Vrijeme čitanja: 6 minuta
prehrana nakon vađenja umnjaka

Prehrana nakon vađenja umnjaka – 10 prijedloga

Prehrana nakon vađenja umnjaka – 10 prijedloga koji će vam pomoći da bezbrižno prebrodite period zarastanja rane. Za sve one koji su izvadili ili se spremaju izvaditi umnjak jer pate od impaktiranog umnjaka ili jednostavno žele izbjeći moguće komplikacije u budućnosti donosimo prijedloge namirnica i obroka koje možete konzumirati i ostati bezbrižni na vašem putu do oporavka. Želimo vam ugodno čitanje i raznovrsne obroke tijekom oporavka.

Sadržaj:
PERIOD ZARASTANJA RANE
PREHRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA
PREHRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA-10 PRIJEDLOGA
POJAVA SUHE ALVEOLE
PREHRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA – ŠTO IZBJEGAVATI?

BOL U ČELJUSTI IZAZVANA UMNJAKOM

Zahvat vađenja zuba, posebice umnjaka može ograničavati u svakodnevnim aktivnostima. Bol u čeljusti može biti izazvana nicanjem ili infekcijom umnjaka. Osjetite li neke od simptoma upale umnjaka i ako vas umnjak boli potrebno je odmah reagirati. Umnjaci su najdaljnji set zubi u čeljusti.

PERIOD ZARASTANJA RANE

Nakon zahvata za pacijente uvijek pripremamo detaljne upute što treba izbjegavati, što jesti nakon vađenja umnjaka i kako pospješiti zarastanje rane. Pušačima preporučamo izbjegavati pušenje nakon samog zahvata. Pušenje i pijenje na slamku najčešći su razlozi zašto dolazi do suhe alveole. To je komplikacija koju nastojimo izbjeći. Vađenje umnjaka zahtjeva nešto duži oporavak pacijenta. Period oporavka je neugodan i rana u ustima je jako osjetljiva. Kako bi rana nakon vađenja umnjaka u potpunosti zarasla potrebno je čekati i do mjesec dana. Proces zaraštanja u potpunosti je individualan. Kod nekih pacijenata može trajati duže, kod nekih kraće. Poželjno je jesti meku i tekuću hranu. Pročitajte naše smjernice za ispravnu postoperativnu brigu.

PREHRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA

Teško dostupna pozicija na kojoj se nalaze treći molari ili umnjaci, može uzrokovati velik broj komplikacija za pacijente. Boli vas umnjak i odlučili ste izvaditi umnjak čisto preventivno ili radi nastalih komplikacija?! U oba slučaja postupak oporavak je jednak. Proces vađenja umnjaka izrazito je zahtjevan i složen proces za pacijente. Bolovi su izraženi i često pacijenti izbjegavaju jesti. No kako bi rana uspješno zarasla potrebno je svakodnevno unositi dovoljno vitamina, minerala i proteina kroz uravnoteženu prehranu. Uz naše prijedloge prehrana nakon vađenja umnjaka možete složiti popis namirnica za dućan i opskrbiti se prije samog zahvata.

PREHRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA-10 PRIJEDLOGA

 • JOGURT, SIR I VRHNJE

  Dobar su izvor proteina. Bogati su bjelančevinama i pomažu kod zdravlja kostiju.

 • PIRE KRUMPIR

  Mekana hrana, bogata ugljikohidratima.

 • KAJGANA

  Odličan izvor proteina.

 • BANANE I BOROVNICE

  Uz ostalo meko voće, banane i borovnice izuzetno su zdrave namirnice. Borovnice su bogate antioksidansima, dok su banane zasitne. Banane su bogate kalijem, magnezijem te raznim vitaminima.

 • AVOKADO I HUMUS

  Bogati vlaknima. Avokado sadrži masti zaslužne za bolju apsorpciju drugih nutrijenata u organizmu. Humus opskrbljuje organizam s povećanom količinom nutritivnih sastojaka.

 • SMOOTHIE

   Idealan način za unošenje vitamina iz voća i povrća, te proteina koji će vas zasititi.

 • SLADOLED

  Poželjno je konzumirati hladnu hranu koja će umirivati ranu.

 • ZOBENA KAŠA

   Zobena kaša zasitna je i bogata vlaknima, te bogatih hranjivih vrijednosti.

 • LOSOS

  Losos je namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama. Lagan je, mekan i hranjiv.

 • JUHA

  Na vašem jelovniku trebalo bi biti puno juhe. Osim što je jednostavna za pripraviti, bogata je vitaminima i povrćem. Odličan je način kako unijeti dovoljnu količinu tekućine u organizam. Konzumirajte juhu dok je mlaka. Vruću hranu treba izbjegavati. Juha treba biti isključivo tekuća bez većih komada povrća ili mesa. Preporučamo pripremati juhu od rajčice, bundeve i drugog blendanog povrća. Dvopek, kruh,sjemenke i ostale hruskave dodatke uz juhu izbjegavajte kako nebi došlo do infekcije rane.

POJAVA SUHE ALVEOLE

Suha alveola je moguća komplikacija kod koje izostaje krvni ugrušak na mjestu izvađenog zuba. Krvni ugrušak je ključan za uspješno zaraštanje rane. On pomaže obnoviti kost i zubno meso. Štiti kost i živce od mogućeg razvoja upale. Zaostale bakterije u rani mogu uzrokovati infekciju rane. Provjerite je li vaše navike i prehrana nakon vađenja umnjaka uključuju neke od sljedećih radnji.

Pojavu suhe alveole može izazvati:

 • pušenje neposredno nakon zahvata
 • agresivno četkanje zubi
 • slaba oralna higijena
 • pijenje na slamku
 • puhanje nosa
 • kihanje

PREHRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA – ŠTO IZBJEGAVATI?

Prehrana nakon vađenja umnjaka trebala bi biti prilagođena novonastaloj situaciji. Tekućom i kuhanmo prehranom izbjeći ćemo pojavu suhe alveole. Prehrana nakon vađenja umnjaka ne uključuje vruću i začinjenu hranu, sitnu hranu, tvrdu hranu i hranu koju je potrebno puno žvakati. Potrebno je izbjegavati pušenje i alkohol. Kako se alkohol ne preporuča radi povećane prokrvljenosti, tako treba izbjegavati i vodice za usta na bazi alkohola. Post-operativno preporučujemo koristiti slanu otopinu za ispiranje rane kako bi što prije zarasla. 24 sata nakon operativnog zahvata možete početi s ispiranjem usta slanom otopinom. Izbjegavajte tjelesne aktivnosti i napore. Potreban vam je odmor kako bi rana što prije i što bolje zarasla. Regularnoj prehrani moći ćete se vratiti kroz tjedan dana.

Uz naše preporuke o izboru hrane koja će zadovoljiti preporučeni dnevni unos svih potrebnih nutrijenata jedite raznoliko i brinite o svom organizmu. Saznajte koja prehrana nakon vađenja umnjaka pomaže organizmu da što ranije zacijeli. Vađenje umnjaka je samo po sebi bolan proces, učinite sve što možete kako bi izbjegli komplikacije i unijeli dovoljno energije i potrebnih nutrijenata. Na taj način vaša rana će brzo zacijeliti. Nazovite nas i rezervirajte privatne konzultacije za kontrolni pregled i specifičan savjet. 

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS