Vrijeme čitanja: 4 minuta
Zubna proteza 2-4 implantata - Dentus perfectus

Zubna proteza 2-4 implantata

Zubna proteza 2-4 implantata je tip pokrovne proteze bez nepca koja se uz pomoć retencijskih elemenata pričvršćuje na ugrađene zubne implantate. Ovakva proteza pruža prirodan i ugodan rezultat pacijentima koji su ostali bez svih zubi, žele veću stabilnost zubne proteze i žele mogućnost skidanja zubne proteze. Zubna proteza na implantatima stoga se najčešće koristi kod pacijenata kojima nedostaju svi zubi, a imaju dovoljnu količinu kosti za ugradnju zubnih implantata.

Razlike između zubne proteze 2-4 implantata i obične zubne proteze

Osnovna razlika između ova dva tipa proteza je u tome što obična proteza leži na samoj sluznici usne šupljine. Upravo zbog toga što ona teže priliježe, to automatski narušava njezinu stabilnost u usnoj šupljini. Kao takva, pacijentu ne daje dovoljan osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.  Zamislite da cijelo vrijeme tijekom govora, jela, i posebice smijanja morate paziti da proteza ostane na mjestu. Proteza na implantatima omogućava sigurnost i ugodnost prilikom svih svakodnevnih radnji.

Zubna proteza 2-4 implantata 1 - Dentus perfectus

 Kako funkcionira ova vrsta zubne proteze?

Zubna proteza 2-4 implantata ima na sebi ugrađene posebne retencijske elemente koji se vežu na retencijske elemente ugrađene u zubni implantat. Postoje dva tipa ovakvih proteza: proteze pričvršćene na prečkama i proteze pričvršćene na kuglama. U oba slučaja sama proteza izrađuje se od istog materijala – akrilne baze. Akrilna baza odlično oponaša prirodan izgled zubnog mesa i zubi. Proteze pričvršćene na prečkama podrazumijevaju da se na protezu postavlja tanka metalna prečka koja se pričvršćuje na implantate. Elementi za pričvršćivanje proteze ugrađeni su u zubne implantate što omogućava protezi da čvrsto i sigurno leži u ustima. Proteze pričvršćene na kuglama na implantate se postavljaju uz pomoć metalnog spoja u obliku kugle na implantatima (“muški dio”) koji točno sjedaju na utore ugrađene u proteze (“ženski dio”).

Kako izgleda proces?

Pregled i savjetovanje

Prva faza je detaljan pregled postojećeg stanja pacijenta te savjetovanje s našim doktorima. U ovoj fazi uvijek nastojimo saznati što više podataka o pacijentovim navikama, postojećoj situaciji, potrebama i mogućnostima. Sve navedeno pomaže nam ponuditi idealno rješenje koje ćemo usuglasiti s pacijentovim željama. Saznajte je li ova zubna proteza idealno rješenje za vas.

Ugradnja implantata

Implantati se najčešće kod ovog postupka ugrađuju u prednji dio čeljusti. Predni dio ima više zubne kosti nego što je to slučaj u stražnjem dijelu. U tom dijelu nema živaca niti drugih struktura koje bi mogle utjecati na zubne implantate. Ukoliko pacijent nema dovoljno zubne kosti, obavlja se pripremi zahvat augmentacije ili nadogradnje zubne kosti.

Osteointegracija

Kao i kod svake ugradnje implantata slijedi proces oseointegracije ili srastanja zubnog implantata sa zubnom kosti.

Zahvat eksponiranja vratova implantata

Otprilike 3-6 mjeseci nakon prvog zahvata slijedi zahvat eksponiranja vratova implantata. Ovi retencijski elementi služe za pričvršćivanje zubne proteze 2-4 implantata. Postoji mogućnost obavljanja oba zahvata istovremeno ili ugradnje u dvije faze. Ukoliko je pacijent do sada već koristio klasičnu zubnu protezu, postojeća proteza koristi se sve do postavljanja finalne proteze koja se pričvršćuje na implantate. Ako pacijent do sada nije koristio protezu, izrađujemo novu privremenu zubnu protezu.

Uzimanje otiska za trajnu protezu

Otprilike 10 do 14 dana nakon zahvata eksponiranja vratova implantata uzima se otisak pomoću kojeg izrađujemo radni model. Radni model služi za izradu skeleta proteze i zuba.

Proba i postavljanje proteze

Proba uključuje nekoliko testova. Probama kontroliramo sve faze izrade. To uključuje početno pravilno postavljanje skeleta na fundamente, međufaze i završno postavljanje zubi na skelet. Ukoliko je sve u redu, zubi se trajno fiksiraju na skelet proteze. Time završavamo postupak postavljanja proteze na zubnim implantatima.

KONTAKTIRAJTE NAS