Vrijeme čitanja: 5 minuta
kamenac na zubima

Kamenac na zubima

Kamenac na zubima je zaostatak nakupljenih bakterija zaostalih iz hrane. Okorjeli zubni plak napada zubnu caklinu. Kamenac na zubima može uzrokovati nastanak karijesa, upale i krvarenje zubnog mesa, razvoj bolesti parodonta te klimave zube. Najgora posljedica uzrokovana velikim nakupinama zubnog kamenca, koju valja spriječiti, je ispadanje zubi. Do ispadanja zubi dolazi kada zubno meso izgubi svoju potpornu funkciju i više nema mogućnost čvrsto držati zube. Zdrave desni su tajna sjajnog osmijeha. Za zdrave zube i desni redovito nas posjećujte na tretmanu uklanjanja zubnog kamenca. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji doživite profesionalnu skrb za vaše oralno zdravlje.

Sadržaj:
ŠTO JE KAMENAC NA ZUBIMA?
KAMENAC NA ZUBIMA I METODE UKLANJANJA
KAKO ZAŠTITITI ZUBE OD STVARANJA ZUBNOG KAMENCA?
PREVENCIJA PARODONTALNIH BOLESTI
POSLJEDICE KOJE UZROKUJE KAMENAC NA ZUBIMA

Što je kamenac na zubima?

Kamenac na zubima su tvrdokorne naslage na zubima koje nije moguće ukloniti četkanjem i korištenjem zubnog konca. Potrebna Vam je profesionalna pomoć stomatologa. Profesionalno čišćenje zubi uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Ono uklanja bakterije sa površine zubne cakline i zubnog mesa te na taj način štiti zube od mogućih oštećenja, popravaka zubi i bakterijskih upala. Preporučeno je provoditi ovaj tretman svaka 4 mjeseca kako bi maksimalno smanjili mogućnost razvoja karijesa i bili sigurni u zdravlje zubi i desni. Krvarenje desni glavni je pokazatelj bolesti parodonta.

Promjena boje zubi

Kamenac na zubima prepoznajemo po promjeni prirodne boje zuba. Najviše ga se nakuplja uz samo zubno meso. Diskoloraciju ćete primjetiti kao različitu nijansu boje od boje prirodnog zuba. Boja zubnog kamenca može biti svijetložute boje no što ga je više, jače poprima pigmente iz hrane i postaje tamniji.

Osjećaj čistoće za kojeg ćete željeti da traje danima

Kamenac na zubima uzrokuje hrapavost zubi pod jezikom. Čisti i zdravi zubi pružaju nam gladak i ispoliran osjećaj prilikom prelaska jezikom preko njih. Ukoliko su zubi presvučeni kamencom to ćete osjetiti pod jezikom.

Kamenac na zubima i metode uklanjanja:

  • UKLANJANJE ZUBNOG KAMENCA

  • PJESKARENJE ZUBI

  • POLIRANJE ZUBI

Kako zaštititi zube od stvaranja zubnog kamenca?

Redovita dnevna higijena za zdrave zube svakodenvno treba uključivati:

  • Četkanje zubi najmanje 2x po 2-3 minute

  • Korištenje zubnog konca

  • Korištenje oralnog tuša

  • Ispiranje usta usnom vodicom

Prevencija parodontalnih bolesti

Parodontalne bolesti su poznate kao oblik infekcije parodonta (potporni sustav zubi). Glavna mana ovih bolesti je što ih pacijenti teško prepoznaju u ranom stadiju. Do trenutka kada pacijenti primijete problem bolest je već uznapredovala. S obzirom na veliku kolonizaciju bakterija i zahvaćenost najdubljih dijelova mekih i tvrdih tkiva, ovu bolest je izrazito zahtjevno držati pod kontrolom. Potrebno je puno suradnje pacijenata i stomatologa te posvećenosti oko oralne higijene. No uzmemo li u obzir činjenicu da će to spriječiti gubitak zubi, ova borba svakako se isplati. Osim što zubni kamenac uzrokuje bolesti parodonta, on negativno utječe na cjelokupnu sliku zdravlja pacijenata. Često ga se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom. Kamenac na zubima uzrokuje zadah. Čest simptom može biti krvarenje i oticanje desni. Uslijed izlaganja bakterijama i loše oralne higijene desni se počinju povlačiti i zubi postaju ogoljeni. Kako desni gube svoju potpornu funkciju, s vremenom može doći do klimavih zubi ukoliko se ne započne s posebno prilagođenom oralnom higijenom.

Posljedice koje uzrokuje kamenac na zubima

Zubni kamenac je glavni krivac za razvoj karijesa, razna oštećenja zubne cakline, pojačanu osjetljivost zubi na toplo i hladno, krvarenje desni i stvaranje parodontalnih džepova. Redovito uklanjanje bakterija pridonijet će boljem stanju oralnog zdravlja. Pojačana oralna higijena s vremenom će dovesti do smanjenja količine zubnog kamenca. Posjetite nas u ordinaciji na redovitom uklanjanju zubnog kamenca.

Zdrave desni i zdrav osmijeh možete ostvariti uz pomoć Dentus perfectus stručnjaka za stomatologiju. Redovita briga za zube smanjit će kamenac na zubima. Poslušajte savjete koje svakodnevno donose naši stručnjaci i implementirajte ih u svoju rutinu oralne higijene. Ispravni koraci i redovita i detaljna higijena osigurat će vam zdrav osmijeh. Uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi 3 su koraka koja će vam donijeti osjetnu promjenu i svježinu zubi. Taj osjećaj je znak da ste na pravom putu prema dobrom oralnom zdravlju. Pobijedite bakterije i zaštitite svoj osmijeh na vrijeme.

Ultrazvučno skidanje kamenca cijena?

Ultrazvučno skidanje kamenca cijena iznosi već spomenutih 60 €. U tretman je uključeno pjeskarenje i poliranje zubi. Za skidanje korisitimo ultrasonični instrument sa visokom frekvencijom vibracija.

Kamenac na engleskom?

Zubni kamenac na engleskom nazivamo calculus. Postupak uklanjanja zubnog kamenca na engleskom se naziva calculus removal.

Neredovita higijena je glavni uzrok razvoja i nakupljanja bakterija. Prođe li između 2 pranja zubi više od 12 sati, na vašim zubima već će doći do taloženja zubnog kamenca. Zato je važna dobra oralna njega kako bi izbjegli potencijalne probleme zubnog mesa i popravak zuba uslijed nastalog karijesa.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS