Vrijeme čitanja: 5 minuta
LDL kolesterol

Kako sniziti LDL kolesterol?

LDL kolesterol određuje razinu masnoće u krvi i u slučaju povišenih vrijednosti može uzrokovati srčane bolesti. Slaba oralna higijena odražava se u korist visokog kolesterola i bolesti krvožilnog sustava. U slučaju povišenog LDL kolesterola može doći do razvoja bolesti parodonta, pojave parodontnih džepova, klimavih zubi te gubitka zubi. Razina kolesterola u krvi može odrediti jeste li kandidat za određene stomatološke zahvate ili niste. Zadržavanje u okvirima referentne razine može doprinjeti oralnom i drugom zdravlju pacijenata. Saznajte na koji način detaljna oralna higijena može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Sadržaj:
POVEZANOST ORALNOG ZDRAVLJA I KOLESTEROLA
ŠTO JE LDL I HDL KOLESTEROL?
POVIŠENA RAZINA LDL KOLESTEROLA
LDL KOLESTEROL REFERENTNE VRIJEDNOSTI
KAKO SMANJITI LDL KOLESTEROL

Povezanost oralnog zdravlja i kolesterola

Kolesterol se unosi putem prehrane, ali se stvara i prirodnim putem u našem organizmu. Radi zdravlja i srca i osmijeha, vrlo je važno dovesti razinu kolesterola u normalne vrijednosti. LDL kolesterol sklon je taloženju na krvnim žilama što može dovesti do mogućih suženja i oštećenja krvnih žila. LDL kolesterol može izazvati kardiovaskularne bolesti, krvne ugruške, dijabetes, visok krvni tlak, te srčani ili moždani udar. No uz sve navedeno, povišena razina kolesterola može upućivati i na brojne oralne probleme.

Razina kolesterola u krvi

Razina kolesterola u krvi bitan je dio odluke za proces ugradnje zubnog implantata. Razmišljate li o nadoknadi izgubljenog zuba, bitno je približiti vrijednosti kolesterola referentnim vrijednostima. Uz nalaz krvi, doktor će Vas informirati što je još sve potrebno prekontrolirati kako bismo dobili potpun uvid u vaše zdravlje i kako bismo mogli odlučiti jeste li kandidat za zubni implantat. Jeste li znali da je Vitamin D također vrlo bitan za zdravlje osmijeha i zubi.

Što je LDL i HDL kolesterol?

Postoji više vrsta kolesterola – LDL kolesterol i HDL kolesterol. LDL kolesterol su okrugle čestice lipida i proteina sa malom gustoćom. HDL su okrugle čestice lipida i proteina  visoke gustoće. Zajedno (LDL i HDL) čine ukupan kolesterol. Razina kolesterola u krvi može poljuljati zdravlje vašeg osmijeha.

Povišena razina LDL kolesterola

Posljedice povišene razine LDL kolesterola očituju se na oralno zdravlje pacijenata. Pacijenti s povišenom razinom kolesterola u krvi mogu razviti brojne probleme stomatološke prirode. To uključuje bolesti parodonta, od kojih je najčešća parodontoza. Bolesti parodonta prepoznajemo po osjetljivim i bolnim desnima. U slučaju parodontoze javljaju se parodontni džepovi, klimavi zubi te nije isključen ni gubitak zubi. Krvarenjem zubnog mesa može doći do širenja velikog broja bakterija izravno u krvožilni sustav.

Primjetite li promjene na zubnom mesu posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Ranom dijagnostikom moguće je spriječiti promjene u oralnom zdravlju. Doznajte više detalja o uspješnosti liječenja paradentoze.

LDL kolesterol referentne vrijednosti

Ukoliko su vrijednosti LDL kolesterola veće od referentnih vrijednosti onda govorimo o povišenom kolesterolu. U slučaju povišenog kolesterola potrebno je poduzeti mjere opreza i promijeniti prehranu te životne navike. Povišeni kolesterol može uzrokovati kardiovaskularne bolesti, visok tlak i naposljetku moždani ili srčani udar. Razinu kolesterola potrebno je kontrolirati.

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo pacijente napraviti krvnu sliku prije nego započnemo dogovor oko ugradnje zubnog implantata. Više detalja o potrebnim nalazima osigurat ćemo na zakazanom stomatološkom pregledu. Pretraga razine kolesterola izvodi se iz uzorka krvi. Prije pretrage potrebno je 12 h izbjegavati unos hrane, alkohola i cigareta.

Preporučene referentne vrijednosti iznose:

LDL kolesterol < 3 mmol/L

HDL kolesterol > 1-1.2 mmol/L

Ukupni kolesterol < 5 mmol/L

Simptomi po kojima pacijenti sami mogu prepoznati bolesti parodonta:

  • Otečene i osjetljive desni

  • Krvarenje desni prilikom četkanja zubi i korištenja zubnog konca

  • Neugodan zadah u ustima

Kako smanjiti LDL kolesterol

Razina kolesterola određuje se prehranom, genetskim predispozicijama i tjelesnom masom pacijenta. Potrebno je voditi računa o oralnom zdravlju. Savjetujemo pacijente da detaljno provode svakodnevnu higijenu, koriste oralni tuš i usnu vodicu, mijenjaju četkicu za zube svaka 3 mjeseca i nakon bolesti, te koriste zubnu pastu s dodatkom fluora te svaka 4 do 6 mjeseci uklanjaju zubni kamenac kod stomatologa.

Povišen kolesterol – opasnost za oralno zdravlje

Povišen LDL kolesterol je upozorenje da je vrijeme da raskinete s lošim životnim navikama. Tu ubrajamo pušenje i unos alkohola. Alkohol uzrokuje suha usta i narušava ph u ustima. Radi velike količine šećera u svom sastavu, alkohol može dovesti do nastanka karijesa i upaljenih desni. Kod pušača se savjetuje prestati s pušenjem i započeti s fizičkom aktivnosti. Preporučena je dnevna aktivnost u trajanju od 30 minuta. Idealno bi bilo dnevno napraviti 10 000 koraka. Obavezno povećajte dnevni unos vode. Poželjno je popiti 8 čaša vode dnevno. Smanjite unos masti u prehranu i pojačajte unos vlaknastih namirnica. Terapija lijekovima je jedno od mogućih rješenja za povišene razine LDL kolesterola.

Prirodni lijek za kolesterol

Kao prirodni lijek za kolesterol preporučamo ujutro natašte piti naribani đumbir, med i limun.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS