjaka. Trajni zubi su veći od mliječnih zubi i često puta su tamnije boje od mliječnih zubi. S obzirom da nemaju zamjenu, potrebno je pružiti im detaljnu njegu. Skloni su razvoju plaka i nakupljanju kamenca što može dovesti do brojnih paradontalnih bolesti i nastanku karijesa. Pogrešan rasporedn i različite anomalije na zubu mogu dovesti do propadanja ili pucanja zuba te brojnih upalnih stanja. U slučaju vađenja trajnog zuba postoje brojni načini kojima je moguće nadomjestiti izgubljen zub. Iz zdravstvenih, ali i estetskih razloga potrebno je nadomjestiti izgubljen zub.

Estetska stomatologija za lijep izgled osmijeha

Estetska stomatologija nudi brojne načine kojima će vaš osmijeh zablistati. Jedan od najdražih tretmana naših pacijenata svakako je izbjeljivanje zubi. Tretman donosi zapanjujuće rezultate i dovoljno je izvoditi ga jednom godišnje. Profesionalno čišćenje zubi je još jedan tretman kojim postižemo svjetlije zube i smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Preporučeno je izvoditi ga do nekoliko puta godišnje.

Pomicanje zubi i zagriza: djelujte odmah!

U slučaju izvađenog zuba isti je potrebno nadoknaditi iz više razloga. Jedan od ključnih razloga je pomicanje zubi i zagriza. U slučaju postojeće praznine u ustima, susjedni zubi će započeti s rotacijom i pregrupiranjem radi viška prostora. Mi stomatolozi fascinirani smo činjenicom da se zubi pomiču tijekom cijelog života. Možda će ovaj fun fact i vas podjednako iznenaditi. Upravo radi sklonosti pomicanja zubi, nakon završene ortodontske terapije na red dolazi nošenje retainera. U slučaju izvađenog zuba, dogovorite nadomještanje izgubljenog zuba. To će očuvati ispravan raspored zubi u ustima.

Propadanje zubne kosti: Poduzmite prvi korak prije nego postane prekasno!

Na mjestu praznine dolazi do propadanja zubne kosti. To utječe na pogrešan raspored zubi. Propadanje zubne kosti onemogućava ugradnju zubnog implantata radi nedostatnog prostora koji će držati zubni implantat. Zubni implantat srašta se sa zubnom kosti kako bi postigli čvrstoću i stabilnost te samim time i dugotrajnost. U slučaju izgubljenog volumena zubne kosti potrebno je raditi pripremne zahvate prije ugradnje zubnog implantata. To može produžiti vrijeme terapije i povećati cijenu ugradnje zubnog implantata u budućnosti. Za sretan osmijeh potrebni su zdravi zubi.

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji držimo korak s najnovijim trendovima u stomatologiji. Dobrodošli! Evo što možete očekivati. Mi znamo kako rješiti sve vaše stomatološke probleme i pogrešan raspored zubi. Vrijeme je da postignete željene rezultate. Osjećajte se samopouzdano svakog dana. Izgledajte dobro i osjećajte se dobro. Investirajte u osmijeh.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS