Vrijeme čitanja: 4 minuta
Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem - Dentus perfectus

Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem

Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem je iznimno važno, ali je i dosta izazovno – objasnit ćemo postupak u ovom članku kako bi Vam olakšali pravilno izvođenje oralne higijene.

 • UPIT PACIJENTICE

  Dragi doktore, imam poteškoće sa korištenjem zubnog konca već godinama, stišće mi prste i ne uspijevam očistiti sav zubni plak između mojih zubiju. Postoji li neki lagan način korištenja zubnog konca za pravilno čišćenje zubi zubnim koncem !?

 • ODGOVOR DOKTORA DENTALNE MEDICINE

  Draga Marija, Hvala Vam na pitanju.

  Niste sami u svojoj frustraciji i želimo Vam predložiti alternativnu i jednostavniju tehniku za pravilno čišćenje zubi zubnim koncem. Potrebno je malo prakse, ali možemo jamčiti da će Vaš stav biti puno pozitivniji. Istraživanja sugeriraju da iako većina ljudi četka zube, razvijanje navike čišćenja zubnim koncem još uvijek ne ide bez uloženog truda. Međutim, čišćenje zubnim koncem je i dalje najbolji način za najučinkovitije uklanjanje zubnog plaka između zuba gdje četkica ne može doprijeti.

U našem kliničkom iskustvu smo zaključili da je tehnika korištenja zubnog konca previše frustrirajuća za mnoge. Tehnike za pravilno čišćenje zubi zubnim koncem moraju biti lakše i opuštajuće kako pacijenti nebi sami sebi spriječavali put.

Želimo Vas upoznati s još jednom tehnikom koja je mnogima pomogla da postupak čišćenja zubnim koncem bude udobniji i učinkovitiji. Čišćenje zubnim koncem temeljito jednom dnevno prije ili poslije četkanja bi trebalo biti dovoljno za održavanje zdravog zubnog mesa. Vježbajte dok ne usavršite. 

Postupak: Pravilno čišćenje zubi zubnim koncem

Ispod je objašnjen postupak koji i dalje zahtijeva stupanj spretnosti, te još važnije prakse i ustrajnosti da to bude učinkovito.

 • Otrgnite zubni konac

  Uzmite duljinu zubnog konca oko 25-30 cm. Stavite ga u krug kako bi omogućili vašim prstima da prođu kroz njega, isključujući palce.

 • Napravite dvorstruki čvor na krugu

  Dvostruki čvor je da zaustavi klizanje. Oba čvora moraju biti na istom mjestu.

 • Bravo, savladali ste novu tehniku

  Sada ste spremni – ova tehnika čini čišćenje puno jednostavnije – nema više prstiju koji poplave!

 • Krenite od gornje čeljusti

  Kako bi očistili gornje zube – stavite sve prste unutar kruga, sa koncem preko lijevog palca i desnog kažiprsta – očistite gornje lijeve zube. Za čišćenje gornjih desnih zuba, koristite desni palac i lijevi kažiprst

 • Čvrsto držite konac

  Čvrsto držite konac cijelo vrijeme između palca i kažiprsta.

 • Nastavite s donjom čeljusti

  Omotajte zubni konac u „C“ oblik oko svakog zuba. Premjestite konac okomito, te savijajte nježno prema gore i dolje 3-6 puta sve dok ne osjetite da je zub čist. Obratite pozornost da je zubni konac odmah ispod tkiva bez da nanosi ozljede ili da ošteti zubno meso. Pomičite zubni konac koristeći čisti dio za svaki zub ili nekoliko zuba.

 • Očistite donje zube

  Koristeći oba kažiprsta očistite sve donje zube.  Ako ste prebrzi i/ili prejako to radite konac se može urezati u tkivo desni . Ova tehnika ne bi trebala uzrokovati ni najmanju nelagodu.

Čišćenje zubnog kamenca iznimno je važan dodatak osnovnoj njezi zubi. Posjetite stomatologa dvaput godišnje na redovnim kontrolama ili kada vidite promjene na zubima koje ukazuju na stvaranje zubnog kamenca i plaka. Čišćenje kamenca i poliranje su dva brza i potpuno bezbolna koraka na koja bismo trebali gledati kao na pranje zubi. Neka pravilno čišćenje zubi zubnim koncem postane osnovna higijena kojom ćemo osigurati zdravlje zubi. Za sve ostale upite možete nas posjetiti u našoj stomatološkoj ordinaciji Dentus Perfectus ili nas kontaktirajte putem maila [email protected]

KONTAKTIRAJTE NAS