Vrijeme čitanja: 5 minuta
apneja u snu

Apneja u snu

Apneja je učestali poremećaj disanja tijekom spavanja zbog kojeg se javlja glasno hrkanje u snu. Apneja, baš kao i hrkanje negativno utječe na vaš san i kvalitetu općeg i oralnog zdravlja. Ukoliko patite od apneje mi imamo rješenje za vaše neprospavane noći. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji i osigurajte sebi i svojim najbližima miran san. Na vrijeme spriječite razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema i stanite na kraj neprospavanim noćima.

Sadržaj:
APNEJA U SNU
KOJE SVE VRSTE APNEJE POSTOJE?
SIMPTOMI APNEJE U SNU
APNEJA I ORALNO ZDRAVLJE
POSLJEDICE
KAKO SE LIJEČI APNEJA U SNU?
KAKO STOMATOLOG MOŽE POMOĆI?
ZAŠTO SE JAVLJA APNEJA U SNU?

Apneja u snu

Apneja u snu smatra se netipičnim zdravstvenim stanjem u kojem se javlja otežano disanje noću kada se svi mišići u potpunosti opuste i dolazi do pada jezika kojim se zatvara dišne puteve. Kao rezultat apneje javlja se neizdrživo hrkanje. Izuzev toga apneja može biti uzrok vaših brojnih zdravstvenih problema. 

Koje sve vrste apneje postoje?

Opstruktivna apneja – najčešće dijagnosticiran tip apneje, javlja se radi blokiranja dišnih puteva kada mišići dijafragme pojačano rade i uzrokuju jako hrkanje i isprekidan san. Zbog smanjene količine kisika dolazi do gušenja i buđenja iz sna.

Centralna apneja – javljaju se asimptomatske promjene u centru za disanje i javljaju se duge stanke u disanju. Vašim partnerima ovo stanje može izazvati veliku brigu. U slučaju centralne apneje nije tipično izraženo hrkanje već isprekidan i netipičan ritam disanja.

Kompleksni sindrom apneje – očituje se kao kombinacija opstruktivne i centralne apneje.

Simptomi apneje u snu

 • Stalni umor, iscrpljenost i isprekidan san
 • Otežano disanje
 • Suha usta
 • Buđenje izazvano gušenjem u snu
 • Gubitak koncentracije
 • Jutarnja glavobolja
 • Pospanost i depresija

Apneja i oralno zdravlje

Pospanost i neispavanost tijekom dana ozbiljno narušavaju vašu produktivnost i raspoloženje. No čak i oralno zdravlje može biti jako narušeno. Postoji nekoliko oralnih problema koji prate pojavu apneje. To su temporomandibularni zglob (TMZ), sklonost razvoju karijesa i bruksizam.

 • Poremećaj temporomandibularnog zgloba

  Temporomandibularni zglobovi nalaze se sa svake strane lica i ključni su za povezivanje donje i gornje čeljusti. U slučaju kada dođe do poremećaja i kada se javi nefunkcionalnost temporomandibularnog zgloba, javljaju se škljocanje, pucketanje i ukočenost čeljusti te bol u čeljusti i poteškoće otvaranja usta uslijed zaključane čeljusti. Karakteristične su situacije poteškoće žvakanja i govora.

 • Sklonost razvoju karijesa

  Zbog otvorenih usta tipična je pojava suhih usta. Uslijed suhih usta povećana je sklonost razvoja karijesa. Slina je zaslužna za održavanje prirodnog ph u ustima i služi kao zaštita od bakterija.

 • Bruksizam

  Bruksizam je nesvjesno i nekontrolirano stiskanje i škripanje zubima tijekom noći, uslijed naleta velikih žvačnih sila. Bruksizam je najčešće izazvan kroničnim stresom. Ukoliko se ne reagira na vrijeme moguća su velika oštećenja zubi. Uslijed nekontroliranih pokreta zubi su skloni pucanju. Žvačnim pokretima i škripanjem zubi se skraćuju. Potrebno je napraviti udlagu za zaštitu zubi prilikom nekontroliranih pokreta. Udlage koje izrađujemo u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji djeluju na opuštanje žvačnih mišića i sprječavaju neželjene pokrete.

Posljedice

 • Visok krvni tlak i kardiovaskularne bolesti

 • Povišene razine kolesterola

 • Dijabetes tipa 2

 • Povećana mogućnost za srčani ili moždani udar

 • Bolesti jetre

Kako se liječi apneja u snu?

Liječenje ovisi o težini stanja u kojem se nalazite. U slučaju početne apneje poželjno je promijeniti životni stil ili korigirati određene navike kako bi spriječili apneju. Smanjenje prekomjerne tjelesne težine i promjena svakodnevnih navika u kombinaciji mogu napraviti veliki pomak. 

Apneja može biti normalna, blaga, umjerena ili teška. Normalna apneja uključuje do 5 ponavljanja u satu, blaga apneja varira od najmanje 5 do 15 ponavljanja u satu, umjerena apneja uključuje od 15 do 30, dok teška apneja uključuje 30 ili više ponavljanja u satu. 

Kod umjerene i napredne apneje postoje tretmani koji djeluju na uzrok. Često se liječenje izvodi na neki od sljedećih načina: kirurško uklanjanje abnormalnosti dišnih puteva, lasersko uklanjanje viška mekog tkiva ili uklanjanje treće mandule i krajnika.

Kako Dentus perfectus stomatolog može pomoći?

Možemo spriječiti hrkanje pomoću posebno izrađene udlage. Udlaga Silensor razvijena je u skladu s potrebama pacijenata koji se suočavaju sa hrkanjem i blagom do umjerenom apnejom. Osim što sprječava neugodne zvukove, mandibularna udlaga pomaže pravilno namjestiti čeljust prilikom spavanja. 

Zašto se javlja apneja u snu?

 • Pretilost
 • Uski dišni putevi
 • Genetika
 • Pušenje i konzumacija alkohola
 • Razna medicinska stanja
 • Astma

Apneja u snu može biti jako neugodna za vaše partnere, obitelj i sustanare. Potražite pomoć u slučaju apneje. Vrijeme je da se ponovno budite naspavani i nasmiješeni. Pobrinite se za kvalitetan san svojih najdražih. Uz našu pomoć na vrijeme prepoznajte problem i dopustite nam da spriječimo oralne probleme izazvane apnejom.

U slučaju problema sa spavanjem razgovarajte s našim Dentus perfectus stomatologom. Rezervirajte termin pregleda još danas.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS