Vrijeme čitanja: 5 minuta
nakon ugradnje implantata iskustva

Kako izgleda oporavak nakon ugradnje implantata iskustva

Oporavak nakon ugradnje implantata iskustva govore da zahvat prolazi gotovo neprimjetno ukoliko se držite dobivenih preporuka. To je zahvat kojim nadoknađujemo izgubljen zub ili više zubi. Dobro odrađena priprema, rendgenski snimak, testovi i planiranje osiguravaju nam maksimalnu uspješnost zahvata. Okoštavanje je ključan dio nakon ugradnje implantata. Slijedite naše preporuke kako bi se implantat uspješno srastao sa zubnom kosti.

Sadržaj:
OD ČEGA SE SASTOJI ZUBNI IMPLANTAT?
OPORAVAK NAKON UGRADNJE IMPLANTATA ISKUSTVA I ŠTO OČEKIVATI?
ISKUSTVA U DANIMA NAKON ZAHVATA
ISKUSTVA U TJEDNIMA NAKON ZAHVATA
PREHRANA
ŠTO IZBJEGAVATI DOK TRAJE OPORAVAK NAKON UGRADNJE IMPLANTATA?
POSTOPERATIVNA NJEGA ZA POTPUN OPORAVAK NAKON UGRADNJE IMPLANTATA ISKUSTVA
RIZICI I OPORAVAK NAKON UGRADNJE IMPLANTATA ISKUSTVA

Od čega se sastoji zubni implantat?

Ovim zahvatom nastojimo zamijeniti korijen zuba pomoću titanskog vijka zahvaljujući njegovoj čvrstoći i izdržljivosti. Uspješno sraštavanje vijka s kosti omogućava nam uspješan proces nadogradnje izgubljenog zuba. Do zamjenskog zuba dijeli vas svega 3 koraka i otprilike 3-6 mjeseci. Ugradnjom implantata očuvat ćemo funkcionalnost preostalih zubi, zubne kosti, čeljusti i žvačnih sila. Zubi su skloni pomicanju u slučaju viška prostora. Zaštitite svoj zagriz na vrijeme. Ne nadomjesti li se izgubljen zub, doći će do propadanja zubne kosti.

Zubni implantat čine ukupno 3 dijela:Zubni implantat (titanski vijak), abutment i zubna krunica.

Oporavak nakon ugradnje implantata iskustva i što očekivati?

Tijek oporavka nakon ugradnje implantata ovisi je li riječ o jednostavnoj ili složenoj ugradnji implantata. Pod jednostavnom ugradnjom smatramo ugradnju jednog zubnog implantata gdje je situacija idealna i nisu potrebni kirurški zahvati prije ugradnje implantata. Složena ugradnja implantata uključuje pripremne kirurške zahvate nadoknade zubne kosti ili sinus lift zahvat. U tom slučaju oporavak je nešto duži.

Iskustva u danima nakon zahvata

Neposredno nakon operacije potrebno je čvrsto zagristi u gazu kako bi se zaustavilo krvarenje. Krvarenje traje otprilike sat ili dva i nakon toga se smiruje. Doktor Šebečić dat će vam daljnje upute za analgetike i hlađenje obraza. Preporučamo da uzmete slobodan dan kako bi izbjegli bilo kakve napore. Ovo je operacija kao i svaka druga i potreban vam je odmor kako bi sve prošlo u najboljem redu. Odmaranje može pomoći organizmu da lakše obavi okoštavanje implantata i kosti, ali i da tkivo brže zacijeli. Prvi dan nakon zahvata jedite samo tekuću i mekanu hranu. Potreban je jedan dan za oporavak od same operacije. Za potpuni oporavak i sraštanje implantata sa kosti potrebno je 3-6 mjeseci.

Iskustva u tjednima nakon zahvata

U tjednima nakon zahvata prvotno zaraštanje tkiva će zarastati. Doktor Šebečić dat će vam detaljne upute o ispiranju slanom otopinom. Nju koristimo kako bi se uspješno odvio proces zaraštanja mekih tkiva i kako bi izbjegli bakterijske upale. Stoga je nakon tjedan dana moguće u potpunosti četkati i područje oko zubnog implantata. Izbjegavajte jesti hrskavu i tvrdu hranu na toj strani. Za potpuno zaraštanje i okoštavanje potrebni su mjeseci. Tako da će do konačnog ishoda proći od 3 do 6 mjeseci prije daljnjeg nastavka terapije.

Prehrana

Prehrana u danima nakon ugradnje implantata iskustva nas uče da hrana treba biti mekana i tekuća bez obzira koliko se dobro osjećali. Potrebno je jesti raznoliko i u prehranu uključiti različite izvore proteina. Tijelu je potrebna energija kako bi tkiva mogla zacijeljivati i kako bi se proces odvio kako treba i u potpunosti. Izbjegavajte vruću, ljutu i izrazito hladnu hranu. Izbjegavajte začine. Izbjegavajte pušenje 48 h nakon zahvata.

  • Juha
  • Grah
  • Banane
  • Riba
  • Avokado i humus
  • Riža
  • Smoothiji

Što izbjegavati dok traje oporavak nakon ugradnje implantata?

Oticanje, bol, krvarenje i neugoda u nekim slučajevima mogući su tijekom prvih 48 h nakon zahvata. Nakon toga se povlače. Na mjestu implantata izbjegavajte četkanja. Mjestu gdje je ugrađen implantat pristupajte s puno njege, nemojte pritiskati niti ga iritirati. U suprotnome to može jako naštetiti cjelokupnom procesu zaraštanja. Po isteku prvih tjedan dana od operativnog zahvata nastavite s redovitom oralnom njegom i na području zahvata. Sport i tjelesne aktivnosti treba izbjegavati najmanje tjedan ili dva nakon zahvata.

Postoperativna njega za potpun oporavak nakon ugradnje implantata iskustva

Prvih nekoliko dana mjesto zahvata nemojte četkati.
Izbjegavajte teške tjelesne aktivnosti u danima nakon zahvata.
Uzimajte analgetik po potrebi.
Po preporuci stomatologa započnite s ispiranjem solnom otopinom.
Prilagodite prehranu. Potrebna je pojačana hidratacija kako bi izbjegli suha usta sklona bakterijskim upalama.
Pušači izbjegavajte pušenje 3 dana nakon ugradnje implantata. Isto vrijedi i za vape pušače.

Rizici i oporavak nakon ugradnje implantata iskustva

• Pušenje može izazvati implantitis i brojne komplikacije
• Tijelo može odbiti zubni implantat

Zubni implantat je dugotrajno rješenje za pacijente kojima nedostaje zub. Uspješnost ugradnje zubnog implantata u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji je 100%-tna. Uz pomoć ortopana i detaljnim stomatološkim pregledom na vrijeme procjenjujemo kandidate i potrebne pripremne radnje kako bi se osigurao maksimalni uspjeh ugradnje zubnog implantata i kako bi izbjegli moguće komplikacije kod implantata. Poslušajte naše savjete i preporuke za uspješan oporavak tkiva.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS