Sinus lift

Sinus lift

Sinus lift je operativni stomatološki zahvat pomoću kojeg nadoknađujemo izgubljen volumen zubne kosti u gornjoj čeljusti u području pretkutnjaka i kutnjaka.

Zahvat je nužan za sve pacijente kod kojih nedostaje zubne kosti, a žele ugraditi zubni implantat.

Što je sinus lift zahvat?

Sinus lift operativni stomatološki zahvat izvodimo u sklopu oralne kirurgije kada nemamo dovoljno preostale kosti u čeljusti nužne za postavljanje zubnog implantata. Drugi razlog za sinus lift zahvat je kada su sinusi u neposrednoj blizini čeljusti što onemogućava postavljanje zubnih implantata. Kako bi se osiguralo mjesta za umjetnu kost, potrebno je podići dno sinusa gdje stvaramo dodatan volumen kosti kod zahvata ugradnje zubnih implantata. Umjetnu kost dodajemo između sinusa i zubne kosti.

Prednosti sinus lift zahvata

 • Uspješna oseointegracija (povezivanje) zubnog implantata sa zubnom kosti.

 • Trajna stabilnost i čvrstoća zubnog implantata.

 • Potpuna nadoknada zuba sa svim njegovim funkcijama.

Vodimo Vas kroz sinus lift zahvat

 • Pregled i plan liječenja

  Za nove pacijente u ponudi imamo paket dobrodošlice koji nam pomaže pri postavljanju precizne dijagnoze i odabir idealnog plana liječenja za Vas. Nakon uvida u oralno zdravlje i stanje zubne kosti doktor Šebečić procijenit će jeste li kandidat za ugradnju zubnih implantata i je li vam potreban dodatan zahvat. Za pacijente kojima nedostaje kosti potrebno je isplanirati dodatni zahvat augmentacije zubne kosti. Naš tim stomatologa vodit će vas kroz svaki dio procesa na putu nadoknade izgubljenog zuba. Prepustite se u naše ruke i pratite upute koje smo za vas pripremili.

 • Operativni zahvat

  Sam zahvat je bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom. Podižemo dno sinusa i stvaramo dodatni prostor koji ispunjavamo koštanim nadomjestkom kako bi dobili dovoljan volumen kosti za kasniju ugradnju zubnih implantata. Nakon toga potrebno je pričekati 6-9 mjeseci kako bi se stvorila dovoljna količina kosti i kako bi se moglo nastaviti sa ugradnjom zubnih implantata. Ako je u početnoj fazi prisutna već solidna količina kosti moguće je postaviti zubne implantate zajedno sa umjetnom kosti i sinus lift zahvatom.

 • Nakon zahvata

  Neposredno nakon zahvata može doći do blagog oteknuća dijela lica na kojem je rađen zahvat. Moguća je pojava krvarenja iz nosa. Ne preporuča se ispuhivanje nosa da nebi došlo do pomicanja kosti koja je umetnuta u sinus ili da nebi popucali šavovi nakon zahvata. Potrebno je uzimati analgetike po potrebi, piti antibiotike i ispirati usta sa usnom vodicom. Većina pacijenata osjeća samo malu nelagodu nakon zahvata. Izbjegavajte tjelesna opterećenja, treninge i pripazite da se ne prehladite. Šmrcanje i kihanje nikako nije poželjno u ovom periodu oporavka.

Dentus perfectus - ordinacija 1-2

Razlozi povlačenja zubne kosti:

 • Nedostatak zubne kosti – Kod mnogih pacijenata koji su ostali bez zubi u gornjoj čeljusti, preostala kost je nedovoljna za postavljanje zubnih implantata. Zbog anatomije kostiju čeljusti, stražnji dio gornje čeljusti ima manju količinu kosti nego donja čeljust.
 • Gubitak kosti može biti rezultat parodontoze.
 • Gubitak zubi rezultira i gubitkom kosti. Nakon što se zub izvadi, kost se počinje otapati (resorbirati). Ako su zubi izvađeni pred više godina, najčešće više nema dovoljno kosti za ugradnju zubnih implantata. Svaki izvađeni zub potrebno je što prije nadomjestiti.
 • Položaj maksilarnog sinusa je možda preblizu kosti čeljusti, tako da nemamo dovoljnu količinu čeljusne kosti za zubni implantat.

Oporavak i rizici zahvata

Sinus lift zahvat provodimo s najvišom stopom uspješnosti. Dugogodišnje iskustvo i stalna usavršavanja omogućavaju nam najbolje ishode zahvata. Detaljnom procjenom pacijenata i CBCT digitalnim prikazom čeljusti maksimalno smanjujemo mogućnost svake komplikacije. Za pacijente ovaj zahvat omogućava veću kvalitetu života i oralnog zdravlja radi nadoknade izgubljenog zuba. Osim lijepe estetike postižemo potpunu funkcionalnost nadoknađenog zuba. Rezultati koje postižemo ovim zahvatom su trajni. No uvijek postoji i mali postotak rizika tijekom zahvata.

Glavni rizik kod zahvata sinus lift je taj da nastupi oštećenje ili perforacija membrane sinusa. Ovu membranu stručno nazivamo i Schneiderova membrana. Iznimno je tanka i osjetljiva. Uzroci perforacije mogu biti brojni – od anatomskih varijacija u debljini membrane do medicinskih stanja poput osteoporoze. Dođe li do oštećenja membrane, zahvat se prekida i odgađa se dok membrana u potpunosti ne zacijeli. To može biti period od nekoliko mjeseci. Zacijeljena membrana je najčešće deblja i jača, što znači da će se drugi put zahvat moći obaviti bez problema. Ostali rizici su identični kao i kod svih kirurških zahvata – mogućnost infekcije i krvarenja.

Alternativa sinus lift zahvatu je All on 4  zahvat u kojemu se izbjegavaju područja sa malim volumenom kosti za ugradnju zubnih implantata i kod kojeg je postupak nadoknade zubi znatno brži.

Dentus perfectus - implantat zuba

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS