Vrijeme čitanja: 4 minuta
CEREC CAD CAM - Dentus perfectus

Cerec CAD CAM

Cerec CAD CAM kompjuterizirani sustav za digitalno snimanje, dizajniranje i izradu jednog ili više zuba. CAD je skraćenica za kompjuterski potpomognut dizajn (computer assisted design). CAM je kratica za kompjuterski potpomognutu izradu (computer assisted manufacturing).

Sadržaj:

ŠTO JE CEREC CAD CAM?
KOJE SU PREDNOSTI?
TKO JE KANDIDAT ZA CEREC CAD CAM?
KAKO RADI CEREC CAD CAM?

Što je Cerec CAD CAM?

CEREC je proizvod njemačke firme Sirona koja sa više od 30 godina istraživanja, proizvodnje i kontinuiranog razvoja ima najdulje iskustvo s CAD CAM sustavima.

Koje su prednosti?

Glavne prednosti Cerec CAD CAM-a su brzina i preciznost izrade, te ugodan rad za pacijenta. Zubne kruniceljuskice, inayi, onlayi ili restauracije za jedan zub mogu se izraditi za 60 -90 minuta.

BRZINA IZRADE

Izrada većih rekonstrukcija (nekoliko zubi, do mostova za čitavu čeljust) moguća je  unutar 24 sata. Što je višestruko skraćenje u odnosu na klasičan postupak izrade koji traje 3 do 5 dana. Proces izrade protetskog rada najčešće se dovršava u istom posjetu (one visit dentistry).

PRECIZNOST

Preciznost sustava temelji se na mikronskoj preciznosti 3D kamere koja služi za uzimanje digitalnog otiska. Na temelju digitalnog otiska CEREC softver rekonstruira virtualni model čeljusti koji je temelj za dizajn restauracije.

UGODNOST

Budući da nema klasičnog uzimanja otiska gumastim materijalima, metoda je ugodna za pacijente, osobito ako imaju pojačan refleks za povraćanje.

Dentus perfectus - ugradnja implantata - postupak

Tko je kandidat za Cerec CAD CAM?

Ako se odlomila čitava stjenka zuba ili je zub toliko pokvaren da ga nije moguće rekonstruirati plombom CAD CAM izrada keramičkog inleya ili onlaya najbolji je način za nadoknađivanje izgubljenog dijela zuba. Isto tako, velike crne plombe od amalgama na žvačnim plohama najbolje je zamijeniti. To možemo učiniti keramičkim inlay-ima ili onlay-ima jer zubna keramika osigurava najkvalitetnije žvakanje, budući da je po fizikalnim svojstvima najsličnija prirodnoj caklini zuba. Nakon liječenja korijena zuba, izradom keramičke navlake (krunice), zub će osim savršenog i prirodnog izgleda dobiti potpunu funkcionalnost, a izliječeni korijen će na najbolji način biti zaštićen od daljnjeg oštećenja.

KORIJENSKA NADOGRADNJA

Cerec CAD CAM je nezaobilazan nakon ugradnje implantata ili za izradu zubnog mosta. U svaki implantat nakon procesa cijeljenja (oseointegracija)  ugrađuje se korijenska nadogradnja koja služi za prihvat navlake (zubne krunice). Korištenjem cad cam-a moguće je izraditi individualnu potpuno prilagođenu nadogradnju (abutment) ovisno o položaju, veličini i izgledu budućeg zuba. Ako se zubi koji nedostaju nadoknađuju izradom zubnog mosta, pacijent u istoj posjeti dobiva privremeni ili trajni most, ovisno o protokolu liječenja.

Kako radi Cerec CAD CAM?

Cerec CAD CAM nakon pripreme i brušenja zuba, 3D kamerom uzima digitalni otisak gornje i donje čeljusti, te zagriza pacijenta. Na temelju toga cad cam rekonstruira virtualni model čeljusti. Računalna kalkulacija prema zadanim parametrima izračunava dizajn zuba koji je veličinom, oblikom i položajem usklađen s postojećim zubima. Stomatolog predloženi dizajn dodatno mijenja i dorađuje prema potrebi uz aktivno sudjelovanje pacijenta kako bi se već u fazi dizajna njegove želje što bolje vizualizirale. Osim toga, moguće je dizajnirati nekoliko predložaka konačnog rješanja i odabrati koje najbolje odgovara.

IZRADA RADA

Nakon faze dizajna, rad se izrađuje u glodalici od odabranog materijala. Najčešće je to zubna keramika e.max. Cirkon se koristi za izradu konstrukcija zubnih mostova i radova na implantatima. Blokovi za glodanje dolaze u raznim veličinama, ovisno o veličini i broju zuba koje je potrebno napraviti.

USPJEŠNOST

Od početka kliničke primjene Cerec CAD CAM sustava, pacijentima je ugrađeno više od 28 milijuna radova čija je uspješnost 95 % (izvor: Posselt, Kerschbaum, Longevity of  chairside Cerec crowns, inlays and onlays, Int.J Comput Dent. (2013). Provedeno je više od 250 kliničkih istraživanja koja su bila temelj za daljnji razvoj.

Personaliziranje osmijeha

Posebna pažnja posvećuje se odabiru boje i individualnim osobnostima zuba koji se izrađuje. Dobar estetski rezultat rezultat je više čimbenika. Osim boje, to su veličina oblik i položaj zuba koji moraju biti usklađeni sa estetikom i proporcijama lica.

Nakon provjere zagriza, površina restauracije karakterizira se IPS e.max bojama, te su dodaju linije rasta, jamice i ostale individualne karakteristike zuba koje se određuju u skladu sa susjednim zubima i željama pacijenta.. Proces kristalizacije (otvrdnjavanja) materijala provodi se zasebno ili simultano s procesom individualizacije bojama. Postupkom kristalizacije postižu se fizikalna svojstva keramike slična fizikalnim svojstvima prirodnog zuba.Nakon individualizacijeIPS e.max CAD Cristall/Shades and Stains,nanosi se IPS e.max CAD Crystall./Glaze Spray koji daje završni sjaj rekonstrukcije. Opisani postupci provode se u peći za pečenje keramike koja ima programe unaprijed postavljenog pečenja,kristalizacije i glaziranja razvijene za proizvode Ivoclar Vivadent. Temperatura pečenja je 850°C. Pasta za pečenje (IPS Object Fix) se nanosi na IPS e.max CAD Crystallization Tray podložak, a restauracije se postavljaju na nju. U slučaju krunica, pasta se nanosi direktno u kavitet, potporni klin je pritisnut u pastu te postavljen direktno napodložak za pečenje.

KONTAKTIRAJTE NAS