Vrijeme čitanja: 6 minuta
ortopan Zagreb - rendgen dijagnostika - Dentus perfectus

Ortopan

Ortopan je snimak svih zubi, specifično osmišljen za otkrivanje anomalija na okom nevidljivim dijelovima zubi. Na temelju snimka moguće je uočiti nastale promjene na zubima. Zahvaćene dijelove karijesom, cistom ili drugom problematikom iščitavamo iz snimka. To nam omogućava pravovremenu dijagnozu koju nije uvijek moguće postaviti samo na temelju kliničkog pregleda zuba i uzimanja anamneze. Zaštitite zub od mogućih oštećenja. Za besprijekorno zdravlje posjetite nas na kontrolnom pregledu unutar 6 mjeseci od posljednje posjete.

Sadržaj
ŠTO JE ORTOPAN
ČEMU SLUŽI ORTOPAN?
PREDNOSTI KORIŠTENJA ORTOPANSKE TEHNOLOGIJE
ORTOPANSKI PREGLED

Što je ortopan?

Ortopan je rendgenski snimak svih zubi. Specifičan je radiografski prikaz koji se koristi u medicini i stomatologiji kako bi se ostvario detaljan prikaz kosti, živaca i ostalih područja koje nije moguće vidjeti isključivo golim okom tijekom kliničkog pregleda.

Čemu služi ortopan?

Na temelju snimka pomoću ortopana moguće je uočiti upalna stanja i stanje zubne kosti, korijena zuba i desni. Na temelju sadašnje situacije u ustima također je moguće predvidjeti što očekivati u skorijoj budućnosti. Na temelju rendgenskog snimka uočavamo problematične zube i u dogovoru s pacijentima planiramo terapiju.

Ortopan – naša lokacija

Nalazimo se u zagrebačkom kvartu Trnjanska Savica. Na adresi Lastovska 12a u prostorijama Dentus perfectus privatne stomatološke ordinacije moguće je odraditi rendgenski snimak zubi. Pacijentima smo omogućili da sve stomatološke usluge odrade na jednome mjestu. Dočekat će Vas nasmijano lice ordinacije i opuštena radna atmosfera. Nazovite nas i najavite svoj dolazak unaprijed za potpuno walk-in iskustvo.

Prednosti korištenja ortopanske tehnologije

Ortopan i pravovremena dijagnoza

Pravovremena dijagnoza povećava mogućnost izliječenja zubi. Otkrije li se problem na zubu u uznapredovalom ili kasnom stadiju postoji mogućnost da će zub morati van. Vađenje zuba nikada nam nije drag zahvat. Stoga zagovaramo redovne posjete i dolaske na kontrolne preglede. Na mjestu gdje nedostaje zub može doći do pomicanja zubi radi nastale praznine. Zubi su skloni pomicanju. Svi oni koji su završili ortodontsku terapiju, preostaje im nositi retainer udlagu kako bi zubi zadržali svoje pozicije. Retainer je nužan upravo radi sklonosti pomicanja zubi. Jednako kao i kod završene ortodonske terapije potrebno je zaštititi zube. Ukoliko dođe do zadnjeg koraka u životu zuba – vađenja – potrebno je nadomjestiti izgubljen zub. To će zaštititi ostale zube od promjena.

Potvrđena uspješnost liječenja zubi

Specijalni zahvati poput liječenja korijena zuba zahtijevaju detaljan uvid u broj, položaj i duljinu korijena zuba. Služe nam i za uočavanje cisti na maksilarnom sinusu te za brojne druge indikacije. U slučaju složenijih liječenja zuba snimamo zub na prvom pregledu i po završetku liječenja kako bi se uvjerili da je zub uspješno izliječen. To je čest slučakj kod endodontske terapije zubi.  Ovi razmaci potrebni su kako bi se uvjerili je li zub izliječen. U slučaju umnjaka ortopan nam pomaže odrediti smjer rasta umnjaka i je li nužno izvaditi ga.

Prevencija bolesti

Kako bi preventivno djelovali na oralno zdravlje pacijenata potrebno je pratiti situaciju u ustima. Tu je ortopan od velike pomoći. Pravovremena dijagnostika i praćenje razvoja situacije omogućit će nam da izbjegnemo daljnji razvoj bolesti. Doktor će na vrijeme prepoznati problematičan zub te terapiju ili druge mjere kojima ćemo sanirati zub.

Vrhunska tehnologija

Najnovijom tehnologijom koju smo uveli u ordinaciji omogućili smo pacijentima da brzo obave snimak svih zubi za razne potrebe. To omogućava walk-in pristup za pacijente kojima je nužno obaviti isključivo snimak. Snimak šaljemo na mail. Otkrijte anomalije zuba na vrijeme. Zaštitite zub od daljnjeg razvoja upale. Na vrijeme saznajte za promjene na zubnom mesu. Ukoliko ste izvadili zub, isti je potrebno nadoknaditi kako susjedni zubi nebi patili ili se pomicali radi praznog prostora na kojem je nekada bio zub. U tom slučaju dolazi do propadanja zubne kosti. Saznajte smjer rasta umnjaka te postojeći volumen zubne kosti te jeste li kandidat za zubni implantat. Iskoristite brojne druge prednosti rentgenskog snimka zubi.

Ortopanski pregled

Ortopanski pregled traje svega 5 minuta s uključenom pripremom. Ukoliko postoji mogućnost trudnoće, rendgenski snimak nije moguće raditi. Prilikom Vašeg dolaska svakako ćemo Vas pitati i podsjetiti za tu mogućnost. Najčešći problemi koje uočavamo iščitavanjem ortopana mogu biti:

  • Anomalije zuba

  • Dubinske karijese

  • Upale korijena zuba

  • Nedostatak zubne kosti

  • Broj korijena zuba

  • Položaj umnjaka

snimanje ortopana u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji

Koliko često se preporuča raditi ortopan?

Današnji tehnološki napredak omogućio je da rentgenski uređaji koji se proizvode imaju nisku razinu zračenja. Na taj način štite zdravlje pacijenata i ne izlažu ih opasnostima. Redovito pohađamo edukacije, polažemo certifikate te provodimo detaljna testiranja od strane zato ovlaštenih tijela. To nam jamči sigurnost i pouzdanost u rezultate prilikom svakog snimanja. Za neke iznimno detaljne snimke kao što je 3D tehnika snimanja (takozvani CBCT snimak), doktor će procijeniti jeste li bili previše izlagani izvoru zračenja i savjetovati Vas. Stoga je bitno prilikom otvaranja digitalnog kartona navesti jesu li zračeni u posljednjih godinu dana, ako jeste u u kojim područjima te koliko puta.

Idealno je provoditi kontrolni pregled svakih 6 mjeseci kako bi bili sigurni da je Vaše oralno zdravlje u najboljem redu. Stanje u ustima potrebno je redovito pratiti. Zanemarivanjem oralnog zdravlja počinju se nizati problemi. Problem po problem vodi nastanku još većeg problema. Oralno zdravlje zahtjeva ozbiljan pristup zubima. Kao što znate trajne zube imamo samo jedne i potrebno ih je jako čuvati kako bi ostali zdravi i na broju. Dnevna oralna higijena danas pruža sve potrebno za njegu i brigu oko zubi. Ispravnim koracima higijene i dodacima kao što je oralni tuš moguće je unaprijediti zdravstvenu sliku zubi i desni.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS