Vrijeme čitanja: 3 minuta
djeca

Djeca: Kada je najbolje dijete odvesti stomatologu odnosno zubaru

Djeca su iznimno važni pacijenti s kojima je od prvog dana posebno stvarati vezu. Svjetska stomatološka organizacija FDI anketirala je roditelje iz cijelog svijeta o tome kako se brinu za oralno zdravlje svoje djece. Odgovori pokazuju da postoji još puno prostora za poboljšanje. Većina roditelja svoje dijete  prvi put odvede stomatologu u dobi od treće do šeste godine.

Kada i kako nastaje karijes kod djece?

Nakon izbijanja djetetova prvog zuba roditelji bi trebali početi posjećivati zubara kao mjeru predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od ‘karijesa bočice’. Do kvarenja zubi zbog bočice dolazi kada bebe i mala djeca redovito piju zaslađena pića, osobito noću. Pojava je karakterizirana pojavom prednjih žuto-smeđih mrlja na zubima koji s vremenom pocrne i krune zubi nestanu te ostanu samo crni korijeni koji su u nivou sa zubnim mesom. Osim što nije estetski lijepo djeca se znaju učestalo žaliti na bolove.

Karijes mliječnih zuba

Karijes mliječnih zuba pojavljuje se na gornjim prednjim mliječnim zubima. Na početku se karijesne lezije pružaju oko vrata zuba te kasnije zahvaćaju potpuni zub. Karijes bočice, cirkularni karijes ili karijes ranog djetinjstva samo su neki od naziva koje koristimo za karijes nastao na mliječnim zubima kod male djece uzrokovan lošim prehrambenim navikama i nedostatne higijene.

Njega zubi od najranijih dana

Dobra njega usne šupljine počinje i prije izbijanja prvog zubića. Mliječni zubići u prosjeku počinju izbijati oko 6. mjeseca djetetovog života. Međutim izuzetno je važno da s njegom usne šupljine započnete i ranije. Zdrave desni su preduvjet za zdrave zube. Djeci obično do druge godine niknu svi mliječni zubi. Oni počinju ispadati oko šeste godine, a na njihovom mjestu rastu trajni zubi. Razmaci između mliječnih zubi su potpuno normalni, oni čuvaju prostor za trajne zube jer su oni puno veći od mliječnih i kasnije popunjavaju taj prostor tako da razmak nestane kod većine djece. Većina trajnih zubi naraste do 13. godine života.

Zabavni načini za izvođenje oralne higijene

Istraživanje je pokazalo da svega 40% roditelja nadzire svoju djecu prilikom pranja i četkanja zubi dva puta dnevno, 38% roditelja je izjavilo da ograničava unos slatke hrane i pića u djetetovoj prehrani, samo 26% je navelo da je osobno četkalo dječje zube nakon što je izbio prvi zub, svega 8% potiče svoju djecu da nose oralni štitinik – udlagu prilikom sportskih aktivnosti. Osmislite zabavne načine kako potaknuti dijete da svakodnevno vodi brigu o zubićima. Pronađite slikovnice i dječje priče na temu zubara. Pronađite pastu za zube koju će vaše dijete voljeti.

Oralna higijena kod djece

Djeca se rađaju sa sterilnom usnom šupljinom i većinu bakterija u ustima dobivaju putem žlice. Savjetujemo buduće roditelje da započnu s provođenjem oralne higijene kod djece već od najranijih dana. Poslije dojenja poželjno je koristiti sterilnu gazu za usta, a s vremenom uvrstiti mekanu četkicu i zubnu pastu u korake dnevne higijene. Bitno je da i mame provode oralnu higijenu jer prilikom dijeljenja žlice moguće je prenijeti bakterije i na dijete.

Zašto bi roditelji trebali prati zube djeci ili ih prilikom pranja nadzirati?

Djeca su sklona oprati samo prednje zube, a da stražnje zube niti ne prođu sa četkicom. Upravo se tamo najčešće javlja karijes zato što mliječni kutnjaci imaju na sebi jamice i fisure. U njima se prvo javi karijes zbog nepravilnog i neredovitog četkanje te nepravilne prehrane. Također je poželjno da roditelji djeci osobno četkaju i nadziru pranje zubi do djetetove 6. godine života. Prilagodite veličinu četkice potrebama djeteta, birajte dječje četkice za zube.

Svjetska stomatološka organizacija FDI preporučuje provođenje adekvatne oralne higijene. Poželjno je smanjenje unosa hrane sa visokim indeksom šećera. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo provoditi redovite stomatološke preglede za vaše dijete. Kako bi se zaštitilo oralno, a i opće zdravlje u svim dobnim skupinama. Roditelji bi trebali početi s čišćenjem zubi svog djeteta prije spavanja čim izbije prvi zub. Četkati djetetove zube dva puta dnevno sa malom količinom paste za zube i dogovoriti prvi stomatološki pregled. Također trebali bi redovito voditi dijete na kontrolu kako bi se dijete upoznalo sa svojim stomatologom.

Blog piše: Vedran Šebečić, dr.med.dent.

KONTAKTIRAJTE NAS