Vrijeme čitanja: 6 minuta
mliječni zubi kod djece

Mliječni zubi

Mliječni zubi vrlo su bitni za zdrav razvoj djeteta. Razvoj zuba je proces predodređen našim genetskim kodom. Mliječni zubi nalaze se skriveni ispod linije desni već od prvih dana djetetova života. Mliječni zubi prvih 5-12 godina života čuvaju mjesto za trajne zube, nakon čega ispadaju i prepuštaju svoje mjesto trajnim zubima. Naučite sve o pravilnoj njezi zubi i posjetite nas na prvom upoznavanju vašeg djeteta sa Dentus perfectus stomatologom. 

Sadržaj:
BROJ MLIJEČNIH ZUBI
DJEČJA STOMATOLOGIJA I MLIJEČNI ZUBI
MLIJEČNI ZUBI: HIGIJENA
ZA ŠTO SU SVE ZASLUŽNI MLIJEČNI ZUBI?
ŠTETNE NAVIKE ZA MLIJEČNE ZUBE
RAST MLIJEČNIH ZUBI KOD DJECE
POKVARENI MLIJEČNI ZUBI
KADA ISPADAJU MLIJEČNI ZUBI?
TRAJNI ZUBI KOD DJECE
PREHRANA ZA ZDRAVE ZUBE KOD DJECE

Broj mliječnih zubi

Mliječni zubi cijelo se vrijeme nalaze ispod linije desni. U svakom dječjem čeljusnom kvadrantu imamo sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i posljednje u nizu – kutnjake. Za iznimno malu dječju čeljust nicanje mliječnih zubi može biti jako bolan proces. Nicanje mliječnih zubi odvija se redom počevši od prednjih zubi, preko bočnih i sve do posljednjih zubi u čeljusti. Sve dok ne nikne svih 20 mliječnih zubi. Do treće godine starosti dijete će najčešće već imati potpun set mliječnih zubi.

Dječja stomatologija i mliječni zubi

Pedijatrijska stomatološka skrb djeci pruža potpunu njegu zubi za zdrav rast i razvoj zubi. Pregled kod Dentus perfectus stomatologa u najmlađim danima je važan radi upoznavanja sa stomatologom. Na taj način učimo ispravno njegovati i štititi mliječne zube od najranije dobi. Nicanje mliječnih zubi odvija se počevši od prednjih zubi, preko bočnih, sve do posljednjih zubi u čeljusti. 

Mliječni zubi: Higijena

Higijena mliječnih zubi provodi se od najranije dobi kako bi mliječni zubi ostali zdravi i sačuvali mjesto trajnim zubima. 

U jednom koraku do čistih desni

Pranje usta dok zubići još nisu izrasli uključuje mokru krpicu ili gazu. Namotajte ju oko prsta i kružnim pokretima uklonite ostatke hrane sa jezika i desni. Nakon svakog hranjenja preporučamo krpicom prebrisati meka tkiva u svrhu njihove čistoće. Ispravan način pranja zubi preporučamo provoditi od najranijih dana, posebice prije nego li se pojavi prvi zubić. 

U dva koraka do čistih zubića

Zubnu pastu i četkicu za zube uvedite s rastom prvog zubića, postepeno uvećavajući količinu zubne paste sa svakim novoizraslim zubom. Odaberite pastu za zube koju će vaše dijete redovito koristiti. Dječja hrana može biti bogata šećerom. Oralna higijena nužan je dio djetetove svakodnevnice kako bi se mliječni zubi sačuvali od karijesa. U početku je potrebno četkati zube umjesto djeteta sve dok dijete samo ne usavrši radnju. Pustite dijete da se igra četkicom. Ova radnja treba biti opuštena. Neka vas dijete gleda dok i vi četkate zube. Djeca vole oponašati radnje i brzo upijaju. Iskoristite njihovu moć upijanja za usvajanje zdravih navika. Kada dijete poraste, nadgledajte pranje zubi. Pogrešne navike četkanja zubi teško je ispraviti. Postoje brojne zvučne pjesmice i gadgeti koji pomažu oralnu higijenu učiniti zabavnom. Pjevajte djetetu i zajedno vodite računa da se zubići četkaju u trajanju od najmanje 2 minute.

Za što su sve zaslužni mliječni zubi?

 • Za jasan izgovor

  primjerice izgovor solmizacijskog sloga “la” nebi bio moguć bez zubi

 • Pravilnu facijalnu strukturu

 • Za kvalitetno žvakanje i dobru ishranu

 • Za razvoj trajnih zubi

 • Za pozitivnu sliku o sebi i samopouzdanje

Štetne navike za mliječne zube

 • Noćno hranjenje
  Postoje brojne štetne navike kojima se potiče stvaranje karijesa i drugih anomalija na zubima. Karijes bočice jedna je od najčešćih štetnih navika. Učestalo hranjenje bočicom tijekom noći može potaknuti razvoj karijesa na prednjim zubima. To se odnosi i na formulu i na pripravke poput čokolina, keksolina, sokova, kašica… Noću su usta prirodno suha i smanjenja je proizvodnja sline. Lučenje sline ima antibakterijski učinak i štiti zube od bakterija. Uz slabu oralnu higijenu i redovito hranjenje noću, mliječni zubi skloni su razviti karijes. Također je dokazano kako se karijes može prenijeti. Iz tog razloga savjetujemo roditelje da ne dijele pribor za hranu i bočice sa djecom kako im nebi prenijeli bakterije.
 • Sisanje palca ili dude
  Druga velika opasnost je prekomjerno sisanje palca ili dude iz razloga što može trajno utjecati na položaj zuba, poticanje nepravilnosti zagriza i preoblikovanja nepca. Kod snažnog intenziteta sisanja palca, ono može promijeniti položaj zubi prilikom rasta trajnih zubi. U takvim slučajevima djeci će biti potreban ortodontski tretman. Ortodontski tretman ne provodi se dok se čeljust u potpunosti ne razvije. Kroz cijeli taj period dijete može ispaštati i biti nezadovoljno položajem zubi. Poželjno je imati na umu da je riječ o štetnoj navici koju valja zaustaviti.
  Iako je prirodno, sisanje palca može uvelike preoblikovati dječju čeljust koja je još u razvoju. Ova navika kod djece potiče osjećaj sigurnosti i mira te se tako najlakše uspavljuju.
  Pomozite djetetu da preraste ovu naviku. Prepoznajte što dijete čini nesigurnim i osigurajte mu osjećaj sigurnosti. Ovdje često pomažemo roditeljima svojim savjetima. Naš stomatolog objasnit će djetetu što treba izbjegavati i motivirati ga.

Rast mliječnih zubi kod djece

Danas postoje brojni načini kako olakšati period izbijanja zubi. Preporučamo koristiti gel za zube tijekom perioda izrastanja zubi. Nakon nanošenja gela, desni je potrebno nježno izmasirati. Zub u prosjeku izraste tijekom 10-tak dana. Kroz taj period potrebno je učiniti sve što možemo kako bi našim najmlađima olakšali neugodnosti. Ohladite kolutić za zube i stavite ga u krpu  prije stavljanja uz desni. Izbjegavajte ogrlice koje izgledaju poput krunice kako bi izbjegli opasnost od gušenja u slučaju njezina puknuća.

Pokvareni mliječni zubi

Karijes na mliječnim zubima je najčešća bolest današnjice. Što zbog velike količine šećera u pehrani, što zbog slabije higijene. Najveći uzrok karijesa je duga i česta izloženost hrani bogatoj šećerom. Pokvareni mliječni zubi mogu biti velik problem za oralno zdravlje i zdrav razvoj djeteta. Mliječni zubi zahvaćeni karijesom kod djece uzrokuju zubobolje, ometan san, povišenu tjelesnu temperaturu i gubitak apetita.

Kada ispadaju mliječni zubi?

Ispadanje mliječnih zubi odvija se od 6-te do 12-te godine starosti. Ispadanje zuba moguće je prepoznati po klimanju zuba. S obzirom da mliječni zubi čuvaju pozicije za trajne zube, poželjno ih je što duže zadržati. U slučaju kada je mliječni zub kompletno zahvaćen karijesom, njegovo vađenje može uzrokovati nedostatak prostora za trajni zub.

Trajni zubi kod djece

Trajni zubi zauzimaju mjesto mliječnih zubi. U čeljusti je moguće imati 32 trajna zuba. To je 12 zubi više nego u slučaju seta mliječnih zubi.

Prehrana za zdrave zube kod djece

Iako su privremeni, mliječni zubi su jako važni za zdrav rast i razvoj trajnih zubi te ispravan zagriz. Posjetite nas do treće godine djetetova života kako bismo na vrijeme započeli s preventivnim radnjama, prepoznali moguće probleme i kako bismo Vas educirali o dječjoj oralnoj higijeni. U slučaju karijesa potražite naše stručno mišljenje kako bi vašem djetetu osigurali zdrav razvoj osmijeha.

Izaziva li rast mliječnih zubi povišenu temperaturu kod djece?

Da. Iz iskustva govorimo kako je tijekom rasta mliječnih zubi često prisutna povišena tjelesna temepratura kod djece. Uz povišenu temepraturu, djeca redovito gube apetit.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS