Vrijeme čitanja: 6 minuta

Krunice za zube ili ljuskice

Željeli biste uljepšati osmijeh, ali niste sigunri što odabrati: krunice za zube ili ljuskice?! Pitali smo stomatologa što je poželjno znati o svakoj od metoda nadogradnje zuba. Za vas smo usporedili obje metode i izdvojili najbitnije što trebate znati o svakoj od metoda. Saznajte tko su kandidati za krunice za zube ili ljuskice.

Sadržaj:
KRUNICE ZA ZUBE ILI LJUSKICE-KOJA JE RAZLIKA?
ŠTO SU KRUNICE ZA ZUBE?
ŠTO SU LJUSKICE?
PRIPREMA ZUBI PRIJE POSTAVLJANJA
PROBA I POSTAVLJANJE
BRIGA ZA KRUNICE ZA ZUBE I LJUSKICE
POSTUPAK I PLAN TERAPIJE
ŠTO ODABRATI? – SAVJET STOMATOLOGA

krunice za zube ili ljuskice

KRUNICE ZA ZUBE ILI LJUSKICE-KOJA JE RAZLIKA?

Koja je razlika u odabiru krunice za zube ili ljuskice? Obje metode služe za postizanje sličnih rezultata po pitanju izgleda zuba. No postoje i ključne razlike. Ključna razlika je dio zuba koji želimo prekriti. Tako krunice za zube koristimo za prekrivanje cijelog zuba. Dok ljuskice koristimo za prekrivanje prednjeg dijela zuba. Ukoliko ste dobrog oralnog zdravlja najčešće preporučamo ljuskice. No svaki zub i svaki pacijent je poseban. Saznajte zašto odabrati Dentus perfectus stručnjake. Za više detalja potrebno je zatražiti stručno mišljenje dr. Šebečića u vašem individualnom slučaju.

ŠTO SU KRUNICE ZA ZUBE?

Krunice za zube prvenstveno su restorativnog, a zatim i kozmetičkog karaktera. Krunice za zube nam pomažu da osmijehu vratimo njegovu funkcionalnost. Koristimo ih kako bi osnažili i zaštitili zub od budućih trauma. Oslabljen zub sklon je pucanju. Nadogradimo li zub krunicom, postić ćemo otpornost i čvrstoću zuba. Krunice za zube su nešto deblje od ljuskica i stavljamo ih preko cijelog područja zuba. Sastav krunice može biti različit. Materijali koje koristimo pri izradi krunice za zube može biti metal-keramika, cirkon-keramika ili puna keramika.

KRUNICE ZA ZUBE BIRAMO OVISNO O UZROKU RESTAURACIJE:

 • imali ste upalu korijenskog kanala i nakon liječenja zub je oslabljen

 • uznapredovali karijes

 • okrhnut zub

 • nedostaje vam zub

 • promijenjena boja zuba

ŠTO SU LJUSKICE?

Ljuskice za zube su navlake koje najčešće koristimo na prednjim stijenkama prirodnih zubi. Pomažu nam da postignemo bjelije zube i prvenstveno usavršimo njihov izgled. Ljuskice radimo od keramike ili drugih stomatoloških materijala. Sjedinjuju se s prirodnim zubom pomoću cementnog ljepila. Ljuskicama možemo popuniti razmake između zubi. Ljuskice su isključivo estetskog karaktera. Koristimo ih u svrhu postizanja ljepšeg izgleda zuba. Razmišljate uljepšati zube? Želite izbjeći nošenje aparatića za zube? Ljuskice su pravi izbor za vas!

LJUSKICE BIRAMO KOD MANJIH NESAVRŠENOSTI:

 • napukao zub

 • otkrhnut zub

 • razmak između zubi

 • promjena boje zubi

 • sitni pomak zubi

PRIPREMA ZUBI PRIJE POSTAVLJANJA

Prije postavljanja ljuskica potrebno je izbrusiti mali dio cakline na prirodnom zubu gdje postavljamo ljuskicu. Na taj način omogućavamo potpunu prilagodbu ljuskice uz površinu vašeg zuba. Stoga je važno da pacijent ima dovoljno zubne cakline. Dolaskom na pregled dr. Šebečić će vas savjetovati jeste li idealan kandidat za ljuskice. Ukoliko odlučite osvježiti svoj osmijeh ljuskicama,potrebno je uzeti otisak pomoću otisne mase ili digitalnim putem skenirati čeljust. Po vašem otisku ili digitalnom skenu naš dentalni laboratorij prilagodit će boju i točan oblik ljuskica. Na taj način postižemo željeni izgled prirodnog osmijeha.

PROBA I POSTAVLJANJE

Postavljanje ljuskica zahtjeva nešto manju prilagodbu od postavljanja krunica za zube. Proba ljuskica nužna je kako bismo vidjeli postoji li potreba za nekim prepravkom. Ovo je trenutak kada pazimo da vam nove ljuskice savršeno pristaju. Idući korak je postavljanje ljuskica. Pri njihovu postavljanju brusimo postojeću caklinu zubi na koju ćemo zalijepiti ljuskicu. U sljedećem koraku ljuskice će uspješno transformirati vaš osmijeh. Vaše zadovoljstvo novim osmijehom naš je prioritet.

BRIGA ZA KRUNICE ZA ZUBE I LJUSKICE

Briga o protetskim rješenjima podrazumijeva detaljnu higijenu. U tom kontekstu nema razlike u odnosu na vaše prirodne zube. Potrebno je redovito održavati oralnu higijenu. Štoviše, redovitim stomatološkim pregledom možemo spriječiti promjene na ljuskicama. Imate li zubne ljuskice preporučamo koristiti noćnu zaštitu kako nebi došlo do oštećenja zubi prilikom stiskanja ili škrgutanja zubima. Ukoliko patite od jutarnjih glavobolja postoji mogućnost da nesvjesno stišćete zube. Znate li što je bruksizam?!

ŠTO ODABRATI?-SAVJET STOMATOLOGA

Ključno je razumjeti kakav osmijeh priželjkujete. Imate li zdrave zube, želite osvježiti svoj izgled i uljepšati svoj osmijeh?! Možemo vam pomoći na putu do osmijeha o kojem maštate. Za početak preporučamo da dođete na pregled kako bismo utvrdili jeste li kandidat za ljuskice. U slučaju da smo radili liječenje korijenskih kanala potrebno je ojačati zube. U suprotnome zubi gube na funkcionalnosti. Oslabljeni zubi jako su osjetljivi i skloni su puknuću. Posjetite nas nas kako bismo dobili uvid u stanje zubi. Doktor Šebečić procijeniti će je li vam potrebna nadogradnja i zaštita zuba. Ukoliko želite uljepšati osmijeh saznajte jeste li kandidat za ljuskice. U nekim slučajevima moguće je kombinirati i jedno i drugo.

POSTUPAK I PLAN TERAPIJE:

 • Snimanje zubi i pregled sa savjetovanjem

 • Uzimanje otiska

 • Priprema zubi prije postavljanja

 • Postavljanje krunice za zube ili ljuskice

Regularni kontrolni pregled i detaljna higijena ključni su za dugoročni vijek krunica i ljuskica za zube. Zajedno možemo postići vaš željeni osmijeh. Što god odabrali, proces postavljanja krunice za zube ili ljuskice je ireverzibilan. Nazovite nas i naručite se na pregled kako bi vas savjetovali što bi u vašem slučaju bilo prirodnije rješenje da postignete željeni efekt. Pogledajte naš paket dobrodošlice za nove pacijente.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS