Vrijeme čitanja: 7 minuta
bolesti desni -dentus perfectus

Bolesti desni

Imate upalu desni ili bolujete od parodontoze (parodontitisa)? Znajte da niste jedini. Bolesti desni variraju od jednostave upale zubnog mesa (gingive) koji se zove gingivitis pa do ozbiljnih problema kao što su parodontitis koji rezultira nepovratnom destrukcijom mekih i tvrdih tkiva, gdje je krajnji rezultat gubitak zubi. Hoće li se stanje poboljšati i hoće li bolesti desni biti spriječene ovisi samo o vama i vašoj oralnoj higijeni.

Sadržaj

ŠTO UZROKUJE BOLESTI DESNI?

GINGIVITIS I PARODONTITIS

KAKO ZNAMO DA IMAMO BOLESNE DESNI?

SIMPTOMI UPALE DESNI

KADA SE JAVLJAJU BOLESTI DESNI?

KAKO LIJEČIMO GINGIVITIS I PARODONTITIS?

RANA FAZA TERAPIJE

KIRURŠKO LIJEČENJE

Što uzrokuje bolesti desni ?

Naša usta su puna bakterija. Te bakterija zajedno sa slinom i ostacima hrane formiraju ljepljivi plak na zubima. Četkanjem i pranjem zubi, te upotrebom zubnog konca može se ukloniti plak. Kod neredovite i netemeljite higijene dolazi do formiranja zubnog kamenca. Kamenac nastaje tako da se plak na zubima, nakon nekoliko dana mineralizira. Nakon toga više nemožemo ukloniti kamenac samo četkanjem zubi. Tada samo profesionalno čišćenje zubnog kamenca u stomatološkoj ordinaciji može ukloniti nastale tvrdokorne naslage.

Dentus perfectus - zubni konac

Bolesti desni dijelimo na gingivitis i parodontitis.

 • Gingivitis

  Što se plak i kamenac duže zadržava na zubima, to je štetnije njihovo djelovanje. Bakterije izazivaju upalu desni koju zovemo gingivitis. Kod gingivitisa, desni postaju crvene, otečene i najčešće znaju krvariti prilikom četkanja zubi. Gingivitis je početni stadij bolesti desni koji se može izliječiti i spriječiti svakodnevnim temeljitim pranjem i četkanjem zubi te upotrebom zubnog konca. Preporučamo redovite posjete stomatologu te čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem svih zubi minimalno dva puta godišnje. Ovaj stadij bolesti desni ne uključuje gubitak koštane mase koja pomaže da zubi budu na mjestu.

Dentus perfectus - bolesti desni
 • Parodontitis

  Kada bolesti desni u početnoj fazi ne liječimo one često prerastaju u parodontitis. U slučaju parodontitisa desni se odmiču od samog zuba i formiraju prostor koji nazivamo parodontni džep. Taj prostor često postaje upaljen. Naš imunološki sustav se bori protiv tih bakterija dok se plak i kamenac šire i formiraju u parodontom džepu. Toksini od bakterija i odgovor tjelesnog imunološkog sustav na infekciju dovode do toga da se počinje otapati kost i gube se pričvrsna vlakna oko zuba koja drže zub čvrsto na svom mjestu. Ako se tu ne reagira i ne ode kod stomatologa na profesionalno čišćenje zubnog kamenca i parodontnih džepova, rezultat će biti ireverzibilna destrukcija mekih i tvrdih tkiva koja će rezultirati povećanom pokretljivošću zuba i samim time će se zub morati vaditi.

 • PUŠENJE

  pušenje je najznačajniji čimbenik za razvoj bolesti desni. Isto tako pušenje može smanjiti mogućnost uspijeha u liječenju bolesti desni.

 • HORMONALNE PROMJENE

   Promjene razine hormona mogu izazvati kod desni jaču osjetljivost i samim time podložnije su za razvoj gingivitisa. To se najčešće viđa u pubertetu i u trudnoći.

 • LOŠA ORALNA HIGIJENA

  Loša higijena omogućava lakše nakupljanje plaka i zubnog kamenca.

 • DIJABETES

  Pacijenti oboljeli od dijabetesa su u visokorizičnoj skupini za razvoj bolesti desni.

 • LIJEKOVI

  Postoji mnogo lijekova koji mogu izazvati smanjenu salivaciju, koja ima zaštitinu ulogu kod desni. Bez dovoljno sline, usta su ranjiva za razvoj infekcije. Isto tako neki ljekovi mogu izazvati oteknuće desni, što nam onda otežava da održavamo zube i desni čistim i zdravim.

 • GENETSKA PREDISPOZICIJA

  Neke osobe su sklonije razvoju upale desni nego druge.

Kako znamo da imamo bolesne desni? Simptomi upale desni su:

 • Loš zadah koji ne želi proći

 • Crvene i oteknute desni

 • Pojava krvarenja zubnog mesa prilikom četkanja zubi

 • Bolno žvakanje

 • Pomični zubi

 • Osjetljivi zubi

 • Povlačenje zubnog mesa i dojam dužih zubi

Bilo koji od navedenih simptoma, može biti znak za razvoj bolesti desni i trebao bi biti pregledan od strane stomatologa.

Kada se javljaju bolesti desni?

Kod pacijenata se obično znakovi upale desni ne pojavljuju do navršenih 30-40 god. Muškarci su podložniji za razvoj upale desni nego žene. Kod tinejdžera se najčešće javlja gingivitis zbog hormonalnih poremećaja. Najčešće se bolesti desni razviju kada se ne ide redovito kod stomatologa i kada se dopusti da plak i kamenac formiraju parodonti džep.

Kako liječimo gingivitis i parodontitis (bolesti desni zuba)?

Cilj terapije je kontrola infekcije i upale. Način terapije varira, ovisno radi li se o gingivitisu ili parodontitisu. Svaka terapija zahtjeva da pacijent održava dobru oralnu higijenu kod kuće. Stomatolog isto tako može zahtjevati da se promjene neke navike, kao što je pušenje, kako bi poboljšali izglede za uspjeh. Početna faza bolesti desni, gingivitis, može se spriječiti i izlječiti sa provođenjem dobre oralne higijene i redovitim posjetama stomatologu. U ordinacijama Dentus perfectus, preporučamo redovne kontrolne stomatološke preglede 2-3 puta godišnje. Koristimo osim klasičnih metoda liječenja bolesti desni i parodontološki laser koji nam daje još bolje rezultate terapije.

Rana faza terapije

U ordinacijama Dentus perfectus svaka terapija započinje čišćenjem zubnog kamenca sa površina zubi, ultrazvučnim čišćenjem svih površina, nakon toga pjeskarenjm uklanjamo tamne pigmentacije i mjesta na kojima se bakterije skupljaju. Nakon toga se završnim poliranjem zaglađuju sve površine. Poliranje služi kako se bakterije nebi imale gdje nakupljati i kako bi pacijent kasnije lakše provodio oralnu higijenu kod kuće. Obavezno se savjetuje pacijenta o oralnoj higijeni ako se vidi da se ona provodi netemeljito.

Kod uznapredovalih slučaja parodontitisa potrebno je temeljito isčistiti sve parodontne džepove i dezinficirati ih kako bi uklonili što više bakterija iz njih te time smanjili upalu i zaustavili proces destrukcije kosti. Taj zahvat se sastoji od temeljite parodontološke obrade (root planing and scaling) Isto tako kod uznapredovalog parodontitisa od velike važnosti je laser terapija (laserska parodontologija) gdje uz pomoć lasera dezinficiramo parodontne džepove i potičemo biostimulaciju gingive kako nebi bila upaljena.

Kasnija faza terapije – kirurško liječenje

Kirurško liječenje je potrebno u situacijama gdje još vidimo upaljene parodontne džepove nakon prvih nekoliko faza terapije. Parodonti džepovi su duboki i dalje perzistiraju te se nisu povukli nakon početne terapije. Stomatolog će morati kirurškom terapijom otvoriti parodontni džep, očistiti ga od nakupina plaka i kamenca. Kod kiruškog liječenja najčešće nastojimo zaustaviti parodontitis i nadoknaditi izgubljenu kost te spasiti zub kako se nebi kompletno rasklimao i na kraju morao biti izvađen.

Redovitim posjetama stomatologu, bolesti desni mogu biti spriječene u ranoj fazi, prije nego li dođe do ozbiljnijih problema. Preduhitrite bolesti desni i naručite se na kontrolni pregled i pošaljite nam upit još danas.

Piše: Vedran Šebečić dr. med. dent.

Zatražite termin za pregled

KONTAKTIRAJTE NAS