Vrijeme čitanja: 6 minuta
upala zubnog mesa

Koliko traje upala zubnog mesa?

Upala zubnog mesa javlja se uz jake simptome koje je nemoguće zanemariti. Primjetite li neke od simptoma potrebno je zatražiti pomoć stomatologa kako bi se upala zaustavila. Gingivitis ili upala zubnog mesa može vrlo brzo prijeći u teže stadije bolesti parodonta. Bolesti parodonta mogu uzrokovati nepovratna oštećenja tvrdih i mekih tkiva u ustima. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Sadržaj:
ŠTO JE UPALA ZUBNOG MESA?
ČISTE DESNI TAJNA SU ZDRAVIH ZUBI
UPALA ZUBNOG MESA: SIMPTOMI 
UZROK ZAŠTO SE JAVLJA?
UPALA ZUBNOG MESA 
LIJEČENJE UPALA ZUBNOG MESA

Što je upala zubnog mesa?

Zubno meso služi kao potporni dio zubi. U slučaju velikog broja bakterija u ustima može doći do upale zubnog mesa uslijed stvaranja velikih nakupina plaka na zubima. Plak je stalno prisutan i sklon je stvrdnjavanju ukoliko ga ne uklonimo četkanjem zubi. Stoga nije na odmet podsjetiti da ukoliko preskočite dnevnu ili večernju oralnu higijenu, na zubima će se nakupiti zubni kamenac.

Čiste desni tajna su zdravih zubi

Zubni kamenac sa zubi i desni uklanjamo profesionalnim alatima i tehnikama od kojih izdvajamo uklanjanje, pjeskarenje i poliranje zubi. Rezultat koji možete očekivati nakon tretmama je svježina, i osjećaj čistoće u ustima koji traje tjednima. Uslijed pjeskarenja zubi uklanjamo nastala obojenja i depigmentacije nastale na zubima. Stoga zubi ponovno postaju svjetliji i sjajniji. Tijekom poliranja zubi zaglađujemo površine zubi. Nakon poliranja, zubi su otporniji na nakupine kamenca.

Upala zubnog mesa: Simptomi

  • Halitoza ili neugodan zadah iz usta

  • Krvarenje desni i međuzubnih prostora

  • Tamnocrvena boja desni

  • Odmicanje desni od površine zuba

  • Recesija i povlačenje desni

Uzrok zašto se javlja?

Upala zubnog mesa javlja se uslijed slabe oralne higijene na teško dostupnim područjima između zubi te nakupljanjem tvrdokornih bakterija u području između zubi i desni. Upala desni česta je pojava u slučaju bolesti parodonta. Bolesti parodonta moguće je zaustaviti u ranom stadiju. U uznapredovalom stadiju dolazi do nepovratnog oštećenja zubne kosti, klimavih zubi i ispadanja zubi. Stoga potražite mišljenje stručnjaka već kod prvih simptoma.

Fistula na zubu

Promjena na zubnom mesu može upućivati i na nastalu fistula na zubu. Fistula na zubu javlja se u obliku ispupčenog zubnog mesa žute boje. Bolna je na dodir i pacijenti je najbolje opisuju kao osjećaj pritiska na zub. Fistula se javlja u slučaju razvoja upale na korijenu zuba. Nužno je započeti liječenje. U nekim slučajevima potrebno je propisati antibiotik kako bi se upala smirila. Prepoznate li neki od simptoma potrebno vam je liječenje korijena zuba.

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji ovo liječenje rješavamo endodontskom terapijom i ponosni smo na svaki spašeni zub. Prepustite zdravlje zuba stručnjacima za osmjehe. Stomatološkim pregledom i detaljnim procesom dijagnostike koji uključuje rendgen dijagnostiku moguće je na vrijeme spasiti zub.

Upala zubnog mesa kao ozbiljan zdravstveni problem

Upala zubnog mesa započinje uz lagano izražene simptome koji jačaju i prelaze u ozbiljan problem ukoliko se ne potraži pomoć stomatologa na vrijeme. Ukoliko se simptomi ne povuku kroz 3 dana riječ je o postojećoj upali zubnog mesa. Kratkotrajna osjetljivost zubnog mesa javlja se kod zaostalih ostataka hrane u međuzubnim prostorima i kod korištenja zubnog konca po prvi puta nakon dugog vremena. Kratkotrajna osjetljivost povlači se unutar jednog do dva dana.

Upala zubnog mesa može narušiti cjelokupno zdravlje

Svi simptomi koji traju duže od navedenog traže hitnu pažnju stomatologa. Ne započne li s liječenjem, upala se nastavlja širiti i može uzrokovati velike probleme na razini cjelokupnog zdravlja. U slučaju parodontoze pacijenti mogu razviti srčane i druge bolesti radi širenja bakterija krvožilnim sustavom. Kao jedna od najvećih posljedica bolesti parodonta ističe se neplodnost. No mi nastojimo podići svijest o oralnom zdravlju i stoga naglašavamo posljedice koje će upala zubnog mesa imati na zdravlje vašeg osmijeha.

Uznapredovao stadij bolesti uključuje povlačenje zubnog mesa

Stalna upala desni uzrokuje povlačenje desni. Rezultat su “goli” korijenovi zubi koji bole na toplo ili hladno te prilikom četkanja zubi. Zadatak zubnog mesa je pružati potporan sustav za zube. Izgubi li zubno meso svoju funkciju, javit će se klimavi zubi skloni ispadanju. Zubna kost je sklona topljenju i povlačenju uslijed velikih bakterijskih kolonija.

Liječenje upala zubnog mesa

Liječenje je moguće provesti ovisno o uzroku koji je na prvom mjestu doveo do razvoja bakterijske upale. Bolesti parodonta liječimo profesionalnim liječenjem parodontnih džepova i prilagođenim čišćenjem zubi. U ovom slučaju pacijent mora biti voljan surađivati i prihvaćati nove navike koje će nam pomoći da zaustavimo daljnji napredak bolesti.

Endodontska terapija

Ukoliko je riječ o zubnom apscesu liječimo ga endodontskom terapijom koja uključuje instrumentaciju i punjenje korijenskih kanala zuba. Širenjem upale na unutrašnjost zuba dolazi do bakterijske upale srca svakog zuba tzv. zubne pulpe. Za ovu vrstu liječenja potrebno je napraviti rendgenski snimak kako bi se vidjelo u kojem stadiju je upala, koliko kanala je potrebno liječiti i kako su kanali položeni. U slučaju da je korijen zuba prethodno liječen biti će potrebno provesti reviziju liječenja. U onim najgorim slučajevima kada zub nije moguće spasiti, naš stomatolog će preporučiti vađenje zuba. Zub je moguće izvaditi i u istom operativnom zahvatu ugraditi zubni implantat.

Ponosni smo što edukacijom i detaljnim pristupom pacijentima pomažemo postići bolje oralno zdravlje. Detaljna oralna higijena kod kuće i profesionalna higijena u ordinaciji mogu zaustaviti promjene na zubima. Zaustavimo zajedno bolesti parodonta. Unatoč velikim upalama, brojni zubići ipak su spašeni. Pozivamo vas na savjetovanje i pregled kako bismo produžili životni vijek i vašeg zubića. Pravovremenim stomatološkim pregledima i profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca moguće je na vrijeme ukloniti nakupine bakterija i osigurati zdrave desni.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Upala zubnog mesa prirodni lijek

Od prirodnih lijekova kojima je moguće smiriti upalu zubnog mesa svakako bismo izdvojili solnu otopinu. Mućkajte solnom otopinom najmanje 3x dnevno kako bi se desni oporavile. Prislonite hladan oblog i hladite upaljeno područje uz pauze.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS