Keramičke krunice

Keramičke krunice su idealno i brzo rješenje vaših estetskih problema ili jakih oštećenja zubi. Suvremeni materijali omogućuju da se izradom keramičke krunice postignu vrhunska estetika i zadovoljavajuća funkcija žvakanja, a zub ponovno dobiva prirodan izgled.

Keramičke krunice i vrhunska estetika

Vrhunska estetika se postiže zahvaljujući primjeni CEREC CAD CAM tehnlogije i bezmetalne e.max keramike. U radu koristimo najsuvremeniju 3D CAD CAM tehnologiju njemačke tvrtke Sirona koja ima 30 godina dugu tradiciju u izradi CAD CAM uređaja. Koristimo isključivo keramičke materijale renomirane svjetski priznate kompanije Ivoclar Vivadent  i GC Europe.

Dentus perfectus - zubne krunice

Priprema za izradu keramičke krunice
Nakon detektiranja vašeg problema od strane našeg stomatologa kreće se u postupak izrade keramičke krunice. RTG snimka pokazuje stanje korjena zuba – stomatolog odlučuje je li potrebno liječenje korijena. Ukoliko je zub zdrav i bez većih oštećenja odmah krećemo s postupkom pripreme koja uključuje brušenje zuba.

Što u slučaju da je zub već bio liječen endodoncijom?

U slučaju da se radi o endodontski liječenom zubu (zubu bez živca), postavlja se kompozitna nadogradnja (tzv. štift) nakon čega krećemo s pripremom i brušenjem zuba. Ako prethodno endodontsko liječenje zuba nije zadovoljavajuće, potrebno je napraviti reviziju endodontskog liječenja ili ponovno liječenje korijena.

Skeniranje i restauracija

Nakon pripreme zuba uz pomoć Omnicam 3D kamere detaljno skeniramo cjelokupnu situaciju u ustima. Nakon čega se na računalu dobivaju modeli vaše čeljusti. U samo nekoliko minuta, potpuno digitalno dizajnira se novi zub (keramička krunica) koji odgovara skenu vaše čeljusti. Ova vrhunska tehnologija značajno smanjuje proces izrade, ali i unaprjeđuje iskustvo pacijenta jer pacijent odmah vidi kako će izgledati krajnji proizvod. Osim toga, tehnologija nam omogućuje izradnju idealnog zubnog nadomjeska primjenjujući najpreciznije metode mjerenja.

Izrada keramičke krunice

Izrada uključuje postupke frezanja te bojanja zubi. Konačni izgled postiže se uz pomoć CEREC CAD CAM uređaja koji omogućuje visoku preciznost kod izrade zubnih nadomjestaka, veliku brzinu izrade i skraćeno čekanje da se izradi keramička krunica.

Pričvršćivanje navlake za zub

Nakon što se u ustima provjeri izgled i preciznost koji će keramička krunica imati, pričvršćuje se upotrebom kompozitnog cementa. Time završava postupak ugradnje krunice i rješava se funkcionalni ili estetski problem vaših zubi.

Naruči se na pregled još danas!

Ukoliko ste se susreli s funckionalnim ili estetskim problemom poput:

  • pukao vam je zub
  • zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
  • zub je oslabljen karijesima
  • ne sviđa vam se oblik i boja vašeg zuba
  • liječeni zubi imaju velika oštećenja

Rješenje koje vam je potrebno možemo postići ugradnjom keramičke krunice. Keramička krunica (navlaka za zub) protetski je nadomjestak koji se trajno fiksira  na izbrušen zub ili zubni implantat. Cilj nam je da se izradi keramička krunica kojom ćemo pacijentu vratiti izgubljenu funkciju zuba ili pak poboljšati njegovu estetiku.

Keramička krunica – 3 tipa

U ordinaciji Dentus perfectus koristimo 3 tipa keramičkih krunica koje nudimo našim i budućim pacijentima. Postoje metalkeramička, bezmetalne (potpuno) keramička krunice i cirkon keramička krunica. Razlika u odabiru između navedena tri tipa ponuđenih krunica je mjesto, točnije zub na koji se keramička krunica postavlja i njezina cijena.

Metal keramička krunica

Metal keramička krunica sastoji se od metalne baze i keramike presvučene preko metala. Smatramo ih boljim izborom za stražnje zube iako se mogu koristiti i kod izrade prednjih zubi ako nam to situacija dopušta. Što to znači? To znači da susjedni zubi nisu presvijetli i da njihova prirodna boja nije prezahtjevna u smislu modelacije i slojevanja zuba kako bi se mogla reproducirati boja. Boja krunice je identična boji na prirodnome zubu. Pošto se keramika nalazi na metalnoj podlozi, metal blokira prolaznost svijelosti do same jezgre izbrušenog zuba. Radi toga se teško imitira potpuno prirodna boja zuba. Kod zahtjevnijih estetskih zahvata preporuča se izrada bezmetalnih keramičkih krunica. O prednostima koje nudi bezmetalna keramička krunica možete pročitati više u nastavku:

Prednosti:

  • velike su čvrstoće i mogu se koristiti jednako uspješno na stražnjim i prednjim zubima
  • uspješno se koriste u svijetu već više od 40 godina
  • odlična estetika
  • dobar dosjed na brušeni zub
  • mogu se koristiti kod nedostataka većeg broja zubi i kod izrade zubnog mosta sa manje zubnih nosača

Metode izrade keramičkih krunica

Postoje 2 metode za uspješno i provjereno uzimanje otisaka zubi. Prva metoda podrazumijeva zubotehnički laboratorij pri uzimanju otisaka zubi. Druga metoda je puno tehnološki superiornija i daleko ugodnija za pacijenta.

Klasičan način izrade

Kod klasičnog načina izrade nakon brušenja uzimamo otiske zubi. Što znači da u otisnu žlicu stavljamo otisnu masu. Otiskujemo konture zubi kako bi naknadno prilikom odlijevanja otisaka u zubotehničkom laboratoriju, zubni tehničar imao identičnu situaciju kao u ustima pacijenta. Novi zubi izrađuju se na modelu koji je dobiven nakon izljevanja otiska. Klasičan način izrade keramičke krunice može biti nešto izazovniji je za pacijenta. Kažemo da je izazovniji budući da zahtjeva nekoliko dolazaka u ordinaciju s anesteziranjem, neugodno uzimanje otiska gumenim materijalima i dugotrajno ubrušavanje (“uštimavanje”).

Suvremen način izrade

Kod ove metode se koriste digitalni skeneri. Oni omogućavaaju digitalno skeniranje zubi nakon brušenja. Zatim se zubi modeliraju softwerski. To radimo uz pomoć 3D glodalica i CAD CAM tehnologije izrađuje gotov zub. Ova metoda je precizna, brza i provjerena. Ona omogućava da se prototip zuba izradi u svega 15min. Do konačnog završetka izrade zuba od početnog brušenja do završnog cementiranja potrebno je svega 3-4h po zubu. Ovim načinom se izbjegava potreba za laboratorijem i samim time se krati klasično vrijeme potrebno za izradu keramičkih krunica. Umjesto izrade u trajanju od tipičnih 3-5 dana, izrada se skraćuje na svega 1-2 dana. Korištenjem suvremene CEREC CAD CAM tehnologije u ordinaciji Dentus perfectus keramičke krunice za zube skratili smo vrijeme potrebno za izradu keramičke krunice. Tako se od početka brušenja do pričvršćivanja u ustima keramička krunica izrađuje za najviše 4 sata. Samim time problem pacijenta možemo rješiti u istom danu.

trajnost zubnih implantata - Dentus perfectus

Zubni implantati

Dentus perfectus - zubni implantati
cirkon keramičke krunice

Cirkon keramička krunica

Ova keramička krunica izrađena je na cirkonskoj konstrukciji koja zamjenjuje metalnu konstrukciju koja se koristi kod metal keramičkih krunica. Samim time što ne sadržava metal, reprodukcija boje je vjernija i prirodnija. Najčešće se koristi kod izrazito tamnih zubi ili kod zubnih mostova kod kojih bi htjeli postići što prirodniji izgled. Predstavlja alternativnu metal keramičkim krunicama. Estetski je superiornija, veće čvrstoće i manje debljine cirkona u odnosu na metal. Omogućava manje brušenje zubi. Na cirkon se obično nanosilo u slojevima glinična keramika, a danas su u upotrebi sve više fasetirane i monolitne cirkon-keramičke konstrukcije kod kojih je puno manja šansa “chippinga keramike”.

Cijena

Cijena jedne metal keramičke krunice iznosi 226€, potpuno keramička krunica (bezmetalna) iznosi 320€. Cirkon keramička krunica iznosi 360€.

Bezmetalna (potpuno) keramička krunica

Ova keramička krunica izrađena je u potpunosti od keramike (glinične ili litij dislikatne keramike) bez ikakvih čestica metala. Samim time postale su izbor broj 1 tamo gdje se zahtjeva i očekuje vrhunska estetika. One u potpunosti oponašaju optička svojstva prirodnog zuba. Stoga ih je teško razlikovati od prirodnog zuba.

Keramička krunica – detalji

U kliničkoj uporabi koriste se već više od 10 godina. Od njih se najčešće izrađuju pojedinačne krunice (solo krunice za 1 zub), keramičke ljuskice, keramički ispun (inlay,onlay,overlay). One nisu prikladne za izradu zubnih mostova zbog smanjene čvrstoće u odnosu na metalkeramičke i cirkon keramičke krunice. S obzirom da su izrađene u potpunosti od keramike one propuštaju svijetlost jednako kao i prirodni zub. Njima se može postići u potpunosti prirodna boja i izgled zuba. Opalescencija, transparencija i translucencija je identična kao i na prirodnome zubu. Proizvođači sa kojima surađujemo su Ivoclar Vivadent sa svojom press i e.max keramikom i GC Europe sa svojm Initial Li Si keramikom.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS