Vrijeme čitanja: 5 minuta
osmice

Osmice

Osmice su zubi za koje postoji velik broj popularnih naziva. Popularno ih nazivamo i umnjaci ili treći molari. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji brinemo za zdravlje umnjaka i na vrijeme prepoznajemo moguću opasnost kako bi spriječili naknadne stomatološke probleme. Posjetite nas već kod prvih naznaka rasta umnjaka kako bismo preventivno djelovali i pratili njihov rast. Preporuča se rano vađenje trećih molara dok još korijen zuba nije u potpunosti formiran. 

Sadržaj:
OSMICE: ZUBI KOJI UZROKUJU PROBLEME
FUNKCIJA I ANATOMIJA ZUBI
KADA RASTU OSMICE?
VAĐENJE OSMICE (UMNJAKA)
OPERACIJA OSMICE
LIJEČENJE UPALE
ZAŠTO PACIJENTI NE VOLE OSMICE?
BOLNA OSMICA

Osmice: Zubi koji uzrokuju probleme

Osmice su osmi zubi u žvačnom nizu. Kako su smješteni najdublje u čeljusti njihova pozicija čini ih teško dostupnima. Po jedna osmica nalazi se u svakom kvadrantu čeljusti. Kod trećih molara nema pravila. Ponekad mogu ostati zarobljeni u čeljusti i nikada ne izrasti. Tijekom evolucije naši preci imali su veću čeljust i umnjaci su im bile nužne kako bi lakše usitnjavali hranu. Treći molari poslužili su za dodatno žvakanje hrane s obzirom da nisu postojali vilica i nož. Tijekom procesa evolucije čeljust današnjeg čovjeka se smanjila i u njoj najčešće ne postoji dovoljno mjesta za osmice. 

Funkcija i anatomija zubi

Osmice izbijaju u odrasloj dobi i pojavljuju se kao posljednji zubi u nizu. Odrasli pacijenti imaju ukupno 32 trajna zuba, dok kod djece u potpunom setu zubi brojimo svega 20 mliječnih zubi. Umnjaci se kod nekih razviju, kod nekih ne. Nema pravila. Moguće je da ostanu u potpunosti zarobljeni u čeljusti, ne stvarajući nikakve probleme. Pomoću zubnog rendgena moguće je predvidjeti smjer rasta i redovito kontrolirati rastu li ispravno.

Kada rastu osmice/treći molari/umnjaci?

Rast posljednjih zubi u čeljusti specifičan je za razdoblje od 17 do 30 godina starosti. Kod umnjaka ili trećih molara nema pisanih pravila. Ove zube smatramo tvrdoglavim zubima. Skloni su raditi po svome i u nekim slučajevima neće niti izrasti, dok će kod drugih pacijenata izrasti polovično, dok će druga polovica ostati zarobljena ispod zubnog mesa i putem uzrokovati velike probleme. U slučajevima kada uzrokuju učestale probleme, treće molare preporučamo izvaditi. Saznajte je li u vašem slučaju potrebno planirati vađenje osmice.

Vađenje osmice (umnjaka)

Zahvat vađenja umnjaka je jedan od najčešćih stomatoloških zahvata koje izvodimo u ordinaciji. Ukoliko je u pitanju jednostavno vađenje osmice – ono u pravilu prolazi glatko, kao i vađenje bilo kojeg drugog zuba. Vađenje osmice može se razlikovati ovisno o vrsti vađenja – jednostavno ili kirurško vađenje. Uklanjanje osmice planiramo iz nekoliko razloga: u slučaju razvijenog karijesa na zubu, kod pojave perikoronitisa, impaktiranih umnjaka te pogrešnog smjera rasta umnjaka. U svakom od navedenih slučajeva javljaju se česte i jake upale umnjaka koje mogu uzrokovati iznimne bolove i oštećenja okolnih zuba. 

Operacija osmice 

Operacija trećih molara izvodi se kada zub nije pristupačan i nalazi se ispod linije desni. U tom slučaju potrebno je pristupiti zubu i otvoriti zubno meso. To uključuje operativni zahvat koji izvodi oralni kirurg. Izvodi se pod lokalnom anestezijom i u usporedbi s jednostavnim vađenjem, oporavak je nešto dulji.

Kako prepoznati upalu osmice?

  • Osjetljivost i zubobolja
  • Zadah
  • Otečenost 
  • Loš okus
  • Crvene desni
  • Krvarenje desni

Liječenje upale 

U slučaju upale prvo je potrebno smiriti upalu. U tome će pomoći antibiotik. Kada se upala smiri slijedi planiranje zahvata ekstrakcije. Uklanjanje problematičnog umnjaka je najbolje rješenje kako riješiti konstantne upale. Iz zdravstvenih razloga preporuča se što prije izvaditi umnjake. Kada umnjaci u potpunosti izrastu i njihovo korijenje je čvrsto formirano te je teže izvaditi ih i samim time je za pacijenta teži period oporavka. Rano uklanjanje umnjaka omogućit će vam ubrzan oporavak. U slučaju impaktiranih umnjaka – oni nikada u potpunosti ne probiju na površinu već ostaju dijelom zarobljeni ispod zubnog mesa. Kako bismo uspješno izbjegli ponavljanje upala na zarobljenom zubu i širenje na okolne zube, preporučamo izvaditi impaktirane umnjake. 

Zašto pacijenti ne vole osmice?

Pacijentima položaj trećih molara otežava oralnu higijenu te je kod ovih zubi gotovo uvijek prisutna nedostatna razina higijene. Manjak oralne higijene u slučaju poluizraslih umnjaka najčešće se manifestira kao karijes osmice ili perikoronitis. Opće je poznat strah od umnjaka. Svi smo mi nekada davno čuli da umnjaci mogu jako bolit i da se nakon njihova vađenja jede samo sladoled. To u pravilu jest istina. 

Bolna osmica

Bolna osmica može se javiti iz brojnih razloga. Umnjaci izazivaju bol tijekom njihova rasta, tijekom pomicanja, moguća je upala zubnog mesa oko zuba, oteknuće i brojni drugi problemi popraćeni bolovima. Bol izazvana umnjacima je neizdrživa i manifestira se kao glavobolja, uhobolja i grlobolja. Kada umnjaci izazivaju stalne probleme, savjetujemo isplanirati njihovo uklanjanje. 

Ponekad će tek stomatolog uočiti problem umnjaka. Stoga su kontrolni pregledi vrlo bitni kako bi na vrijeme prepoznali simptome i zaustavili daljnje napredovanje bolesti. 

Često postavljena pitanja

Što izbjegavati tijekom oporavka?

Savjetujemo pacijente da ne puše prva 3 dana nakon zahvata i da izbjegavaju težu tjelesnu aktivnost. Ne preporuča se konzumacija ljute i zrnate hrana tijekom perioda oporavka.

Nazovi nas

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS