Vrijeme čitanja: 5 minuta
krvni tlak

Zašto je bitan krvni tlak za stomatološke zahvate?

Krvni tlak je jako bitan faktor o kojem ovisi zdravlje vaših desni i osmijeha. Kardiovaskularne bolesti usko su povezane sa oralnim zdravljem i stomatologijom te često predstavljaju potrebu za dodatnim oprezom. Visok krvni tlak potrebno je pratiti. Od hipertenzije ili visokog krvnog tlaka danas pati sve veći broj osoba. Saznajte na što sve valja pripaziti u slučaju da patite od visokog krvnog tlaka. Za sve pacijente koji piju antikoagulantnu terapiju, iz Dentus perfectus stomatološke ordinacije donosimo najbitnije informacije u kojim slučajevima je potrebno pauzirati terapiju.

Sadržaj
HIPERTENZIJA ILI VISOK TLAK
VRSTE HIPERTENZIJE
SIMPTOMI HIPERTENZIJE
KAKO KRVNI TLAK UTJEČE NA ZUBNO MESO
SUHA USTA
SLABA ORALNA HIGIJENA
LIJEKOVI ZA RJEĐENJE KRVI
MJERE PREDOSTROŽNOSTI

Hipertenzija ili visok krvni tlak

Visok krvni tlak je poremećaj u regulaciji tlaka. Uzrokovan je visokim vrijednostima sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Pod visokim krvnim tlakom smatramo sistolički tlak od 140 mm HG i dijastolički od 90 mm HG. Podsjećamo kako normalan krvni tlak iznosi 120/80 mm HG. Iako može nastupiti i bez izraženih simptoma, hipertenzija uzrokuje velike probleme sa zdravljem. U nekim slučajevima naš iskusni stomatolog može prvi prepoznati da pacijent ima visok krvni tlak.

Vrste hipertenzije

Hipertenzija može biti esencijalna ili sekundarna. Esencijalna hipertenzija smatra se dijelom genetskog koda i nema točan uzrok, dok je sekundarna hipertenzija izazvana određenim uzrokom i drugim promjenama primjerice poput trudnoće. Problemi s visokim tlakom dolaze nenajavljeno. Simptomi su dosta uobičajeni i svakodnevni stoga ih je teško povezati sa hipertenzijom. Pacijenti koji pate od hipertenzije dugoročno mogu imati velike probleme ukoliko krvni tlak ne normaliziraju. Iz tog razloga potrebno je uzimati terapiju koja će tlak držati u granicama normale.

Simptomi hipertenzije

  • Glavobolja

  • Umor

  • Bol u prsnom košu

  • Mučnine

  • Crvenilo lica

Kako krvni tlak utječe na zubno meso?

Održavanje oralne higijene i zdravlja zubi važno je za cjelokupno zdravlje, a ne isključivo za oralno zdravlje i zdravlje vaših zubi. Visok krvni tlak uzrokovat će zadebljanje mekih tkiva. Problem sa zadebljanim mekim tkivima je taj da lako postaju podložna nakupljanju plaka. Stalnom izloženošću bakterijama postoji sklonost razvoja bolesti parodonta. Početna bolest parodonta naziva se gingivitis. Neliječenjem simptoma gingivitis može prijeći u parodontitis. Parodontitis je jako opasno stanje koje s vremenom može dovesti do klimanja i gubitka zubi. Zdrave desni čine naše zube čvrstima i zdravima.

Visok krvni tlak i suha usta

Pacijenti s visokim krvnim tlakom često pate od simptoma suhih usta. To povezujemo s lijekovima koji djeluju na krvni tlak. Uzimate li terapiju za reguliranje krvnog tlaka vrlo vjerojatno se možete poistovjetiti. Slina ima svoju ulogu u oralnom zdravlju. Njezina uloga je zaštita od karijesa i vlaženje mekih tkiva. Kod nedostatka sline potrebno je naći alternativne načine kako ju naodmjestiti. Savjetujemo da pojačate unos tekućine kako bi zaštitili zube i desni. Započnite s preporučenim dnevnim unosom tekućine u iznosu od 1,5 L.

Slaba oralna higijena

Jedan od najčešćih razloga koji može izazvati hipertenziju je slaba oralna higijena i velik broj bakterija koje se šire krvožilnim sustavom. Kako bi izbjegli probleme s krvnim tlakom preporučamo provoditi detaljnu oralnu higijenu. To uključuje i profesionalno čišćenje zubnog kamenca.

Lijekovi za rjeđenje krvi

Lijekovi za rjeđenje krvi mogu imati protuzgrušavajući učinak. Ukoliko uzimate ovu vrstu lijekova potrebno je to naglasiti stomatologu. Iako je kod mnogih pacijenata moguće provesti zahvat, a da ne ometamo njihov uobičajeni režim propisane terapije za kvni tlak, u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo pacijente da prije zahvata naglase kako uzimaju terapiju. Prilikom određenih stomatoloških zahvata moguće je jače krvarenje. To je najčešće moguće prilikom ugradnje zubnog implantata, sinus lift zahvata, ekstrakcije ili vađenja zubi. Ostali stomatološki zahvati poput liječenja korijena zuba ne zahtjevaju da pacijent pauzira antikoagulantnu terapiju.

Mjere predostrožnosti

Neke od mjera predostrožnosti mogu biti povećan preporučen dnevni unos tekućine, provođenje detaljne oralne higijene i kontroliranje razine krvnog tlaka. Nisu svi stomatološki zahvati rizični. Prilikom pregleda doktor Šebečić pitat će vas uzimate li terapiju. Određeni stomatološki zahvati poput kirurških zahvata vađenja zuba mogu izazvati krvarenje. Do krvarenja dolazi uslijed prirođenih i stečenih bolesti koje otežavaju stvaranje krvnog ugruška bilo radi određenih lijekova ili zdravstvenog stanja pacijent poput hemofilije, bolesti jetre i drugih zdravstvenih stanja. Kako bi uspješno izbjegli sve komplikacije, prilikom rezervacije termina potrebno je naglasiti da pacijent uzima terapiju. Uz navedeno, svim pacijentima s visokim krvnim tlakom preporučamo sljedeće:

  • Koristititi zubni konac / tuš za usta / interdentalne četkice za međuzubni prostor.

  • Prati zube iza svakog jela.

  • Redovito uklanjati zubni kamenac.

Visok krvni tlak izravno je povezan sa oralnim zdravljem. Slaba oralna higijena potpomaže razviti visok krvni tlak. Jednom kada se razvije hipertenzija može postati glavni uzrok slabog oralnog zdravlja. Ukoliko ste upoznati s ovim zdravstvenim stanjem i uzimate terapiju, to je informacija koja će našem stomatologu biti izuzetno važna.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS