Vrijeme čitanja: 5 minuta
fluoride

Fluoride: Element zaslužan za zdrav osmijeh

Fluoride u zubnoj pasti ili usnoj vodici – je li štetan za vaše zube i osmijeh!? Preporuča li vaš omiljeni stomatolog korištenje preparata koji sadrže ovaj element u svom sastavu!? U nastavku donosimo sve važne odgovore pomoću kojih nastojimo unaprijediti oralno zdravlje naših pacijenata. Uz ispravne preparate preporučene od strane stomatologa podignite brigu za oralno zdravlje na novu razinu!

Sadržaj:
UPOZNAJTE KEMIJSKI ELEMENT FLUORIDE
FLUORIDE U ZUBNIM PASTAMA
FLUORIDE I NJEGOVE PREDNOSTI
RAZNI NAČINI UNOŠENJA U ORGANIZAM
JE LI FLUORIDE SIGURAN ZA ZDRAVLJE?
DENTALNA FLUOROZA

Upoznajte kemijski element fluoride

Fluoride (F) je najreaktivniji kemijski element. Zbog toga je česta tema i predmet dileme. Moguće ga je pronaći u biljkama, dok što se ljudskog tijela tiče čini dio zubne cakline i kosti. Ovaj element je dio stalne diskusije o njegovu štetnom utjecaju na zdravlje. Sa stomatološke strane gledano fluoride u umjerenim količinama može biti koristan za oralno zdravlje i zdravlje vaših zubi.

Fluoride u zubnim pastama

Fluoride je moguće pronaći kao sastojak u pastama za zube. Paste za zube obogaćene su fluorom kao učinkovitim sastojkom za zaštitu i potpunu njegu zubne cakline. Količina sadržana u zubnoj pasti je daleko manja od one preporučene za dnevni unos. Posebice ako uzmemo u obzir da je dovoljno koristiti količinu zrna graška za potrebe četkanja zubi. Četkanjem krune zuba nanosimo sastojke koji njeguju zube i desni te doprinose održavanju čistoće i svježine usne šupljine. Odabirom zubne paste obogaćene fluorom pomažete njegovati zubnu caklinu.

Fluoride i njegove prednosti

Od svih njegovih prednosti fluoride je izuzetno učinkovit za jačanje zubne cakline. Snažna zubna caklina je zaslužna za odolijevanje pojavama karijesa. Uz nanošenje fluora na stijenke zubi moguće je ojačati zubnu caklinu i učiniti ju otpornijom. Djelovanje bakterija stvara kiselinu koja oštećuje i nagriza zubnu caklinu. Kod oštećene zubne cakline javlja se karijes i postoji mogućnost od puknuća zuba te drugih oštećenja. Radi svoje učinkovitosti u brobi protiv karijesa fluor se u brojnim zemljama dodaje vodi kako bi smanjio pojavu zubnog karijesa.

Razni načini unošenja u organizam

Fluoride je u organizam moguće unijeti na razne načine. Neki od načina kojima je moguće unijeti flor u organizam uključuju preparate za oralnu higijenu kao što su zubne paste i usne vodice. Fluoride je jedan od sastojaka vode. Pitka voda ponekad se obogaćuje fluorom jer na taj način dokazano smanjuje razvoj karijesa. Ovaj postupak nazivamo fluoridacija. Određene namirnice hrane također sadrže flor u svom sastavu. Mlijeko i mliječni proizvodi, određena riba, crni čaj, jaja, žitarice, crveno meso, povrće i voće mogu sadržavati male količine flora.

Je li fluoride siguran za zdravlje?

Fluoride je u malim i dozvoljenim količinama u potpunosti siguran za korištenje kod odraslih osoba. Dapače, fluoride u poželjnim količinama dokazano može pospješiti oralno zdravlje, spriječiti anomalije zuba i zubne kosti te zube učiniti snažnijim i bjeljim. Važno je voditi računa da u slučaju djece ne prekoračimo dnevni unos. Djeca mlađa od 2 godine sklona su gutanju paste za zube tako da treba nadgledati pranje i pobrinuti se da vaše dijete ne guta pastu priliom pranja zubi. Nakon 8 godine života smanjuje se svaka mogućnost ravoja fluoroze. U tom periodu zubna caklina je već formirana. Preporučamo da djeca do tada koriste zubne paste prilagođene za djecu. Ugodan okus zubne paste i vesele boje učinit će oralnu higijenu privlačnijom za djecu. Za više savjeta posjetite odjeljak namijenjen dječjoj stomatolgiji.

Opasnost!!!

Toksičnost fluora može se javiti kod prekomjerne količine fluora u vodi ili uzimanjem prekomjernih dodataka fluora. Simptome prekomjerne konzumacije fluorida prepoznat ćete po mučnini, povraćanju, bolovima u trbuhu, i bolova u zglobovima.

Dentalna fluoroza

Dentalna fluoroza je pojava koja se javlja u obliku pjegavih zubi ili bijelih pjega na prednjim zubima u slučajevima kada je organizam izložen prevelikoj količini fluorida u vrijeme formiranja zubne cakline. Do fluoroze dolazi kada je prisutna prevelika količina fluora u vodi za piće. Nema razloga za dilemu oko korištenja zubne paste obogaćene fluorom jer zubna pasta sadrži jako male količine fluora. Jedan od savjeta je da se uzme u obzir kako je općenito dovoljno koristiti malu količinu zubne paste. Ponekad pretjerujemo s količinom zubne paste prilikom pranja zubi. Dovoljna količina paste je veličine zrna graška. Zubnu pastu potrebno je ispljunuti, nikako ne gutati.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS