Vrijeme čitanja: 5 minuta

Plak na zubima

Plak na zubima može biti uzrok pojave karijesa i raznih oštećenja zubi i desni. Velike količine plaka mogu uzrokovati parodontalni džep i bolest desni. Bolest desni brzo napreduje i ostavlja dugotrajne posljedice na oralno zdravlje. Usna šupljina je vlažan i taman prostor sklon brzom razmnožavanju bakterija. Znate li da se zubni plak počinje stvarati u ustima već 6 sati nakon posljednjeg pranja zubi. Redovitim uklanjanjem zubnog plaka omogućavate zdravu oralnu floru. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji brinemo za sve aspekte vašeg osmijeha. 

Sadržaj:

ŠTO JE PLAK NA ZUBIMA?
KAKO UKLONITI PLAK NA ZUBIMA?
PLAK NA ZUBIMA ILI KAMENAC NA ZUBIMA
PARODONTNI DŽEP
SUPRAGINGIVALNI PLAK
SUBGINGIVALNI PLAK

Što je plak na zubima?

Plak na zubima je naziv za štetan sloj na zubim koji se stvara radi konzumacije hrane. Plak je moguće ukloniti učestalim četkanjem zubi. Od malena se potiče pranje zubi nakon svakog obroka. Razlog zašto je to tako je da bi se redovito uklonite bakterije i kako bi se omogućila zdrava usna flora. Nastaje različitom brzinom i ovisi o površini. Plak se taloži na međuzubne površine, uz mjesto spajanja desni sa stijenkom zuba i ostala mjesta zaštićena od žvakanja. Brzina stvaranja plaka je individualnog tipa i razlikuje se ovisno o prehrani, higijeni, zagrizu, salivaciji i drugome.

Prepoznajte plak na zubima:

 • Neugodan zadah ili halitoza
 • Krvarenje i otečeno zubno meso
 • Tamno crvena boja zubnog mesa

Kako ukloniti plak na zubima?

Za čistu oralnu floru i zdrave zube i desni potrebno je redovito uklanjati plak na zubima. Najbolji način za uklanjanje plaka je detaljno i učestalo provođenje oralne higijene. 

Četkajte zube 3 puta dnevno ili nakon svakog obroka. 

Čistite međuzubni prostor zubnim koncem. Posebice u slučaju kada konzumiramo hranu i namirnice bogate šećerom. 

Usna šupljina je idealno područje za taloženje i kolonizaciju bakterija. Redovitim četkanjem zubi skidamo sloj plaka sa površina. Uklanjanjem plaka sprječavamo razvoj i taloženje zubnog kamenca. Jeste li znali da plak prelazi u zubni kamenac ukoliko prođe više od 6 sati između pranja zubi. Usna šupljina, zubi i meka tkiva općenito su osjetljivi na promjene pH u ustima. Određena hrana potiče nakupljanje bakterija i razvoj kiselina koje štete zdravlju zubi. Zubni plak nije izričito vidljiv golim okom no prepoznat ćete ga pod jezikom po bijeloj, ljepljivoj i prozirnoj strukturi. 

Plak na zubima ili kamenac na zubima

Plak na zubima stvara se kod slabe, nepotpune i rijetke oralne higijene. Spriječite ga redovitom i potpunom oralnom higijenom. U kombinaciji sa ostacima hrane i ugljikohidratima dolazi do stvaranja kiseline koja stvrdnjava zubni plak i pretvara ga u kamenac na zubima. 

Kamenac na zubima može biti žute, smeđe ili crne boje. Nije moguće samostalno ga ukloniti sa zubi već vam je potrebna intervencija stomatologa. Kamenac na zubima uklanjamo ultrazvučnim instrumentima. Cjelokupan postupak profesionalnog čišćenja zubi uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Pjeskarenjem zubi uklanjamo pigmentacije i obojenja sa površine zuba. Poliranjem zaglađujemo površinu stijenki zuba kako bi onemogućili daljnje prianjanje zubnog kamenca. Da bi zubi bili u potpunosti čisti i zaštićeno preporučamo ponavljati tretman svaka 4 do 6 mjeseci. 

Kamenac na zubima može biti iznimno opasan i redom uzrokovati sljedeće probleme:

 • Karijes na zubu
 • Gingivitis
 • Absces na zubu
 • Bolesti parodonta
 • Gubitak zubne kosti
 • Klimave zube
 • Gubitak zubi

Parodontni džep

Između zuba i desni nalazi se gingivalni sulkus. Kod zdravog zubnog mesa sulkus je plitak (dubina do 3 mm). U situacijama kada je prisutan bakterijski plak na zubima, gingivalni sulkus se produbljuje i razvija se upalno stanje. Ovo stanje stručno nazivamo parodontni džep. Toksini prisutni u bakterijskom plaku izazvat će krvarenje desni ili gingivitis. Pardodontni džepovi ne izazivaju simptome i teško ih možete prepoznati. Prepoznat će ih naš stomatolog tijekom pregleda i izmjeriti njihovu dubinu pomoću posebnog instrumenta. Sondom mjerimo dubinu džepa.

Supragingivalni plak 

Supragingivalni plak nalazimo iznad linije desni i moguće ga je ukloniti profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca, pjeskarenjem i poliranjem. Za zdrav osmijeh poželjno je uklanjati ga 1-2x godišnje.

Subgingivalni plak 

Subgingivalni plak je dijelom zarazna bolest izazvana subgingivalnim patogenima. Nalazimo ga ispod linije desni i uklanjamo ga dubinskim čišćenjem desni ili kiretažom zubi. Subgingivalni plak zahvaća ligament i alveolarnu kost koja pruža potporanj zubima. U najcrnjem scenariju subgingivalni plak će uzrokovati gubitak zubi. Postoji više mogućih terapija ovisno o stupnju parodontne bolesti. U slučaju subgingivalnog plaka potrebno je provoditi terapiju kako bi se smanjilo dubinu postojećih džepova. Džepove dubine do 5 mm smatramo plitkima i liječimo ih nekirurškim putem. Džepove veće dubine od 5 mm rješavamo kirurškim postupcima u sklopu parodontne kirurgije. 

Neredovita higijena može uzrokovati zadah, karijes i bolesti desni. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji brinemo za zdravlje cjelokupnog osmijeha. U slučaju upaljenog zubnog mesa posjetite nas na kontrolnom pregledu i saznajte jeste li kandidat za kiretažu zuba. Uklanjanje zubnog kamenca smanjuje rizik od karijesa i promjena na zubima i desnima. Rezervirajte već sada termin za pregled, redovitu profesionalnu higijenu usne šupljine ili procjenu bolesti.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS