Vrijeme čitanja: 6 minuta
vađenje zuba oporavak

Vađenje zuba oporavak

Vađenje zuba oporavak može proći gotovo neprimjetno uz nekoliko savjeta našeg Dentus perfectus stomatologa. Vađenje zuba je specifičan zahvat i za njega je kod većine pacijenata potrebna pripema. Najčešći razlog vađenja zuba je postojanje upale u unutrašnjosti zuba. Iako je zub izvađen i više ne osjećate bol, potrebno je pripaziti u danima oporavka kako bi omogućili potpun oporavak rane. 

Vađenje zuba može biti jednostavno kada ga izvodi stomatolog i u slučaju umnjaka može biti jednostavno ili složeno. Složeno vađenje zuba radimo u sklopu oralne kirurgije. Nekoliko je pravila kojih se valja pridržavati za uspješan oporavak nakon što ste izvadili zub.

Sadržaj:
VAĐENJE ZUBA OPORAVAK I PREHRANA
VAĐENJE ZUBA: PRIPREMA I PLANIRANJE ZAHVATA
SAVJETI ZA VAĐENJE ZUBA I OPORAVAK
VAĐENJE UMNJAKA OPORAVAK 
KIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA
OPORAVAK OD SLOŽENOG VAĐENJA UMNJAKA
SUHA ALVEOLA
EPITELIZACIJA I ZACJELJIVANJE RANE

Vađenje zuba oporavak i prehrana

Oporavak nakon zahvata vađenja zuba može pospješiti pravilan odabir prehrane. Birajte zdrave namirnice bogate nutrijentima. Vašem organizmu potrebno je osigurati raznovrsnu prehranu za brz oporavak. U danima nakon zahvata prehrana bi trebala uključivati meku i tekuću hranu. Nikako ne birati ljepljivu, zrnatu, hrskavu i ljutu hranu kako se sluznica nebi iritirala, a hrana se nebi nakupljala u rani. Ne zaboravite unositi pojačanu količinu tekućine. Izbjegavajte alkohol prva 24 sata. Preporuka je žvakati na suprotnu stranu usta. Izbjegavajte srkanje, korištenje slamke, dodirivanje rane jezikom i pljuvanje u prvih 48 sati.

Vađenje zuba: priprema i planiranje zahvata

Vađenje zuba radimo pod lokalnom anestezijom i zahvat je potpuno bezbolan. Za zahvat se potrebno posavjetovati sa našim stomatologom. Prilikom pregleda stomatolog će pogledati rendgen snimak i odlučiti o vađenju zuba. Dogovor termina bitan je dio za pacijente koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Na dan zahvata pacijenti će preskočiti uzimanje lijeka kako bismo obavili zahvat bez opasnosti od krvarenja na mjestu gdje se vadi zub. 

Savjeti za vađenje zuba i oporavak

Stomatologija je jako napredovala i zahvat ekstrakcije zuba danas prolazi gotovo neprimjetno. Uz pomoć specijalnih materijala poput kolagenog uloška moguće je ubrzati proces zacjeljivanja tkiva u ustima. Nakon što završi vađenje zuba oporavak će trajati i do mjesec dana. Oporavak ovisi o starosti pacijenta, tjelesnoj težini, uzimanju lijekova, krvnoj slici, zdravlju pacijenta te stanju upale, stoga je teško predvidjeti točno trajanje oporavka. Ukoliko je u pitanju jednostavno vađenje zuba oporavak će trajati nekoliko dana dok je kod kirurškog vađenja potrebno i do mjesec dana za potpun oporavak. Kolageni uložak koji stavljamo u ranu uvelike pospješuje i ubrzava oporavak.

Vađenje umnjaka oporavak

Vađenje umnjaka može biti ugodno iskustvo no period oporavka uvijek prolazi uz prisutstvo određenih simptoma. Umnjaci imaju najduže korijenje i smješteni su duboko u čeljusti što ih čini teško dostupnima. S obzirom na njihovu veličinu potrebno je duže vrijeme za oporavak. Simtomi mogu biti naglašeniji nego što je to kod jednostavnog vađenja zuba. 

Kirurško vađenje umnjaka

Kirurško vađenje zuba može biti izuzetno složen i zahtjevan zahvat. Složeno vađenje umnjaka, kada se umnjak nalazi ispdo linije desni u zubnoj kosti, nazivamo alveotomija. Složenost zahvata leži u otežanom pristupu umnjaku kada uklanjamo dio čeljusne kosti da bismo se približili samom umnjaku koji je zarobljen u kosti. Iako je riječ o operativnom zahvatu izvodimo ga u lokalnoj anesteziji. No sam postupak uključuje brojne stomatološke alate pomoću kojih omogućavamo pristup zubu i režemo ga u manje komade kako bi olakšali njegovo uklanjanje. Pritom pazimo da se ne približimo zubnom živcu.

Oporavak od složenog vađenja umnjaka (alveotomija)

Prvih 12 sati izbjegavajte ispirati usta. U slučaju bolova nastavite s odgovarajućim analgetikom. Prilikom četkanja zuba izbjegavajte četkati područje na mjestu rane. Potrebno je održavati visoku razinu oralne higijene. Ukoliko nema krvarenja nakon 24 sata preporuča se ispirati ranu slanom otopinom do 3 puta dnevno i usnim vodicama s klorheksidinom (Listerine ili Curasept). Kod operativnih zahvata moguće je oteknuće mjesta vađenja. Spriječite oteklinu hladnim oblozima na obrazu. 

Suha alveola

Suha alveola može nastati u slučaju nepridržavanja uputa dobivenih od stomatologa nakon vađenja zuba. Javlja se kod nepotpunog ugruška ili njegova preranog odvajanja. Najčešće se javlja u slučaju pušača. Nemojte pušiti najmanje 48 sati nakon zahvata. Suha alveola moguća je i u slučaju grgljanja i četkanja rane na mjestu izvađenog zuba. Nemojte ispirati usta prvih 12 sati nakon vađenja. Suha alveola javlja se na mjestu izvađenog zuba i prepoznati je najlakše možete po zubobolji na mjestu gdje ste izvadili zub. Zubobolja se javlja otprilike treći dan nakon zahvata. Javi li se suha alveola potrebno je napraviti kontrolni pregled u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bismo očistili ranu.

Epitelizacija i zacjeljivanje rane

Epitelizacija je proces zacjeljivanja rane na mjestu izvađenog zuba. Nekoliko je faza zacjeljivanja rane i one se provode individualnom dinamikom. Faza epitelizacije je proces tijekom kojeg dolazi do prekrivanja rane i oštećenog dijela sluznice. U periodu oporavka rana je osjetljiva stoga vas savjetujemo da pauzirate sve teže tjelesne aktivnosti i naporne treninge dok se tkiva u potpunosti ne oporave. Prilikom težih napora može doći do krvarenja rane. 

Vađenje zuba oporavak može proći brzo i lako uz upute koje ćemo Vam osigurati. U periodu zarastanja važno je držati se savjeta stomatologa, kako bi se rana što bolje zarasla i kako bismo izbjegli sve moguće komplikacije. Za sve pušače uvijek dodatno naglašavamo kako je najbitnije izbjegavati pušenje prvih 48 sati. 

Je li normalno da se pojavi bijela opna na mjestu izvađenog zuba?

U periodu zarastanja nakon vađenja zuba pojavljuje se bijela opna. Ponekad je doživljavamo kao da je lebdeća. To je normalna pojava i ovaj korak cijeljenja nazivamo faza epitelizacije. U sljedećim koracima boja će prelaziti u ružičastu i na kraju će se stopiti sa bojom zubnog mesa.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS