Navlake za zube (zubne krunice)

Navlake za zube

Navlake za zube su protetski nadomjestak koji se trajno fiksira  na izbrušen zub ili zubni implantat. Cilj navlake za zube je povratak izgubljene funkcije zuba ili pak poboljšanje njegove estetike.

Navlake za zube idealno su rješenje ukoliko vam je:

  • Pukao prirodni zub
  • Prirodni zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
  • Prirodni zub je oslabljen karijesima
  • Ne sviđa vam se oblik I boja vašeg zuba
  • Liječeni zubi imaju velika oštećenja

Navlake za zube – vrste koje koristimo

Postoje tri vrste keramičkih krunica, odnosno navlaka za zube:

  • Bezmetalne (potpune) keramičke krunice:
  • e.max keramika
  • Cirkon keramika
  • Metalkeramičke krunice

 

navlake-za-zube-5

Bezmetalne (potpune) keramičke navlake za zube

Bezmetalne navlake za zube estetski su najljepše navlake za zube izrađene su u potpunosti od keramike. Za razliku od metalkeramičkih krunica kod kojih postoji metalna osnova, potpune keramičke krunice čitavim svojim volumenom doprinose stvaranju boje zuba i optičkih efekata koji daju prirodnost izgleda. Budući da svi slojevi keramike osiguravaju prolaz i lom svjetlosti, iz svakog kuta promatranja bezmetalna keramička navlaka vjerno reproducira strukturu prirodnih zubi.

E.max keramičke navlake za zube

U ordinaciji Dentus Perfectus za izradu bezmetalnih navlaka za zube koristimo e.max keramiku tvrtke Ivoclar Vivadent i Initial LiSi keramiku kompanije GC . Esteska i fizikalna svojstva e.max i initial LiSi keramike omogućavaju izradu krunica vrhunske estetike i prirodnog izgleda. Bezmetalne keramičke krunice izrađuju se pomoću CAD-CAM tehnologije (CEREC)  ili u suradnji sa dentalnim tehničarem gdje se bezmetalna navlaka za zub dodatno individualizira prema potrebama za pacijenta.

navlake-za-zube-6

E.max i LiSi keramika koristi se za izradu krunica na svim zubima, no svakako predstavlja prvi izbor za izradu krunica na prednjim zubima jer niti jedan drugi materijal ne osigurava tako dobru estetiku. Kod tamih zubi i zubi koji su bez živca, nakon liječenja korijena i izrade nadogradnji (štifta) izradom potpune keramičke zubne navlake u potpunosti se vraća narušena estetika i funkcija. Kod e.max keramike ukupan estetski dojam i boja gotovog zuba nastaju interakcijom boje krunice, brušenog zuba i cementa.

Nakon ugradnje implantata, osobito u estetskoj zoni, od e.max keramike moguće je izraditi nadogradnju na implantatu (abutment). Bez obzira da li su abutment i krunica izrađeni kao cjelina ili kao dvije zasebne strukture, estetika takve nadoknade je besprijekorna. Zbog mogućnosti primjene na svim zubima i implantatima, bezmetalne keramičke krunice najčešće su izrađeni protetski rad u ordinaciji Dentus Perfectus. E.max keramika koristi se u 90% slučajeva izrade bezmetalne keramičke krunice, ali što je s onih 10%?

navlake za zube

Cirkon keramičke navlake za zube

Osim e.max keramike, bezmetalne keramičke navlake za zube izrađuju se i od cirkon keramike. Iako je riječ o dva vrhunska materijala, svaki ima svoje prednosti.

Prednost cirkon keramike jest što cirkon blokira prolaz svjetlosti, pa se takva vrsta keramičke krunice koristi u slučajevima kada je prirodni, brušeni zub, na koji se stavlja zubna navlaka,puno tamniji.

Zbog velike čvrstoće i otpornosti na savijanje, cirkonkeramičke krunice se izrađuju kod bruksizma i svih ostalih situacija kada se javljaju velike i nekontrolirane žvačne sile. Osobito kvalitetno i estetsko rješenje su cirkonkeramičke krunice na implantatima. Bezmetalni zubni mostovi se također izrađuju od cirkon keramike jer imaju veliku čvrstoći i stabilnost. Naime bezmetalni mostovi se nemogu izrađivati od e.max i LiSi bezmetalne keramike jer ta keramika nema dovoljnu čvrstoću za veće raspone između zubi. Povoljnija alternativa cirkon keramičkim mostovima su metal keramički mostovi.

navlaka-za-zub

Metalkeramičke navlake za zube

Metalkeramičke krunice predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana na metalnu osnovu. Metalna osnova osigurava čvrstoću i stabilnost konstrukcije, a keramika oponaša boju i oblik zuba. Da bi se eliminirao utjecaj metalne podloge na boju zuba, najdublji sloj keramike (opaker) je potpuno neproziran i ne dopušta prolaz svjetlosti. Iako se metalkeramikom mogu postići prihvatljivi estetski rezultati, osobito na stražnjim zubima, neprozirni sloj keramike smanjuje dubinski dojam trodimenzionalne strukture boje zuba.

Metalkeramika se pojavila nakon ere potpunih metalnih krunica kao pokušaj da se postigne prirodna estetika zuba pečenjem keramike na metalnu konstrukciju.

 

Dodatno se informirajte

Navlake za zube (zubne krunice)
5 (100%) 2

Nazovite nas

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju

+385 1 889 6869

+385 91 19 888 99

Radno vrijeme

Pon – Pet od 8:00h do 20:00h


Subota po predbilježbama

Pošaljite upit ili dogovorite pregled još danas!

Ime i prezime*

E-mail*

Telefon*

Poruka/pitanje*

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit