Vrijeme čitanja: 5 minuta

Pokvaren zub, kako ga prepoznati?

Pokvaren zub je uzrokovan karijesnim procesom koji se razvija tijekom vremena. Najčešće nećete ni znati da imate pokvaren zub sve dok određene simptome više nećete moći zanemarivati. To je slučaj kada se karijes proširi do zubnog živca.

Sadržaj:
KAKO PREPOZNATI POKVAREN ZUB?
KADA POSJETITI STOMATOLOGA?
KAKO DJELOVATI PREVENTIVNO?

KAKO PREPOZNATI POKVAREN ZUB?

Pokvaren zub dolazi u paketu s bolovima. Osjetljivost i probadajuća bol naznake su kako nešto nije u redu s vašim zubom. Nemojte misliti kako će bol proći sama od sebe. Iako na oko nevidljiv, vaš zub ima karijes. Potrebno je napraviti liječenje zuba. Pokvaren zub liječimo ispunom, nadogradnjom ili endodontskim liječenjem. Posjetite nas kako bismo vas savjetovali što od navedenog vam je potrebno.

 • Pokvaren zub - zubobolja

  Vaš zub može pulsirati i boljeti. Primjetili ste da često gurate jezik oko njega. Bol može jačati na toplo, hladno ili slatko.

 • Pokvaren zub - osjetljivost

  Pokvaren zub možete prepoznati otkrijete li da je jedan od vaših zuba odjednom mnogo osjetljiviji na promjene temperature nego ranije.

 • Pokvaren zub - tamne mrlje na zubu

  Pojava mrlje na vašem zubu upućuje na nastanak karijesa. Mrlja može biti tamne boje. Razlikuje li se mrlja od ostatka vašeg zuba to je prvi znak je da nešto nije u redu. Ponekad je moguće da uočiti diskoloraciju na zubu. To ne mora nužno biti naznaka karijesa.

 • Pokvaren zub - puknuće zuba

  Uočite li puknuće na svom zubu, svakako posumnjajte na karijes. Vama je potreban popravak zuba. Nemojte čekati. Posjetite nas i savjetovat ćemo vas o nadogradnji zuba.

 • Pokvaren zub - oticanje ili krvarenje desni

  Primjetili ste da su vaše desni crvene i natečene?! U pokvareni zub često zapadaju ostaci hrane koji se oteženo čiste i time iritraju desni i porvociraju upalu desni. Prilikom četkanja zubi desni krvare.

 • Pokvaren zub - loš dah

  Imate li zadah duži period, to često zna biti znak bolesti desni. Kod loše oralne higijene imamo puno naslaga kamenca koji se taloži oko zubi i nakuplja se u džepovima desni. Zbog prekomjernog razvoja anaerobnih bakterija javlja se zadah. Nije ga moguće odstraniti pranjem zubi ili ispiranjem usta sa kaduljom ili usnim vodicama.

KADA POSJETITI STOMATOLOGA?

Ponekad je teško samostalno otkriti karijes. Zubar bi trebao pregledati i ispitati vaše zube. U nekim slučajevima nužno je napraviti rendgenski snimak zubi radi boljeg uvida u unutrašnjost zuba. Prepoznavanje upalnih procesa u ranom stadiju može zaustaviti razvoj upale. Redovitim kontrolama možemo djelovati preventivno. Preporučamo redovite kontrole svakih 6 mj. Ne dopustite da karijes uđe u unutrašnjost zuba. Otkrijte karijes na vrijeme i započnite s popravkom zuba.

KAKO DJELOVATI PREVENTIVNO?

Korištenjem paste za zube s fluorom pomažete remineralizirati zubnu caklinu. S obzirom na trošenje cakline i nemogućnost samoobnove, pacijentima preporučamo obratiti dodatnu pažnju na stanje cakline.

Ograničite količinu slatke hrane koju jedete. Šećer je najveći uzrok karijesa na teško dostupnim mjestima.

Žvačite žvakaće gume. One nam pomažu da neutraliziramo pH u ustima. Kada niste u mogućnosti četkati zube poželjno je održavati neutralan ph u ustima kako bi izbjegli nakupljanje bakterija i stvaranje kiselosti. Kiselina i okorjeli plak su pogodni uvjeti za razvoj karijesa.

Ispirite desni svaku večer usnom vodicom. Antibakterijsko svojstvo dezinficirat će vaša usta od svih upalnih stanja.

pokvaren zub

Posjetite nas na redovnom stomatološkom pregledu svakih 6 mjeseci. Pojave li se problemi, posjetite nas na adresi Lastovska 12 a. Savjetujemo pacijente da odlaze stomatologu čim primijete promjenu. Osobito ako se javi bol ili oteklina. Dakle, ako su vam desni natečene i krvare ili osjećate bol vrijedi posjetiti stomatologa.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS