Vrijeme čitanja: 6 minuta
operacija umnjaka Dentus perfectus

Operacija umnjaka

Operacija umnjaka je kirurški zahvat kojim vadimo umnjake koji uzrokuju probleme. Ovaj zahvat stručno nazivamo alveotomija. Ovisno o samom umnjaku moguće je napraviti jednostavno vađenje umnjaka ili komplicirano u onim težim slučajevima. Komplicirano vađenje ili operacija umnjaka može trajati nešto duže od jednostavnog i potrebno ga unaprijed isplanirati. 

Sadržaj:

SVE ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE ZAHVATA OPERACIJA UMNJAKA
ŠTO JE OPERACIJA UMNJAKA
KADA VADIMO UMNJAKE
KAKO IZGLEDA OPERACIJA UMNJAKA
POSTOPERATIVNA NJEGA I OPORAVAK
HRANA NAKON VAĐENJA UMNJAKA
VAĐENJE UMNJAKA KOMPLIKACIJE

Sve što trebate znati prije zahvata operacija umnjaka

Umnjaci su zaostali zubi naši predaka koji su s evolucijom izgubili svoju svrhu i za današnju čeljust su najčešće preveliki te iz tog razloga izazivaju razne probleme. Na posljednjem su mjestu u zubnom nizu gornje i donje vilice čeljusti. S njima dolaze i jaki bolovi koje je u početku teško povezati isključivo sa umnjacima. U slučaju problematičnih umnjaka koji se ne izvade na vrijeme može doći do gubitka susjednog zuba ili nastanka karijesa na susjednom zubu, razvoj ciste ili infekcije i promjena u zagrizu. Bolovi koje osjećate s vremenom će se drastično pojačavati sve dok se ne ukloni izvor boli. 

Što je operacija umnjaka?

Operacija umnjaka je oralno kirurški zahvat kojim se vade zarobljeni umnjaci ispod zubne kosti. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji bezbolno uklanjamo umnjake bilo da je riječ o jednostavnom vađenju ili vam je potrebna operacija umnjaka. Naš ljubazni tim koji predvodi doktor Šebečić pobrinut će se da sve prođe ugodno, brzo, bezbolno i glatko.

 • Pregled i planiranje terapije

   nužan je korak za točan uvid u problematiku umnjaka i provjeru pozicije zubnog živca te ostalih 

 • Operativni zahvat

  Operacijom otvaramo zubno meso i zubnu kost te vadimo umnjak pomoću stomatoloških alata. 

 • Anesteziranje

  Anesteziranje područja lokalnom anestezijom.

 • Ekstrakcija umnjaka

  Ekstrakcija umnjaka, po potrebi rezanje i usitnjavanje na manje dijelove te vađenje iz kosti.

 • Kolageni uložak

  Po potrebi stavljamo kolageni uložak u ranu.

 • Šivanje rane

  Šivanje rane nakon što je umnjak vani, omogućit će pravilno zacjeljivanje rane.

Kada vadimo umnjake

To mogu biti konstantna upalna stanja, perikoronitis, pogrešan smjer rasta, oštećenje susjednog zuba uslijed nedovoljnog prostora te mnogi drugi problemi. U svakom od ovih slučajeva umnjak će izazivati konstantnu svakodnevnu bol. Vađenjem umnjaka uklanjamo bol koju osjećate. Zahvat izvodi oralni kirurg ili stomatolog. Oni mogu uključivati jake glavobolje, grlobolju, bolove u vratu, bolove u čeljusti i zubobolje na više zubi. Stoga je ortopan ili 3D CBCT snimak nužna pomoć kako bi mi u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji uspješno pratili njegova pomicanja i na vrijeme preventivno djelovali. 

Kako izgleda operacija umnjaka

Operacija umnjaka je bezbolan zahvat no prvih nekoliko dana nakon operacije javit će se bol i moguće oteknuće. Tih nekoliko dana bolova je neizbježno kako bi kasnije bili mirni i vjerujte nam na riječ kada kažemo da ćete se preporoditi jednom kada se u potpunosti oporavite od zahvata. Bolovi koji se javljaju nakon zahvata ovise o težini zahvata no uspješno ih prikrivamo analgeticima. Oticanje je noramlna pojava i povlači se nekoliko dana nakon samog zahvata. 

Postoperativna njega i oporavak

Postoperativna njega nakon zahvata uključuje prilagođenu prehranu, hlađenje rane, mirovanje i uzimanje analgetika. Važno je izbjegavati pušenje prvih 48 sati nakon zahvata. Spavajte u povišenom položaju i nikako ne na strani gdje je izvađen umnjak.

Oporavak bi trebao ići glatko ukoliko se držite naših uputa. Zapamtite, ovo je operativni zahvat kao i svaki drugi i važno je posvetiti se oporavku. Za sve što vas možda zanima u danima oporavka, a što našim uputama nismo obuhvatili budite slobodni kontaktirati nas. Želimo Vam brz i što ugodniji oporavak! 

Hrana nakon vađenja umnjaka

Prehrana ne smije uključivati toplu, ljutu, slanu i općenito začinjenu te zrnatu hranu i pića. Izbjegavajte gazirana pića i alkohol. Preporuča se jesti sladoled. To će dodatno olakšati bol koju je moguće povremeno osjetiti. 

Vađenje umnjaka komplikacije

Komplikacije nakon vađenja umnjaka mogu uključivati izostanak krvnog ugruška, to stručno zovemo suha alveola. Suha alveola javlja se kod pušenja, prijevremenog ispiranja usta, ispijanja gaziranih pića, vruće ili zrnate hrane, konzumacije alkohola ili jakog fizičkog naprezanja. Savjetujemo pacijente da se pridržavaju naših uputa tijekom prva 2 dana od zahvata kako bi oporavak prošao što lakše i bezbolnije. Suha alveola može izazvati bolove i do 3x jače od bolova uzrokovanih samim operativnim zahvatom. 

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

 • Vađenje konaca

  Na kontrolnom pregledu tjedan dana nakon zahvata vadimo konce.

Alveotomija zuba cijena

Alveotomija zuba je operativni stomatološki zahvat kojim vadimo umnjak ili treći molar zarobljen u čeljusti. Ovaj zahvat naziva se i komplicirano vađenje umnjaka iz razloga što spada u postupke oralne kirurgije. To ga čini nešto skupljim zahvatom od jednostavnog vađenja umnjaka kada nije potrebno rezati zubno meso i kost kako bi se pristupilo umnjaku.

Vađenje umnjaka cijena

Vađenje umnjaka cijena ne uključuje lokalnu anesteziju. Jednostavno vađenje umnjaka je postupak koji traj ekraće od operativnog zahvata vađenja umnjaka. Iz tog razloga je i cijena nešto niža nego u slučaju alvotomije.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS