Vrijeme čitanja: 5 minuta
Neugodan zadah

Halitoza ili neugodan zadah iz usta

Neugodan zadah ili halitoza može biti uzrok neugodnosti u svakodnevnim situacijama. Slaba oralna higijena uzrokuje zadržavanje zaostalih čestica hrane u međuzubnim prostorima, na zubima, desnima i na jeziku. Velik broj nataloženih bakterija uzrokuje zadah, no može dovesti i do bolesti desni. Donosimo savjete stomatologa kako do izliječenja.

Sadržaj:
ŠTO JE HALITOZA ILI NEUGODAN ZADAH IZ USTA?
ŠTO MOŽE BITI UZROK?
NEUGODAN ZADAH – DIJAGNOSTIKA
NEUGODAN ZADAH IZ USTA I BOLESTI DESNI
IZAZIVAJU LI SUHA USTA NEUGODAN ZADAH?
PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA
KAKO DO IZLIJEČENJA?

Što je halitoza ili neugodan zadah iz usta?

Halitoza je stručan naziv za neugodan zadah iz usta. Danas ga smatramo rastućim problemom odraslih. Iako se najčešće javlja kod odraslih, nije isključena njegova pojava i u slučaju djece. Podjednako se javlja neovisno o spolu. Glavni simptom halitoze je ustajao miris iz usne šupljine. Ovaj zdravstveni problem može se javiti uslijed niza problema no najčešće je izazvan slabom oralnom higijenom kod pacijenata.

Što može biti uzrok?

Neki od problema nisu strogo vezani uz stomatološka stanja. Uzroci halitoze mogu biti:

  • razvoj velikog karijesa na zubu

  • slaba oralna higijena

  • akutne upale dišnog sustava

  • kserotomija ili suha usta

  • refluks

  • streptokok

Neugodan zadah – dijagnostika

U najvećem broju slučajeva, neugodan zadah, javlja se uslijed neredovite i nepotpune oralne higijene. Slaba oralna higijena potpomaže razvoj i umnažanje bakterijskih lanaca u ustima. Potpuna oralna higijena uključuje četkanje zubi, flossanje zubnim koncem i grgljanjem usne vodice. Uz to, potrebno je provoditi profesionalno čišćenje zubnog kamenca. Neodržavanjem oralne higijene potiče se kolonizaciju loših bakterija i narušava se prirodni pH u ustima. Pacijenti riskiraju pojavu halitoze, bolesti parodonta, razvoj karijesa, puknuće zuba i nastanak drugih zubnih patologija.

Dijagnosticiranje uzroka problema

Prvi korak ka izliječenju uključuje dijagnosticiranje uzroka problema koji je na prvom mjestu doveo do nastanka halitoze. U slučaju slabe oralne higijene ili bolesti desni može pomoći pojačana higijena i redoviti kontrolni pregledi kao i tretmani profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca kod stomatologa. U slučaju nastalog karijesa pomoći će popravak zuba. U slučaju paradontoze potrebno je redovito provoditi čišćenje parodontnih džepova kod stomatologa.

Neugodan zadah iz usta i bolesti desni

Neugodan zadah iz usta često je posljedica bolesti desni. U slučaju problematičnih desni savjetujemo staviti naglasak na svakodnevno četkanje jezika, korištenje oralnog tuša i usne vodice. Naša preporuka za oralni tuš svakako je philipsov model Power Flosser 3000. Četkajte zube nakon svakog obroka kako bi smanjili mogućnost zadržavanja hrane u međuzubnim prostorima.

Prevencija je pola zdravlja

Patite li od halitoze savjetujemo staviti naglasak na oralno zdravlje i detaljnu svakodnevnu oralnu higijenu. Kod pacijenata s nekim od oblika protetskih rješenja potrebno je provoditi higijenu kako nebi došlo do zadržavanja ostataka hrane i bakterija u području međuzubnih prostora. Kada je zubno meso izloženo velikim nakupinama bakterija, sklono je upaliti se. Upalu zubnog mesa moguće je prepoznati po promjeni boje te po svakodnevnom krvarenju.

Redovito čišćenje protetskih nadomjestaka

Zubne proteze, udlage, zubne implantate i zubne mostove je potrebno redovito čistititi kako bismo izbjegli nakupljanje bakterija. Isto vrijedi i za fiksne i mobilne aparatiće. Za dostizanje visoke razine oralne higijene uvelike može pomoći korištenje oralnog tuša. Osnovni dio oralne higijene je i uklanjanje zubnog kamenca. Ovaj tretman preporučujemo izvoditi svaka 4 do 6 mjeseci za zdrave zube i desni. To će ujedno pomoći da smanjimo prisutnost bakterija u ustima koje potiču neugodan zadah iz usta.

Izazivaju li suha usta neugodan zadah?

Odgovor je DA! Unošenje dovoljne količine vode potiče stvaranje sline u ustima. U slučaju suhih usta i nedostatka sline može doći do stvaranja karijesa i neugodnih mirisa uslijed razvoja bakterija. Žvakače gume mogu trenutno prikriti neugodan miris no nisu dugoročno rješenje. Alkohol, duhan i kava isušuju usta te se stoga ne savjetuje njihova konzumacija. Redovito unošenje tekućine i hrane može doprinijeti pojačanom lučenju sline i smanjiti neugodan miris.

Kako do izliječenja?

Za izliječenje je potrebno promijeniti dnevne navike i pojačati oralnu higijenu. Pušenje je jedna izuzetno štetna navika za oralno zdravlje pacijenata. Uz to što uzrokuju žute zube i diskoloracije na zubima, trenutno ćemo naglasak staviti na posljedice koje izaziva za zdravlje zubi i desni. Duhan i moderne verzije cigareta jako isušuju meka tkiva u ustima i ujedno smanjuju njihovu prokrvljenost. To može izazvati velike stomatološke probleme. Stoga savjetujemo pacijente sa pokušaju smanjiti pušenje.

Ukoliko ste u posljednje primijetili pojavu zadaha zatražite savjetovanje od strane našeg stomatologa.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS