Vrijeme čitanja: 6 minuta
Dentus perfectus - implantat zuba

Implantat zuba

Implantat zuba je najbolje rješenje u slučaju jednog izugubljenog zuba. Implantat zuba sastoji se iz ukupno tri dijela i uspješno nadoknađuje zub.

Sadržaj:

IMPLANTAT ZUBA – ŠTO JE TO? 
KOJE VRSTE IMPLANTATA ZUBA KORISTIMO I ZAŠTO?
KOJE SU PREDNOSTI UGRADNJE IMPLANTATA?
KOJA JE PROCEDURA UGRADNJE IMPLANTATA U DENTUS PERFECTUSU?

Implantat zuba-što je to?

Implantat zuba je zamjena za zubni korijen. Implantati pružaju snažan temelj za fiksne (stalne) ili zamjenske zube koji su napravljeni kako bi se odlično uklopili među vaše prirodne zube. Implantat zuba je najsuvremeniji način kako možemo nadoknaditi izgubljen prirodni zub.

Koje vrste implantata zuba koristimo u Dentus Perfectusu i zašto?

Na tržištu postoje brojne vrste implantata zuba, a razlikuju se kvalitetom, cijenom, dostupnošću, trajnošću, itd. U Dentus Perfectusu nam je iznimno važno korištenje visokokvalitetnih, znanstveno utemeljenih i provjerenih materijala jer našim pacijentima želimo pružiti ne samo vrhunsku uslugu, već i vrhunski proizvod i garanciju. Stoga se, i prilikom odabira zubnih implantata, vodimo istim načelima te koristimo isključivo proizvode čija je dugogodišnja uspješnost dokazana, a koncepcija ugradnje znanstveno utemeljena. Budući da uspjeh terapije implantatima uvelike ovisi o proizvodu kojeg koristimo, oslanjamo se na renomirane proizvođače NobelBiocare i Neodent by Straumann.

Nobel

Nobel Biocare koncept implantata zuba temelji se na Brånemarkovim istraživanjima koja su temelj moderne dentalne implantologije. Više od 40 godina kontinuiranog razvoja i istraživanja rezultirali su proizvodnjom Nobel Active implantata s proširenim spektrom indikacija i mogućnošću primjene u graničnim slučajevima. Pouzdanost, garancija i cijena svrstavaju Nobel Biocare implantate u premium segment.

Neodent

Osim premium Nobel Biocare premium implantata koje karakterizira visoka primarna stabilnost (čvrsto hvatanje za kost), u našoj ponudi koristimo i Neodent implantate koji omogućavaju terapiju većine standardnih indikacija u dentalnoj implantologiji. Posebna im je prednost što zbog dizajna implantata teško dolazi do resorpcije kosti i periimplantitisa. Omjerom cijene i kvalitete predstavljaju ekonomičnije riješenje. Na taj način, svim našim pacijentima možemo ponuditi za njih prihvatljivo rješenje, bez smanjenja kvalitete.

Koje su prednosti ugradnje implantata?

 • Poboljšani izgled. Zubni implantati izgledaju i daju osjećaj kao i vlastiti zubi. Upravo zato što se ugrađuju u kost i srastaju s njom, postaju trajni.
 • Poboljšan govor. S protezama koje loše pristaju, zubi mogu „klizati“ u ustima što uzrokuje mumljanje i teško izgovaranje određenih riječi. Zubni implantati omogućuju vam da govorite bez brige da će zubi skliznuti.
 • Poboljšana udobnost. Budući da oni postaju dio vas, implantati eliminiraju neudobnost prijenosnih proteza.
 • Jednostavnije jelo. „Klizeće“ proteze dovode do otežanog hranjenja. Zubni implantati funkcioniraju kao vlastiti zubi, omogućavajući vam da jedete svoj omiljenu hranu bez straha i boli.
 • Poboljšano samopouzdanje. Zubni implantati mogu vam vratiti osmijeh i pomoći da se osjećate bolje i imate više samopouzdanja.
 • Poboljšano oralno zdravlje. Zubni implantati ne zahtijevaju brušenje/smanjenje površine ostalih zubi, kao što je to slučaj kod primjerice zubnih mostova. Budući da u susjedni zubi nisu potrebni za držanje implantata, oni ostaju netaknuti, što posljedično dovodi do dugoročnijeg zdravlja usne šupljine. Pojedinačni implantati omogućavaju i lakši pristup području između zubi što pozitivno utječe na oralnu higijenu.
 • Izdržljivost. Implantati su vrlo izdržljivi i trajat će mnogo godina. Uz dobru i adekvatnu njegu, mnogi implantati traju doživotno.
 • Udobnost. Prijenosni proteze su upravo to; prijenosne. Zubni implantati rješavaju problem neugodnosti uklanjanja proteze, kao i potrebu korištenja ljepila koje proteze zadržavaju na mjestu.

Koja je procedura ugradnje implantata u Dentus Perfectusu?

 • Prvi korak u procesu ugradnje dentalnih implantata je razvoj individualiziranog plana liječenja. Pregled uključuje intraoralni pregled i digitalno snimanje mjesta na kojem bi se ugrađivao implantat. Plan se odnosi na vaše specifične potrebe i sprema se od strane tima stručnjaka za oralnu kirurgiju i restorativnu stomatologiju. Ovakav pristup cijelog tima stručnjaka omogućuje koordiniranu brigu temeljenu na najboljem odabiru implantata za vas.
 • Sljedeći korak je ugradnja, odnosno usađivanje samog implantata, izrađenog od titana, koji se postavlja u koštani dio na mjestu gdje nedostaje zub.  Kako čeljust zarasta, ona raste oko ugrađenog implantata učvršćujući ga dodatno u čeljust. Proces zarastanja može potrajati od 6 do 12 tjedana. Kod dobre početne primarne stabilnosti moguća je izrada privremenog zuba odmah nakon implantacije. U slučaju da pacijent nema zadovoljavajuću primarnu stabilnost, potrebno je pričekati da završi proces oseointegracije (3-6 mjeseci) nakon čega se radi trajni rad (navlaka ili zubni most) na implantat. Ako pacijent pak nema dostatan volumen kosti u koji se ugrađuje implantat, prethodno se vrši zahvat nadoknade kosti, a nakon par mjeseci je pacijent spreman za ugradnju implantata.
 • Nakon što je implantat vezan na čeljust, postavlja se tzv. povezujući dio – abatment ili nadogradnja koji je veza između samog implantata i novog zuba. Kako bi vaš novi zub u potpunosti odgovarao vašoj čeljusti i prikladno nadomjestio zub koji nedostaje, vaš stomatolog uzima otisak i registrira zagriz (obuhvaća sve zube, njihovu vrstu i raspored). Novi zub ili zubi temelji se na upravo na ovom otisku zagriza. Zamjenski zub – kruna, zatim se veže na abatment (nadogradnju).
 • Vaš stomatolog će također novom zubu odrediti boju koja odgovara prirodnoj boji ostalih zubi. Budući da implantat ugrađen u čeljust, zamjenski zubi izgledaju, daju osjeća i obavljaju funkciju isto kao i vlastiti, prirodni zubi.

Koliko je bolno postavljanje implantata zuba?

Reakcije pacijenata govore da je vrlo malo nelagodnosti u procesu postavljanja implantata zuba. Tijekom procesa ugradnje koristi se lokalna anestezija. Većina pacijenata svjedoči da je bol manja nego kod vađenja zuba. Nakon ugradnje implatanta pojavljuje se blaga bol koja se uspješno tretira lijekovima protiv bolova.

Kako brinuti za implantat zuba?

Implantat zuba zahtijeva jednaku brigu kao i pravi zub uključujući četkanje, čišćenje zubnim koncem, ispiranje antibakterijskom vodom za ispiranje usne šupljine i redovite posjete stomatologu.

Kolika je uspješnost ugradnje i korištenja zubnih implantata?

Stopa uspješnosti varira i ovisi o mjestu unutar zubne čeljusti na koje se ugrađuje, njihova je uspješnost do 98%. Uz odgovarajuću njegu, implantati mogu trajati doživotno.

Je li svatko kandidat za ugradnju implantata?

U većini slučajeva svatko tko je dovoljno zdrav može proći rutinski zahvat vađenja zubi ili oralne kirurgije može staviti implantat zuba. Pacijenti bi trebali imati zdrave desni i dovoljno kosti za držanje implantata. Oni također moraju biti posvećeni u održavanju dobre oralne higijene i redovito posjećivati stomatologa. Strastveni pušači, osobe koje pate od nekontroliranih kroničnih bolesti – kao što su dijabetes ili bolesti srca – ili pacijenata koji su imali zračenja u području glave ili vrata trebaju individualan pristup na temelju kojeg se, u suradnji s drugim liječnicima određuje spremnost na izvođenje zahvata. Ukoliko razmišljate o zubnom implantatu obratite se svom stomatologu koji će vam znati reći jesu li oni pravi izbor za vas.

Pokriva li polica zdravstvenog osiguranja troškove ugradnje zubnog implantata?

Troškovi ugradnje zubnih implantata ne spadaju u područje obavezne zdravstvene zaštite, stoga nisu pokriveni policom obaveznog zdravstvenog osiguranja.  Detaljna pitanja o vašim individualnim potrebama i kako se ona odnose na zdravstveno osiguranje trebate raspraviti s vašim stomatologom.

KONTAKTIRAJTE NAS