Vrijeme čitanja: 6 minuta
Udlaga za bruksizam

Udlaga za bruksizam

Udlaga za bruksizam je naprava izrađena po vašem otisku i koja pomaže zaštititi zube od neželjenih pokreta. Ne dajte povoda ukućanima da se žale na vaše stiskanje zubima noću. Možemo se složiti da je dobar san pola zdravlja! Osigurajte miran i kvalitetan san unatoč bruksizmu. Znate li da prekomjerno trošenje zubi može uzrokovati trajna oštećenja i gubitak zubi!? Uz našu pomoć zaštitite zube i osmijeh na vrijeme.

Sadržaj:
ŠTO JE UDLAGA ZA BRUKSIZAM?
ZAŠTO SE JAVLJA BRUKSIZAM?
PREDNOSTI UDLAGA ZA BRUKSIZAM
KOME JE POTREBNA UDLAGA ZA BRUKSIZAM?
IZRADA UDLAGA ZA BRUKSIZAM
KAKO DO ZDRAVOG OSMIJEHA?
UPUTE ZA KORIŠTENJE I POHRANU UDLAGE

Što je udlaga za bruksizam?

Udlaga za bruksizam je čvrst uređaj izrađen po mjeri koji savršeno pristaje uz zube gornje čeljusti. Iako  je rađena za gornju čeljust, udlaga štiti zube obje čeljusti. Iako su predviđene za nošenje noću dok spavate, ukoliko postoji potreba, mogu se nositi i preko dana posebice tijekom aktivnosti za koju ste primjetili da ste pod stresom i tijekom koje ste osvijestili nesvjesno stiskanje zubima. Tijekom njezina nošenja, udlaga za bruksizam štitit će vas od nesvjesnog škripanja i stiskanja zubima.

Zašto se javlja bruksizam?

Uzroci bruksizma mogu biti mnogobrojni, a najviše ga se povezuje sa stanjem prekomjernog i kroničnog izlaganja stresu. Stalna napetost i neizvjesnost mogu dovesti do brojnih poremećaja zdravlja. Jedan od poremećaja je i nesvjesno škripanje i stiskanje zubima bilo noću ili danju. Bruksizam jednako zahvaća djecu i odrasle. U slučaju djece također je potrebno nositi udlagu za bruksizam kako bi spriječili veća oštećenja trajnih zubi. 

Prednosti udlaga za bruksizam

 • Štiti zube od oštećenja.

   Udlaga za bruksizam štiti prirodne zube i sve zubne nadomjestke – zubne krunice, zubne implantate i zubne ljuskice. Stiskanjem zubi dolazi do oštećenja zubi npr. skraćivanje zubi, puknuća, oštećenja zubne cakline i naposlijetku gubitka zuba. 

 • Sprječava potrebu za sanacijom oštećenja na zubima.

  Udlaga za bruksizam svakako je jeftinije rješenje od liječenja i nadoknade zubi jednom kada se oštete. Uz to, pomaže izbjeći bolna stanja, glavobolju i zubobolju.

 • Osigurava miran san.

  U slučaju bruksizma pacijenti gube kvalitetan san. Uz udlagu za zube moći ćete se ponovno naspavati. Pomoću udlage odmarate zglob od nepotrebnog opterećenja.

 • Štiti zubnu caklinu.

  Oštećena zubna caklina čini zube podložnima karijesu. Zahvaljujući čvrstom materijalu udlaga apsorbira pritisak na zube. 

Kome je potrebna udlaga za bruksizam?

Simptomi koji mogu ukazivati na problem bruksizma razlikuju se ovisno o stupnju, no oni svakako uključuju kroničnu bol u vratu, popraćenu zuboboljom, glasnim škripanjem i stiskanjem zubima, bolovi pri zagrizu i u čeljusti, puknuće zuba, uhobolja, skraćeni zubi s vidljivim slojem dentina. Suočavate li se s nekim od navedenih simptoma savjetujemo obaviti stomatološki pregled na kojem ćemo potvrditi petite li od ove nepoželjne navike. Moguće rješenje za ovaj problem je izrada udlage za bruksizam.

Izrada udlaga za bruksizam

Nakon uzimanja otiska, započinjemo s izradom udlage po mjerama pacijenta. Udlage izrađujemo u dentalnom laboratoriju dok izrada traje od 3 do 5 dana. Boju udlage za bruksizam možete odabrati prilikom uzimanja otiska. Udlage izrađujemo u transparentnoj, žutoj, plavoj, rozoj i zelenoj boji. Udlaga dolazi u odgovarajućoj kutijici za pohranu. Više je vrsta trošenja zubi izazvanih bruksizmom – abrazija, erozija, trošenje i abfrakcija zubi – svaka zasebno i u kombinaciji, vodi do uzastopnog uništavanja zubi. Podsjećamo da je svaki oblik bruksizma izuzetno štetan za oralno zdravlje.

Kako udlaga za bruksizam može pomoći?

Udlaga za bruksizam pomaže ostvariti ujednačen zagriz kako se pojedini zubi ne bi pojačano trošili uslijed velikih naleta sila. Uz to, pomažu nam zaštititi zubnu caklinu i strukturu zuba. Potrebno je redovito je nositi kako bi primjetili poboljšanje dijagnoze. Izradom zubne udlage zaštitit ćemo vaš osmijeh. Tijekom naleta velikih sila zubi se skraćuju i skloni su lomljenju. Udlaga je osmišljena tako da štiti zube na način da otvara i ujednačava zagriz, na taj način smanjuje se pritisak i napetost mišića. Smanjenje nepoželjnih radnji stiskanja, ublažit će jutarnje glavobolje i zubobolje. Pretjerano stiskanje zubima nije normalna pojava i u slučaju da se pojavi, potrebno je reagirati.

Kako do zdravog osmijeha?

Izliječenje bruksizma moguće je samo ukoliko se osvijesti problem i ukloni uzrok problema. Jedna od ključnih stvari je upravljanje stresom i uklanjanje stresora. Druga mogućnost je fizičko djelovanje i sprječavanje neželjenih kretnji izazvanih bruksizmom. Ovdje mislimo na udlagu za bruksizam koja fizički sprječava nepoželjne kretnje. U onim najtežim slučajevima bruksizma može doći do problema sa čeljusnim zglobom koji omogućava otvaranje i zatvaranje usta. Bruksizam je moguće zaustaviti no bitno je zaustaviti ga u samim počecima, prije nego li dođe do oštećenja. U slučaju oštećenja, svako postojeće oštećenje traži određenu sanaciju. U slučaju već postojećih jakih oštećenja na zubima, moguće je sanirati nastala oštećenja. Točna terapija ovisno o razini istrošenosti zuba. U nekim slučajevima kada je došlo do prijeloma zuba te je oštećena i unutrašnjost zuba, potrebno je napraviti liječenje zubnog korijena i ugraditi zubne krunice. Ukoliko zub uslijed nastalih oštećenja nije popravljiv, potrebno je izvaditi zub.

Upute za korištenje i pohranu udlage

Udlaga se većinom nosi isključivo noću, a kod pacijenata sa kroničnim bolovima preporuča se nositi i danju. Da bi ispravno djelovala, udlaga mora ležati čvrsto na površini zubi tako da lagano steže. To je prvi znak da je udlaga za bruksizam uspješno izrađena i da djeluje. Prilikom nošenja udlage otežan je govor i pojačano se luči slina. To su sve normalne pojave i označavaju da udlaga djeluje. Za potpuno privikavanje potrebno je oko mjesec dana, no već nakon drugog nošenja primjetit ćete opuštene mišiće i izostanak bolova s kojima ste se ranije pod normalno budili. Udlagu je potrebno održavati pomoću Corega tableta kako bi se s njih otopio nataloženi kamenac i kako bi bile čiste prilikom stavljanja na zube. S obzirom na osjetljivost zubnog mesa poželjno je održavati viosku razinu oralne higijene.

Ukoliko Vam je potrebna okluzalna udlaga za bruksizam, posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji još danas za izradu udlage po mjeri kojom ćemo zaustaviti nesvjesne pokrete prije nego li se pojave vidljiva oštećenja na zubima. Sumnjate da patite od bruksizma, rezervirajte termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Može li se vratiti punu duljinu zubi nakon što se zubi skrate uslijed bruksizma?

Uslijed stalnih kretnji škripanja i stiskanja zubi se sve više skraćuju i dobivaju ujednačenu liniju što jasno ukazuje na problem bruksizma. Moguće je vratiti punu duljinu i veličinu zubi ukoliko se započne rekonstrukciju osmijeha. To uključuje protetska rješenja.

Koliko traje udlaga?

Udlaga u prosjeku traje od 2-4 godine. Vrijeme trajanaj ovisi o jačini čeljusnih sila kojima radite neželjene kretnje. U slučaju blagog oblika bruksizma ukoliko se udlaga pravilno održava i ako nema većih promjena u čeljusti, može trajati i duže.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS