Vrijeme čitanja: 2 minuta
Zdravi zubi

Zdravi zubi tajna su lijepog osmijeha

Zdravi zubi mogu se čuvati zdravom i kvalitetnom prehranom koja pomaže u obrani od svakodnevnih napada plaka, zubnog kamenca i bolesti desni. Za zdrave zube nije dovoljna svakodnevna higijena. Potrebno je birati namirnice koje će ojačati zube iznutra i učinititi ih otpornijima. Osnažite zubnu caklinu na sve načine. Znate li da zubna pasta s dodatkom fluora osnažuje zubnu caklinu?!

Zdravi zubi uključuju sljedeću prehranu i namirnice:

Mlijeko

Mlijeko sadrži kalcij koji je koristan u zaštiti od parodontitisa te čini vaše kosti čeljusti jakima i zdravima.Već 1% nemasnog (obranog mlijeka) pomoći će vam da dobite većinu hranjivih tvari i bez dodatne potrebe za >2% ili punomasnim mlijekom.

Losos

Losos je masna riba bogata vitaminom D koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij koji štiti desni od bolesti. Vitamin D iz lososa olakšava vašim zubi i kostima da dobiju punu količinu kalcija iz hrane koju jedete.

Zdravi zubi odraz su vaših navika, prehrane i psihičkog stanja.

Naranče

Naranča je agrum koji osim jačanja krvnih žila i vezivnog tkiva pomaže održavati vaše desni zdravima. Naranče sadrže vitamin C koji svojim snažnim djelovanjem održava parodontalni ligament (vezivno tkivo) zdravim.

Jagode

Jagode su kao i naranče bogate vitaminom C i bitne su za očuvanje cjelokupnog oralnog zdravlja, pune su kolagena. U njima nalazimo ključan protein koji održava jake desni. Jagode imaju tendenciju izbjeljivati zube. Nije moguće postići neki jači efekat no primjećuje se veći sjaj zubi.

Voda

Slina je najbolja obrana od karijesajer sadrži proteine i minerale koji sprečavaju nastanak karijesa. Voda omogućuje lučenje sline i preporuka je 8 čaši vode na dan radi zdravlja organizma i zubi. Voda je ključna za ovlaživanje usta. Suha usta sklona su razvoju karijesa i drugim upalnim stanjima i bolestima parodonta. Pročitajte više savjeta stomatologa na temu suha usta.

Prigrlite nove navike i započnite put do zdravih zubi. Za svaku novu naviku potrebno je 2 tjedna da ju u potpunosti prigrlimo. Nemojte čekati, ukomponirajte još danas sve preporuke u svoj tjedni plan prehrane. I ono najvažnije, koristite zubnu pastu obogaćenu fluorom.

KONTAKTIRAJTE NAS