Vrijeme čitanja: 6 minuta
škripanje zubima

Škripanje zubima

Škripanje zubima može biti zabrinjavajuće posebice kada ga primjećujemo kod naših ukućana. Glasni zvukovi noću mogu naštetiti kvaliteti sna ukućana. No ono najgore je što svako škripanje zubima skraćuje zube i utječe na oralno zdravlje. Nije uvijek lako prepoznati ovaj problem. Ukoliko se budite uz zubobolju, glavobolju ili napetost čeljusnih mišića posjetite nas na kontrolnom pregledu. Naš iskusni Dentus perfectus stomatolog na vrijeme će uočiti problem škripanja zubima tzv. bruksizam.

Sadržaj:
ŠKRIPANJE ZUBIMA I ORALNO ZDRAVLJE
ŠTO JE ŠKRIPANJE ZUBIMA?
ZAŠTITNA UDLAGA ZA ZUBE
PREDNOSTI ZAŠTITNE UDLAGE
IZRADA ZAŠTITNE UDLAGE ZA ZUBE
OSTALE MOGUĆNOSTI LIJEČENJA
KAKO PREPOZNATI ŠKRIPANJE ZUBIMA?
ZAŠTO LIJEČIMO ŠKRIPANJE ZUBIMA?

Škripanje zubima i oralno zdravlje

Škripanje zubima ili bruksizam vrlo je opasna svakodnevna radnja koja može negativno utjecati na oralno zdravlje i stvoriti velike probleme štetne po zdravlje osmijeha koje je kasnije potrebno sanirati. S obzirom da je riječ o oralnoj parafunkcionalnoj aktivnosti i navici koju većina pacijenata izvodi u snu tijekom spavanja, ponekad je nemoguće samostalno prepoznati ovaj problem. U onim težim slučajevima, škripanje zubima javlja se i danju prilikom svake stresne situacije. 

Što je škripanje zubima?

Škripanje zubima je radnja izazvana stresom, kada velikim pritiskom stišćemo zube. Iako mislimo kako tijekom sna tijelo odmara, kod pacijenata koji pate od škripanja zubima većina oštećenja nastaje u snu. Tijekom faze dubokog sna dolazi do isključenja centra za kontrolu živaca. Škripanje zubima javlja se radi opterećenja mišića i temporomandibularnog zgloba kada se sjekutići i očnjaci suprotnih lukova gornje i donje čeljusti taru jedni o druge.

Zaštitna udlaga za zube

Zaštitna udlaga zaštitit će vaše zube i ublažit će bol u čeljusti koju osjećate jutrima. Uz pomoć udlage eliminiramo hipertonus mišića čeljusti. Štitnik za zube prilikom neželjenih kretnji smanjuje abrazivno djelovanje na zagriznu površinu zuba. U suprotnome može doći do puknuća zuba i ispuna. Važno je napomenuti kako je potrebno ustrajati u nošenju zaštite za zube. Redovitim nošenjem zaštitne udlage moguće je spriječiti oštećenja zuba izazvana škripanjem. Njome ublažavamo velike nalete žvačnih sila tako da se sva snaga zadržava u udlazi, a zubi su u potpunosti zaštićeni. Kod pacijenata koji ustraju u nošenju zaštitne udlage vidljiv je napredak. Pacijenti primjećuju opušten zglob i buđenje bez bolova u čeljusti. 

Prednosti zaštitne udlage

 • Sprječava skraćivanje krune zuba

  Najveća opasnost škripanja zubima je trošenje i skraćivanje zuba uslijed jakih i nekontroliranih sila koje se prenose na zube. Oblik zuba pritom može biti narušen i sama kruna zuba se skraćuje.

 • Zaštita zubne cakline

  Pritisak i sile trenja mogu trajno oštetiti zubnu caklinu. Oštećena zubna caklina lako podliježe karijesu.

 • Sprječava puknuće zuba i postojećih plombi

  Uslijed postojećih oštećenja i jakih, nekontroliranih naleta žvačnih sila može doći do puknuća zuba. Puknuće zubi može biti velik problem i traži sanaciju. To nosi i određen trošak liječenja.

 • Sprječava poremećaj temporomandibularnog zgloba

  Škripanje zubima može izazvati ili otežati poremećaj temporomandibularnog zgloba. Disfunkcija zgloba javlja se u slučaju upale mišića zgloba. Često ga prepoznajemo po zaključavanju čeljusnog zgloba i nemogućnosti potpunog zatvaranja ili otvaranja čeljusti. Ovo stanje popraćeno je jakim bolovima.

 • Štiti zub od okluzalne traume

  Okluzalna trauma javlja se kod stiskanja i škripanja zubima i tipična je za žvačne površine. Jake sile mogu dovesti do puknuća površine zuba. U takvim situacijama javlja se potreba za restorativnim liječenjima oštećenih zubi.

 • Smanjuje mogućnost artritisa

  Artritis u temporomandibularnim zglobovima javlja se kod težih slučajeva bruksizma. Za artritis je tipično otežano otvaranje čeljusti.

 • Sprječava miofascijalnu bol

  Miofascijalna bol javlja se u slučaju skraćivanja zubi i disfunkcionalnim obrascima rada miofascijalne regije. Može biti popraćena jakim glavoboljama i izuzetno je neugodna.

Izrada zaštitne udlage za zube

Svjesni smo kako je s lošim navikama teško prekinuti. Kako neželjene kretnje nebi štetile vašem osmijehu preporučamo izraditi zaštitu zubi. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji izrađujemo učinkovitu zaštitu za sve pacijente koji pate od bruksizma. Po vašem otisku izrađujemo zaštitne udlage za zube koje štite zube od škripanja i stiskanja zubima. Potrebno je doći na stomatološki pregled kako bismo uzeli otisak po kojem će se udlaga izrađivati.

Ostale mogućnosti liječenja

Izuzev nošenja udlage potiču se vježbe opuštanja i upravljanja izvorom stresa. Pokušajte prepoznati izvor stresa i pronađite način kako se nositi sa stresom. Nije uvijek moguće djelovati na sve uzroke problema, no postoje brojni načini kako se udaljiti od stresora. Razmotrite ove savjete i izbjegnite zdravstvene probleme na vrijeme. Stres je glavni izvor problema za cjelokupno zdravlje, no može uvelike narušiti i oralno zdravlje.

Kako prepoznati škripanje zubima?

Škripanje zubima moguće je prepoznati po bolnoj čeljusti i napetosti izazvane stiskanjem zubima. Drugi najčešći način kako prepoznati da patite od bruksizma je putem zvukova koje proizvodi škripanje zubima. Zvukovi su jako neugodni i mogu omesti san. Vaši ukućani upozorit će vas na neugodne zvukove izazvane bruksizmom. Bruksizam se može javiti neovisno o starosti pacijenta, bilo da je riječ o dječjem uzrastu ili odraslima. Najčešće se javlja u nekom trenutku života kada se suočavamo sa prevelikom količinom stresa.

Zašto liječimo škripanje zubima?

Primjetite li škripanje zubima potrebno je djelovati kako bi na vrijeme spriječili recesiju desni, skraćivanje zuba i promjene na zubnoj caklini. Povlačenjem desni oštećuje se korijen zuba i zubna caklina. Dugoročne posljedice dovode do klimanja zuba i stvaranja paradontalnih džepova. Paradontalni džepovi pune se bakterijama koje sežu duboko u zubnu kost, a uzrokuju intenzivnu bol.

Preuzmite kontrolu nad škripanjem zubima

Najvažniji korak je prepoznati škripanje zubima u početnom obliku i zatražiti pomoć stomatologa. Ako niste sigurni jeste li i vi izloženi ovim neželjenim radnjama, posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Doktor Šebečić prepoznat će problem s kojim se suočavate i pronaći razlog njegova uzroka. Uz izradu zaštitne udlage po mjeri, škripanje zubima moguće je kontrolirati. 

Restauracija osmijeha

Kako bi se krenulo s restauracijom osmijeha uslijed oštećenja izazvanih bruksizmom potrebno je držati škripanje zubima pod kontrolom. Ovisno o razini pretrpljenih oštećenja, moguće je vratiti lijep izgled osmijeha. Restaurativni stomatološki zahvati mogu uključivati izradu zubnih krunica, ljuskica za zube ili produljenje krune zuba, nadoknadu zubnog mesa i druge stomatološke zahvate. Za plan terapije posjetite nas u ordinaciji. 

Bruksizam često puta prođe nezapaženo jer je jedan u nizu uzroka kojim se oštećuju i troše zubi. Iskusni Dentus perfectus stomatolog prepoznati će je li riječ o škripanju zubima ili vaše probleme uzrokuju problemi poput gaziranih pića, agresivno četkanje i drugo. 

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS