Vrijeme čitanja: 6 minuta
Čeljust sa zubima- maxilla i mandibula - Dentus perfectus ordinacija

Bolna čeljust

Čeljust je koštana struktura u ustima koja pruža potporu za zube. Bol u čeljusti je jedan od problema koji mogu biti stomatološke prirode. Javi li se bol u čeljusti zakažite termin za stomatološki pregled u našoj ordinaciji. Na pregledu ćemo ustanoviti uzrok problema i pomoći u njegovu uklanjanju. Zaštitna udlaga jedno je od pomagala koje sprječava neželjena i nesvjesna pomicanja vilice noću. 

Sadržaj:
ŠTO JE ČELJUST?
TEMPOROMANDIBULARNI ZGLOB
PRVI SIMPTOMI PROBLEMA ČELJUSTI
PRAVILNA RASPDOJELA ŽVAČNIH SILA
SINDROM MIOFASCIJALNE BOLI
STOMATOLOŠKI PREGLED ČELJUSTI
STOMATOLOŠKI PROBLEMI POVEZANI S ČELJUSTI
BRUKSIZAM JE UZROK BOLOVA U ČELJUSTI
RAST UMNJAKA

Što je čeljust?

Čeljust je koštana struktura koja omeđuje usta i čini potporu za zube. Dijelimo je na gornju (maxilla) i donju (mandibula) čeljust. Iako se broj zubi u čeljusti (vilici) može razlikovati ovisno o uzrastu i dobi, u pravilu odrasli pacijenti imaju 32 zuba u čeljusti. Po kategorijama zubi razlikujemo sjekutiće, očnjake, pretkutnjake, kutnjake (uključujući umnjake). Broj zuba je individualnog karaktera te može biti manji ili veći od navedenog. 

Temporomandibularni zglob (TMJ)

TMJ je naziv za zglob koji povezuje donju čeljust (mandibulu) s lubanjom odnosno temporalnom kosti. Smješten je ispred ušije s obje strane glave. Omogućava sve kretnje čeljusti: gore-dolje, naprijed-nazad i kružne pokrete. TMZ je najsloženiji i najčešće korišteni zglobni sustav. Karakteriziraju ga različite ravnine kretanja, zglobni disk, ligamenti i četiri mišića koji rade zajedno i omogućavaju nam govor, otvaranje i zatvaranje usta, žvakanje, izgovor i zijevanje. U slučaju da se javi upala temporomandibularnog zgloba javit će se bol u čeljusti i svakodnevne radnje žvakanja, izgovora i zijevanja bit će otežane. Upala ovog zgloba javlja se radi kombinacije poremećaja uslijed napetosti mišića i anatomskih promjena. Upala se najčešće javlja kod ljepšeg spola u 20-tim godinama. Promjene u zagrizu mogu biti glavni okidač za neravnomjernu raspodjelu žvačnih sila vilice. Posebice ako je riječ o neodstatku zuba. Nedostatak zubi može uzrokovati promjene u zagrizu i preopterećenje jendog dijela čeljusti. 

Pravilna raspodjela žvačnih sila

Pravilna raspodjela sila prilikom žvakanja je izuzetno bitna kako bi se sila pravilno raspodjelila na gornju i donju čeljust. Kod preopterećenja prilikom žvakanja može doći do puknuća zuba ili pogrešnog zagriza, dislokacije zgloba i drugih komplikacija. Malokluzija ili pomicanje čeljusti i neusklađenost zagriza još je jedan od simptoma TMJ. Javlja se nepravilna raspodjela žvačnih sila.

Prvi simptomi problema vilice

Ponekad se prvi problemi i bol mogu javiti ako se zglob čeljusti isforsira uslijed žvakanja izuzetno tvrde hrane na koju nismo navikli, dugog zijevanja ili razvlačenja mišića više od uobičajenog. Takva vrsta boli prolazi kroz kratak period vremena, najčešće unutar 24 sata. Simptomi poremećaja temporomandibularnog zgloba uključuju zvukove klikanja, zaključavanje zgloba u određenom položaju, glavobolje, glavobolju prilikom žvakanja, oticanje lica. Bolna čeljust može biti naznaka za srčani udar. Miofascijalni sindrom može izazvati osjećaj napetosti i umora zgloba. Javlja se u slučaju poremećaja temporomandibularnog zgloba i otežanih pokreta žvakanja te prilikom svakog pomaka vilice.

Sindrom miofascijalne boli

Sindrom miofascijalne boli javlja se kod ljepšeg spola u menopauzi. Najčešće je izazvan snažnim i nekontroliranim pokretima mišića za žvakanje tijekom noći. To stanje u stomatologiji stručno nazivamo bruksizam. Bol u čeljusti koja se ponavlja svakog jutra prilikom buđenja upućuje na problem bruksizma. Bruksanje je sve učestaliji problem današnjice prisutan kod sve većeg broja pacijenata. Neželjene kretnje čeljusti povezujemo sa stresnim životnim situacijama. Kako biste uspješno olakšali svakodnevne aktivnosti i ublažili bol do termina pregleda preporučamo da prilagodite prehranu. Birajte mekanu u tekuću hranu. Izbjegavajte žvakanje tvrde hrane i velikih zalogaja. Hladite čeljust pomoću hladnog obloga u trajanju od 10-tak minuta. 

Stomatološki pregled čeljusti

Stomatološki pregled služi za otkrivanje anomalija na zubima, zubnom mesu, mekim tkivima, zubnoj kosti i čeljusti. Za detaljan uvid u usnu šupljinu u sklopu pregleda koristimo rendgen uređaj. Snimanjem ortopana moguće je vidjeti kompletnu gornju i donju čeljust sa svim zubima. To nam olakšava ranu detekciju upale korijenskih kanala zuba ili pogrešan rast umnjaka. Na pregledu ćemo ustanoviti problem s kojim se suočavate i ponuditi najbolje rješenje. Prepustite se u ruke stručnih stomatologa i brigu za zube i osmijeh prepustite nama. Tu smo da uklonimo izvor vaše boli i pružimo vam priliku za zdrav osmijeh. Saznajte više o paketu dobrodošlice za nove pacijente i opustite se u našoj ugodnoj radnoj atmosferi. U slučaju bolova u čeljusti izazvanih bruksizmom izrađujemo relaksirajuće udlage kojima se sprječava neželjene kretnje. Udlaga uklanja osjećaj bolova u čeljusti i štiti zube od oštećenja i skraćivanja uzrokovanih trenjem. Udlage su preventivna mjera i kod pacijenata sa protetskim nadomjestcima. 

Stomatološki problemi povezani s čeljusti

 • Bruksizam ili škripanje zubima
 • Poremećaji temporomandibularnog zgloba
 • Infekcije
 • Zubobolja
 • Parodontna bolest
 • Trauma zuba ili čeljusti
 • Poremećaj u zagrizu
 • Rast umnjaka

Bruksizam je uzrok bolova u čeljusti

Danas je stres velik uzročnik problema i medicinskih stanja. Stres je jedan od uzročnika bruksizma ili škripanja zubima noću. Iako se u većini slučajeva javlja noću, kod nekih pacijenata prisutno je i po danu. Ova navika može uzrokovati izuzetnu bol u čeljusti prilikom buđenja. U ordinaciji najveći broj naših pacijenata povezuje bol u čeljusti sa bruksizmom. Okluzalna udlaga ili zaštitna udlaga za zube je mala individualno izrađena zaštita koju pacijent stavi na zube prije odlaska na spavanje. Tijekom pokreta stiskanja ili škripanja zubi ostaju zaštićeni, a troši se isključivo udlaga. To pomaže smanjiti pritisak na bočnim stranama čeljusti. Zaštitite zube pravovremeno. Odgađanjem prologirate bol i omogućavate trošenje, oštećenje i skraćivanje zubi. Nazovite nas i dogovorite termin za izradu zaštitne udlage za relaksaciju preopterećenih mišića čeljusti. 

Rast umnjaka

Rast i razvoj umnjaka je jako bolan proces i u većini slučaja prolazi nezapaženo od strane pacijenata. Pacijenti bolove izazvane umnjakom povezuju i opisuju kao glavobolju, zubobolju ili grlobolju. Što nije čudno jer su umnjaci izrazito veliki zubi i zauzimaju velik dio čeljusti. Posebice kada su zarobljeni u zubnoj kosti. Iako umnjaci nisu probili zubno meso i skrivaju se ispod zubne kosti, oni mogu biti jako bolni i uzrokovati pritisak na druge zube. U toj fazi rasta uočiti ih možemo isključivo uz pomoć rendgen snimka. Mogu uzrokovati iznimno jaku bol i pritisak u čeljusti, posebice kada rastu u pogrešnom smjeru. Rast i razvoj umnjaka pratimo na redovitim pregledima kako bismo na vrijeme uklonili problematičan umnjak.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Bolna čeljust – Često postavljena pitanja

Kada se javlja bol u čeljusti?

Bol u čeljusti može se javiti radi određenih stomatoloških problema. Stomatološki pregled pomoći će nam dijagnosticirati uzrok vaše boli.

Upala mandibularnog zgloba čeljusti

Upala mandibularnog zgloba čest je problem zbog kojeg se javlja otežan govor, prehrana i otvaranje čeljusti. Kao uzroke pojave upale izdvajamo bruksizam, kriv zagriz ili nastalu traumu.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS