Vrijeme čitanja: 6 minuta
vitamin D

Kako vitamin D utječe na kvalitetu zubne kosti?

Vitamin D utječe na zdravlje zubne kosti, zubne cakline i desni. U slučaju potpune opskrbljenosti mineralima i vitaminima zubi su zdravi i čvrsti. Dovoljnim unosom vitamina moguće je zaštititi svaki osmijeh. Ovaj vitamin važan je za zdrav osmijeh pacijenata. U slučaju nedostatka određenih vitamina vaši zubi će patititi od promjena. Stomatološki stručnjaci u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji svakodnevno brinu za sve aspekte vašeg osmijeha. Zato vas pozivamo da na vrijeme izbjegnete posljedice uzrokovane manjkom sunčeva vitamina. Osigurajte unos dovoljne količine suplemenata, boravkom na suncu ili putem prehrane – mogućnosti su mnogobrojne. Donosimo preporuku našeg stomatologa koji dodatak vitamina D odabrati. Mislite na svoj osmijeh, pojačajte vitamin zdravlja!

Sadržaj
ZAŠTO JE VITAMIN D VAŽAN?
PROMJENE U USTIMA KOJE MIJENJAJU RAZINU ZUBNE KOSTI
VITAMIN D U PREVENCIJI ORALNOG ZDRAVLJA
PRONAĐITE VITAMIN D U NAMIRNICAMA
ŠTO KADA JE VITAMIN D PREMALO ZASTUPLJEN U ORGANIZMU
PREPOZNAJTE SIMPTOME KOJI UKAZUJU NA MANJAK VITAMINA D
POŽELJNA ZASTUPLJENOST U ORGANIZMU
IZVORI VITAMINA D

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D je ključan za potpuno zdravlje zubne kosti. Zahvaljujući ovom vitaminu vrši se vezivanje za organizam važnih minerala kalcija i fosfora. Ovi minerali su najzastupljeniji u ljudskom tijelu. Pomažu krvožilni sustav, ali i ono za stomatologiju bitno, grade mišićna tkiva, kosti i zube. Zajedno utječu na izgradnju i jačanje zubne kosti. Vitamin D sudjeluje u proizvodnji antioksidansa, utječe na cijeljenje rana, utječe na imunitet i ima ulogu regulacije rasta stanica.

Promjene u ustima koje mijenjaju razinu zubne kosti:

• gubitak jednog ili nekoliko zubi
• kirurške operativne zahvate poput alveotomije i sinus lifta
• nadogradnja zubne kosti

Do promjena u razini zubne kosti može doći kada nastupe drastične promjene u ustima. Najčešće do promjena u ustima dolazi u slučaju izvađenog zuba koji se pravovremeno ne nadomjesti zubnim implantatom. Kod određenih stomatoloških zahvata preporučamo pojačati unos vitamina D kako bi ubrzali zarastanje rane i smanjili svaku mogućnost upale. Ugradnja implantata uključuje proces oseointegracije ili zaraštanja implantata sa zubnom kosti. U takvim slučajevima vrlo je važno pojačati proces okoštavanja i zarastanja.

Vitamin D u prevenciji oralnog zdravlja:

 • Vitamin D povećava otpornost na bakterije

 • Apsorpcijom kalcija jača zubnu caklinu i održava zubnu kost

 • Važan je za zdrave desni

 • Pomaže održavati prirodnu proizvodnju proteina

Pronađite vitamin D u namirnicama

 • Ribe
 • Žumanjci
 • Sir i mlijeko

Što kada je vitamin D premalo zastupljen u organizmu?

Nedostatak vitamina D kod djece povezan je s brojnim bolestima. Najčešće uzrokuje defektnu zubnu caklinu i promjene zubne kosti. U slučaju njegova manjka unosite ga kao dodatak prehrani. Manjak vitamina D izuzetno šteti cjelokupnom oralnom zdravlju. Za sve pacijente koji pate od nedostatne količine vitamina D, zubi mogu oslabiti i postati skloni razvoju karijesa, nastanku gingivitisa ili parodontitisa te drugih bolesti. Također je moguće da zubi požute i da se jave smeđe mrlje na zubima.

Prepoznajte simptome koji ukazuju na manjak vitamina D
 • Stalan umor

 • Depresija

 • Gubitak apetita

 • Loš san

 • Bolne kosti

Poželjna zastupljenost u organizmu

Potrebno je voditi računa o zastupljenosti vitamina D u organizmu. Da bi bili zdravi poželjne koncentracije vitamina D u ljudskom organizmu kreću se od 30 do 70 nanomola po mililitru (nmol/L). Poželjno je održavati koncentraciju nešto iznad navedene gornje granice kako bi se smanjila mogućnost nastanka karijesa. Nije poželjno ni imati previsoku razinu ovog vitamina u organizmu jer će to prouzročiti brojne nuspojave. Njegovu razinu potrebno je posebno kontrolirati kod žena u periodu trudnoće.

Izvori vitamina D

Iako se to ne spominje dovoljno, naš stomatološki tim uvijek iznova naglašava kako je na razinu vitamina D moguće utjecati pravilnom prehranom, dodacima prehrani, boravkom na suncu te cjelokupnom kvalitetom života. Stoga savjetujemo da prilikom kirurških stomatoloških zahvata i u slučaju deficijencije uzimate vitamin D3+K2 dodatak prehrani. Dovoljna količina ovog vitamina dokazano poboljšava oralno zdravlje. Prilikom izlaganja suncu naše tijelo samo proizvodi vitamin D. Podsjećamo da pri svakom izlaganju suncu nanesete kremu za sunčanje. Sunčeve zrake prodiru i kroz kremu sa zaštitnim faktorom. Faktor štiti kožu od štetnih utjecaja sunčevih zraka.

Sumnjate li da vaš osmijeh već pati od promjena, posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Ako ste se suočili sa manjkom ovog vitamina savjetujemo Vam da pojačate brigu o oralnom zdravlju. Posjećujte nas na redovitom profesionalnom čišćenju zubi. Dovoljan unos ovog vitamina nužan je za zdrave kosti, zube i desni.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS