Vrijeme čitanja: 3 minuta
djeca

Djeca: Kada je najbolje dijete odvesti stomatologu odnosno zubaru

Djeca su iznimno važni pacijenti s kojima je od prvog dana posebno stvarati vezu. Svjetska stomatološka organizacija FDI anketirala je roditelje iz cijelog svijeta o tome kako se brinu za oralno zdravlje svoje djece. Odgovori pokazuju da postoji još puno prostora za poboljšanje. Većina roditelja svoje dijete  prvi put odvede stomatologu u dobi od treće do šeste godine.

Kada i kako nastaje karijes kod djece?

Nakon izbijanja djetetova prvog zuba roditelji bi trebali početi posjećivati zubara kao mjeru predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od ‘karijesa bočice’. Do kvarenja zubi zbog bočice dolazi kada bebe i mala djeca redovito piju zaslađena pića, osobito noću. Pojava je karakterizirana pojavom prednjih žuto-smeđih mrlja na zubima koji s vremenom pocrne i krune zubi nestanu te ostanu samo crni korijeni koji su u nivou sa zubnim mesom. Osim što nije estetski lijepo djeca se znaju učestalo žaliti na bolove.

Dobra njega usne šupljine počinje i prije izbijanja prvog zubića. Mliječni zubići u prosjeku počinju izbijati oko 6. mjeseca djetetovog života. Međutim izuzetno je važno da s njegom usne šupljine započnete i ranije. Zdrave desni su preduvjet za zdrave zube. Djeci obično do druge godine niknu svi mliječni zubi. Oni počinju ispadati oko šeste godine, a na njihovom mjestu rastu trajni zubi. Razmaci između mliječnih zubi su potpuno normalni, oni čuvaju prostor za trajne zube jer su oni puno veći od mliječnih i kasnije popunjavaju taj prostor tako da razmak nestane kod većine djece. Većina trajnih zubi naraste do 13. godine života.

Istraživanje je pokazalo da svega 40% roditelja nadzire svoju djecu prilikom pranja i četkanja zubi dva puta dnevno, 38% roditelja je izjavilo da ograničava unos slatke hrane i pića u djetetovoj prehrani, samo 26% je navelo da je osobno četkalo dječje zube nakon što je izbio prvi zub, svega 8% potiče svoju djecu da nose oralni štitinik – udlagu prilikom sportskih aktivnosti.

Zašto bi roditelji trebali prati zube djeci ili ih prilikom pranja nadzirati?

Djeca su sklona oprati samo prednje zube, a da stražnje zube niti ne prođu sa četkicom. Upravo se tamo najčešće javlja karijes zato što mliječni kutnjaci imaju na sebi jamice i fisure. U njima se prvo javi karijes zbog nepravilnog i neredovitog četkanje te nepravilne prehrane. Također je poželjno da roditelji djeci osobno četkaju i nadziru pranje zubi do djetetove 6. godine života. Prilagodite veličinu četkice potrebama djeteta, birajte dječje četkice za zube.

Svjetska stomatološka organizacija FDI preporučuje provođenje adekvatne oralne higijene, smanjenje čimbenika poput unosa hrane sa visokim sadržajem šećera i redovite stomatološke preglede. Kako bi se zaštitilo oralno, a i opće zdravlje u svim dobnim skupinama. Roditelji bi trebali početi s čišćenjem zubi svog djeteta prije spavanja čim izbije prvi zub. Četkati djetetove zube dva puta dnevno sa malom količinom paste za zube i dogovoriti prvi stomatološki pregled najkasnije do drugog rođendana. Također trebali bi redovito voditi dijete na kontrolu kako bi se dijete upoznalo sa svojim stomatologom.

Blog piše: Vedran Šebečić, dr.med.dent.

KONTAKTIRAJTE NAS