Vrijeme čitanja: 6 minuta
amalgam

Amalgam i amalgamski ispuni: Sve što vas je zanimalo

Amalgam i amalgamski ispuni su zastarjela vrsta dentalnih ispuna kojim se nekad popunjavalo zub zahvaćen karijesom. Za sve pacijente koji su suočeni s nekoliko preostalih amalgamskih ispuna i razmišljaju ih mijenjati, donosimo savjete našeg stomatologa. Saznajte što se danas koristi kao najbolje rješenje za restauraciju forme i funkcije zuba.

Sadržaj:

ŠTO JE AMALGAM?
JE LI AMALGAM SIGURAN ILI ŠTETAN?
ŽIVA JE ŠTETAN ELEMENT
JE LI AMALGAM RAZLOG ZA ZABRINUTOST?
RAZLOZI ZA UKLANJANJE AMALGAMA
SKUPINE KOJIMA SE PREPORUČA IZBJEGAVATI AMALGAM
PROCES SIGURNOG UKLANJANJA AMALGAMA
ESTETSKI ISPUNI

Što je amalgam?

Amalgam i dentalni amalgamski ispuni poznati su pod široko popularnim nazivom “crne plombe”. Amalgam je stomatološki restorativni materijal koji se koristio za restauraciju cjelokupne forme zuba i svih njegovih funkcija. Mišljenja oko amalgamske plombe ostala su podijeljena. Važno je znati kako veliku većinu amalgama čini slitina žive (50%) uz neke manje primjese srebra, kositra, bakra i cinka. Živa je nužan dio amalgamskog sastava radi njezina uspješnog povezivanja sa preostalim sastavom, kako bi se postiglo čvrsto i dugoročno punjenje.

Je li amalgamski ispun siguran ili štetan?

Kroz povijest je stomatologija, zajedno sa stomatološkim materijalima koje danas koristimo, znatno napredovala. Danas se materijali kao što je amalgam uglavnom smatraju zastarjelima. S obzirom na većinsku prisutnost žive, amalgam je u novijem dobu stomatologije izgubio svoju svrhu. Umjesto amalgamskih ispuna danas koristimo estetske ispune koji bojom odgovaraju prirodnoj boji zuba. Osim estetske poželjnosti ovih ispuna, važno je reći kako su sastavom najsigurnije rješenje za sve oblike restauracije i popravaka zuba.

Živa je štetan element

Iako nema dokaza o štetnosti amalgama, živa se smatra štetnim i otrovnim elementom. Posebice je potrebno izbjegavati izloženost živi kada su u pitanju trudnice, dojilje i djeca. Za sve navedene skupine amalgame je potrebno ukloniti i zamijeniti ih estetskim ispunom. Amalgam u amalgamskim ispunima može ispuštati živu u organizam prilikom žvakanja i kod promjena temperature (vruće i hladno) te povećati izloženost živi. Nuspojave radi izloženosti živi mogu uključivati nesanicu, probleme s bubrezima, glavobolje, neplodnost, multiplu sklerozu i oštećenja na mozgu. Ukoliko je u ustima prisutan velik broj amalgamskih ispuna, preporučamo posavjetovati se s našim stomatologom koje amalgamske ispune valja zamijeniti estetskim ispunima.

Je li amalgam razlog za zabrinutost?

Kod svih amalgama koji su u dobrom stanju te ukoliko ne postoji razlog za njihovu zamjenu, nije nužno njihovo uklanjanje. Uklanjanje je moguće prvenstveno iz estetskih razloga, no prije zamjene potrebno je procijeniti veličinu postojećeg ispuna. Zašto je bitna veličina ispuna!? Naime uslijed uklanjanja dubokih amalgamskih ispuna postoji rizik od gubitka zdrave strukture zuba. Kako želimo izbjeći svako prekomjerno zadiranje u zub, u takvim slučajevima savjetujemo ne mijenjati amalgam dok se za to ne javi potreba. Amalgamske ispune potrebno je zamijeniti kod oštećenja ili u slučaju razvoja karijesa ispod plombe. Preporučamo ih zamijeniti i kod određenih skupina pacijenata, prevencije radi.

Razlozi za uklanjanje amalgama

Od najčešćih razloga za uklanjanje amalgama izdvajamo zdravstvene i kozmetičke. Kozmetički razlozi uključuju nezadovoljstvo izgledom tamnih amalgamskih ispuna. U usporedbi s estetskim ispunima koji odgovaraju prirodnom izgledu zuba, ove ispune se u pravilu smatra neestetskima. Zdravstveni razlozi za uklanjanje ove vrste ispuna idu na račun žive kao toksičnog elementa. Živa ima štetno djelovanje ne samo na ljude, već i na okoliš.

Ukoliko imate nedoumice vezane uz amalgamske ispune, posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bi Vam omogućili bezbrižan, zdrav i lijep osmijeh. Savjetujemo da se prije uklanjanja amalgama posavjetujete s našim stomatologom.

Skupine kojima se preporuča ukloniti amalgam:

 • Trudnice i dojilje
 • Osobe s neurološkim oštećenjem i,ili disfunkcijom bubrega

Proces sigurnog uklanjanja amalgama

Amalgamske ispune uklanjamo na posve siguran način i s velikom pažnjom kako bismo u potpunosti smanjili izlaganje pacijenta negativnim učincima žive.

 • Lokalna anestezija

  Lokalna anestezija zaslužna je za bezbolne stomatološke tretmane. Za njezino potpuno djelovanje potrebno je pričekati 10-tak minuta nakon čega nastavljamo s tretmanom.

 • Izolacija zuba s amalgamom

  Postavljamo koferdam izolaciju zuba s amalgamom kako bismo zaštitili izlaganje živi. Koferdam je plahtica koja sprječava prijenos tekućine i drugih materijala u usta. Pomoću ove plahtice osiguravamo pristup jednom zubu dok su svi ostali zubi zaštićeni. 

 • Vađenje amalgama

  Sisaljkama štitimo zub i osiguravamo suho radno polje te trenutačno usisavanje mikro prašine. Amalgam odvajamo kako bi ga lakše izvadili te pritom pazimo da komadi ostanu što veći radi sigurnijeg vađenja. Trenutačno usisavanje legura najsigurniji je protokol vađenja amalgamske plombe.

 • Dezinfekcija

  Ispiremo usta i stavljamo sredstvo koje će osigurati dezinfekciju i isključiti svaku mogućnost zadržavanja legura u ustima.

 • Estetski ispun

  Nakon uklanjanja starog amalgama uklanjamo karijes ukoliko ga ima i postavljamo estetski ispun na mjesto starog amalgama. Estetski ispun izrađujemo u boji zuba. Za razliku od amalgama je u potpunosti neprimjetan. 

 • Poliranje i provjera zagriza

  Po završetku postavljanja estetskog ispuna poliramo ispun i provjeravamo odgovara li vam visina zagriza. Provjerom zagriza završavamo promjenu ispuna. Po završetku postupka poštujemo propisana pravila rukovanja živom. 

Estetski ispuni

Estetski bijeli kompozitni ispuni najbolje su rješenje iz stomatologije za nadoknadu dijelova zuba. Bijeli ispuni osigurat će prirodan izgled zuba. Bijeli ispuni bojom su identični prirodnim zubima. Izrađujemo ih direktno na zubu. Neuočljivi su i idealno su rješenje za popravak zuba uslijed karijesa, promjenu oblika ili boje zuba. U radu koristimo materijale najviše kvalitete za najbolje estetske rezultate osmijeha. Svojim oblikom i bojom estetski ispuni u potpunosti će odgovarati izgledu zuba prije pojave karijesa. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji prakticiramo neinvazivna liječenja te na taj način estetskim kompozitnim ispunom izgled zuba dovodimo do savršenstva.

Odluka o promjeni amalgamskog ispuna razlikuje se od pacijenta do pacijenta i ovisi o njegovim potrebama i okolnostima u kojima se nalazi. Ovim putem želimo informirati pacijente o svim rizicima amalgama i prednostima estetskog ispuna. Prije odluke o uklanjanju amalgama, porazgovarajte sa našim stomatologom o tome što je najbolje rješenje za vaš slučaj.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS