Vrijeme čitanja: 6 minuta
alveotomija

Alveotomija ili kirurško vađenje umnjaka

Alveotomija je zahvat koji će vas rješiti bolova izazvanih rastom i probijanjem umnjaka. Umnjaci su zaostali zubi naših predaka. Ukoliko izazivaju probleme potrebno ih je izvaditi kako bi spriječili bolove, komplikacije i promjene u zagrizu. 

Sadržaj:
ALVEOTOMIJA ILI KIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA
KAKO SE IZVODI ALVEOTOMIJA: VODIMO VAS KROZ PROCES
U KOJIM SLUČAJEVIMA SE PREPORUČA ALVEOTOMIJA
PRIPREMA ZA OPERATIVNI ZAHVAT
ALVEOTOMIJA – OPORAVAK
SAVJET STOMATOLOGA

Alveotomija ili kirurško vađenje umnjaka

Alveotomija je operativni zahvat kojim izvodimo kirurško vađenje trećih molara. Riječ je o rutinskom i učestalom zahvatu. Postoje dvije vrste vađenja umnjaka: jednostavno ili kirurško vađenje. Kirurško vađenje zahtijeva kirurški pristup i rezanje zubnog mesa te u nekim slučajevima zubne kosti kako bi se pristupilo zarobljenom umnjaku. Zahvat izvodimo pod lokalnom anestezijom. Umnjaci mogu uzrokovati velike probleme koje pacijenti znaju povezivati sa grloboljom, glavoboljom te bolovima u čeljusti. Javi li se bol uzrokovana umnjakom, to u stomatologiji smatramo hitnim slučajem. Nemojte čekati regularan pregled već dogovorite termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji još danas.  

Kako se izvodi alveotomija: Vodimo vas kroz proces 

 • 1. Pregled i dijagnostika

  Klinički pregled i proces dijagnostike radimo pomoću ortopana za točan uvid u poziciju i one najmanje detalje umnjaka. Saznaj sve pogodnosti uz paket dobrodošlice.

 • 2. Operativni zahvat alveotomija

  Umnjak režemo na manje dijelove radi lakšeg uklanjanja ili ga odstranjujemo u komadu. Šivamo ranu.

 • 3. Završne upute za oporavak

  hlađenje mjesta ekstrakcije i uzimanje analgetika za bezbolan oporavak.

 • 4. Kontrolni pregled

  Na kontrolnom pregledu nakon 7-10 dana popratit ćemo stanje rane i zacijeljuje li rana kako bi trebala te uklanjamo šavove. 

U kojim slučajevima se preporuča alveotomija?

 • Karijes na zubu
 • Perikoronitis u slučaju otežane higijene umnjaka
 • Absces zuba
 • Cista na zubu
 • Impaktirani ili zaglavljeni umnjak
 • Opasnost za susjedne zube
 • Prije početka ortodontske terapije

Priprema za operativni zahvat 

Operativni zahvat alveotomija izvodi se pod lokalnom anestezijom. Umnjak je u nekim slučajevima potrebno vaditi kirurškim putem radi otežanog pristupa samom umnjaku. Prije zahvata u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji osigurat ćemo detaljne upute i sve potrebno za uspješan zahvat i oporavak od zahvata (analgetik i antibiotik). Prilagodite namirnice i prehranu danima nakon zahvata. To podrazumijeva meku, tekuću i kašastu hranu. Preporučamo izbjegavati vruću i začinjenu hranu. Pročitajte 10 savjeta našeg stomatologa o ispravnom izboru prehrane nakon vađenja umnjaka.

Alveotomija – oporavak 

Moguće komplikacije u slučaju zahvata mogu uključivati nastanak infekcije ili odgođeno zacijeljivanje rane. Obje komplikacije javljaju se kod pušača. Zato volimo uvijek napomenuti kako je potrebno držati se uputa koje ćemo vam osigurati po završetku zahvata. To će osigurati 100%-tnu uspješnost ovog stomatološkog zahvata. Suha alveola može se javiti nakon 4-5 dana od zahvata ukoliko se pacijenti ne pridržavaju uputa tijekom perioda oporavka. Kod suhe alveole živci i zubna kost postaju izloženi. Upravo zbog živčanih završetaka može doći do izričite osjetljivosti. Suhu alveolu moguće je prepoznati po zadahu, bolovima, krvarenju, bijeloj boji na mjestu ekstrakcije i netipičnom okusu u ustima. Za potpun oporavak od zahvata potrebno je mjesec dana. Lagano krvarenje, bol i oticanje su normalna pojava karakteristična za period oporavka od zahvata i ne predstavljaju zabrinutost. 

Savjet stomatologa 

Čeka li vas alveotomija, onda je ovo broj 1 savjet stomatologa koji će vam pomoći da što lakše prođete kroz nadolazeći period. U prva 24 sata nakon zahvata potrebno je biti iznimno nježan prilikom pranja zubi. Također nije dozvoljeno grgljati tekućinu. Grgljanje bi moglo izazvati suhu alveolu. Javi li se suha alveola, izazvat će bol i otežati zacijeljivanje rane. Nakon 24 sata sigurni ste i možete početi s grgljanjem slane otopine. U danima nakon zahvata obavezno održavajte ranu čistom. Četkajte i flossajte susjedne zube kako najbolje možete. Svakim danom moći ćete sve više pristupiti mjestu zahvata. Osigurajte si fizički odmor i izbjegavajte svaki oblik naprezanja. 

Osjećate li simptome poput bolova u uhu, bolne čeljusti, upaljenog grla, glavobolje ili zubobolje vrijeme je da nas posjetite na stomatološkom pregledu. To su simptomi problematičnog ili rastućeg umnjaka. Rast umnjaka potrebno je redovito popratiti radi brojnih komplikacija koje se mogu javiti. Osjećate li bol posjetite nas u ordinaciji, potrebna vam je stručna stomatološka pomoć. Alveotomija je zahvat koji će vam pomoći. Pronađite nas na zagrebačkoj adresi Lastovska 12 a.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Što kada se javi bolni umnjak?

Javlja li se bol u umnjaku potrebna vam je hitna stomatološka pomoć. Rast umnjaka potrebno je pratiti. U velikom broju slučajeva umnjaci predstavljaju neki oblik problema radi čega se preporuča ekstrakcija. Impaktirani umnjak jedan je od najčešćih razloga kada vadimo umnjak.

Kada rastu umnjaci?

Umnjaci izrastaju od 17 do 30 godine starosti. Naravno postoje i iznimke kada umnjaci mogu izazivati probleme i naknadno u životu neovisno o dobnoj starosti.

Što je perikoronitis?

Perikoronitis je upalno stanje desni oko umnjaka koji još nije u potpunosti izašao. S obzirom da je dio krune zarobljen ispod desni, gotovo je nemoguće detaljno uklanjati hranu. Radi zarobljenih zaostataka hrane razvija se upala oko umnjaka. Najčešće se javlja radi nedostatka prostora u čeljusti ili kod pušača.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS