Vrijeme čitanja: 6 minuta
vađenje živca iz zuba

Vađenje živca iz zuba

Vađenje živca iz zuba provodimo kada karijes uđe u unutrašnjost zuba. Unutrašnjost zuba čini zubna pulpa sa zubnim živcem tzv. neurovasklurani pleksus. Postupak liječenja upaljene zubne pulpe stručno nazivamo endodontsko liječenje. U svrhu očuvanja zuba uslijed velike upale zubne pulpe (tzv. pulpitis) potrebno je izvaditi živac iz zuba kako nebi došlo do gubitka zuba. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji i osigurajte uspješno liječenje.

Sadržaj:
VAĐENJE ŽIVCA IZ ZUBA
ČEMU SLUŽI ZUBNI ŽIVAC?
NAJČEŠĆI SIMPTOMI UPALE ZUBNOG ŽIVCA
ŠTO UZROKUJE UPALU ŽIVCA?
KAKO IZVODIMO VAĐENJE ŽIVCA IZ ZUBA?
JE LI ZAHVAT BOLAN?
VAĐENJE ŽIVCA IZ ZUBA: DETALJI O TRETMANU
APSCES ZUBA
VAĐENJE ŽIVCA IZ ZUBA: OPORAVAK

Vađenje živca iz zuba 

Endodontska terapija je metoda kojom spašavamo zub koji bi u suprotnome bilo nužno izvaditi. Ključno je na vrijeme zatražiti pomoć stručnog stomatologa. U zubnoj pulpi se nalazi zubni živac i krvne žile. Zubni živac ima složenu strukturu i brojne funkcije. “Zahvaljujući” njemu prepoznajete zubobolju kod razvoja patogenih procesa i oštećenja u samom zubu. Jako je zaštićen s obzirom da se nalazi u samoj kruni zuba unutar korijena zuba. Iako je dobro zaštićen, nije otporan na bakterije. U slučaju upale zubnog živca jedino stomatolog može spasiti vaš zub i zaustaviti zubobolju.

Čemu služi zubni živac?

 • Zaštitna funkcija zuba
 • Osjetilne promjene i prepoznavanje zubobolje
 • Hrani tvrda i meka tkiva
 • Mineralizacija dentina i zubne cakline

Najčešći simptomi upale zubnog živca:

 • Zubobolja i osjetljivost zuba

 • Glavobolja

 • Oteknuće obraza

 • Gnojna fistula na zubnom mesu

Što uzrokuje upalu živca?

 • Duboki karijes na zubu
 • Neliječenje karijesa
 • Trauma zuba ili puknuće zuba

Kako izvodimo vađenje živca iz zuba?

Broj posjeta ovisi o veličini i stupnju upale. U prvoj posjeti uklanjamo živac iz zuba i čistimo karijes i kanale od upale u korijenu zuba. Zub ispunjavamo privremenom plombom. Tijekom druge posjete postavljamo trajnu plombu ili krunicu na zub u slučajevima kada je zub jako oštećen te snimamo rvg snimak liječenog zuba. Snimak će nam potvrditi uspješno liječenje zuba.

Je li zahvat bolan?

Vađenje živca iz zuba obično je bezbolan postupak jer se provodi uz lokalnu anesteziju. Nakon zahvata, može se javiti bol i nelagoda. Moguće ih je ublažiti lijekovima protiv bolova. S obzirom da je ovo jedno od najdelikatnijih liječenja i s obzirom na blizinu krvnih žila područje može biti osjetljivo sve dok se živac ne izvadi. Vađenje živca iz zuba čini zub podležnim na vanjska oštećenja, no uklanjanje zubnog živca je nužan i neizbježan korak ka ozdravljenju. Dodatnom nadogradnjom zuba moguće je zaštititi zub od vanjskih utjecaja i produžiti njegov vijek. Kao stručnjaci za osmijehe iza sebe imamo veliko iskustvo i držimo korak sa modernom stomatologijom i neinvazivnim zahvatima.

Vađenje živca iz zuba: Detalji o tretmanu

Potupak ovisi o broju korijenova. Broj korijenova u zubu kreće se od 1 do ukupno 4 korijena. Postoje jednokorijenski zubi sa 1 ili najviše 2 korijenska kanala i višekorijenski zubi sa 3 ili 4 korijenska kanala. Kako bi se vidjelo koliko točno korijena ima zub potrebno je usnimiti rendgen snimak zuba. On nam je važan i radi uvida u smjer i duljinu svakog korijena. Ustanovimo li da je riječ o upali postoje dvije solucije: vađenje živca iz zuba ili vađenje zuba kada više nema prostora za izliječenje. S obzirom da je uvijek najbolja opcija sačuvati postojeći zub u zubnoj kosti pod svaku cijenu preporučamo vađenje živca iz zuba. Zahvat započinjemo uz lokalnu anesteziju otvarajući zub i pulpnu komoricu. U otvorenu pulpnu komoricu stavljamo posebno sredstvo koje će djelovati sve do idućeg dolaska pacijenta. U idućem dolasku započinjemo instrumentaciju korijenskih kanala strojnom endodoncijom. Nakon završnog punjenja kanala postavljamo plombu i snimamo rvg zuba kako bismo potvrdili uspješnost zahvata. U nekim slučajevima moguće je dovršiti liječenje u jednoj posjeti. U onim težim slučajevima potrebna su najmanje dvije posjete. Nakon toga slijedi restauracija zubne krune za očuvanje forme i funkcije zuba.

Apsces zuba

Ne izvadimo li živac i ne spriječimo li daljnje napredovanje upale, upalno tkivo će zahvatiti zdravo tkivo, pa i zubnu kost. Ukoliko se upala nastavi širiti, dolazi do apscesa. Apsces zuba je lako prepoznati jer se pojavljuje na zubnom mesu iznad zuba s upalom i žute je boje. Apsces je jako bolno stanje i traži hitnu reakciju. U ovom slučaju potrebno je uzimati antibiotik kako bi se upala povukla. Upala se može nastaviti širiti na zubnu kost. U takvim slučajevima može doći do gubitka zuba. Potražite stručnu pomoć našeg stomatologa. Proširi li se upala na susjedne zube, šteta može biti velika.

Vađenje živca iz zuba: Oporavak

Prirodan zub uvijek je najbolje zadržati u zubnoj kosti dokle god je to moguće. Nakon vađenja zubnog živca nužno je održavati dobru oralnu higijenu. To uključuje redovito četkanje zubi u trajanju od 2 do 3 minute. Svakodnevno korištenje zubnog konca prije spavanja i oralnog tuša te korištenje usne vodice. Izbjegavajte izrazito tvrdu hranu i žvakanje iste na liječenom zubu sa privremenim ispunom. Redoviti dolasci na kontrolne preglede mogu na vrijeme otkriti promjene na zubu.

Ovim postupkom možemo spasiti zub i produžiti mu životni vijek. Uz dobru oralnu higijenu izliječen zub može trajati dugi niz godina. U slučaju karijesa potražite pomoć iskusnog Dentus perfectus stomatologa. Osjetite li bol na toplo i hladno potrebna je brza reakcija. Vaš osmijeh ne može čekati. Nazovite nas još danas ili nas posjetite na našoj lokaciji.

Što slijedi nakon što se završi vađenje živca iz zuba?

Nakon vađenja živca potrebno je zatvoriti zub ispunom ili zubnom krunicom kada je to potrebno.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS