Vrijeme čitanja: 4 minuta
Dentus perfectus - sinus lift

Sinus lift zahvat

Sinus lift zahvat je operativni zahvat putem kojeg nadoknađujemo izgubljenu zubnu kost u gornjoj čeljusti u području pretkutnjaka i kutnjaka. Umjetna kost se dodaje između kosti čeljusti i sinusa.  Da bi se napravilo mjesta za umjetnu kost, potrebno je podići dno sinusa. Na taj način dobivamo veći volumen kosti na ugradnju zubnih implantata.

Zašto se radi sinus lift zahvat?

Sinus lift zahvat radimo kada nemamo dovoljno količinu prostale kosti u čeljusti, koja je potrebna za postavljanje zubnog implantata ili kada su sinusi preblizu čeljusti da bi mogli postaviti zubne implantate. Kod dogovora oko implantata i sinus lift zahvata krećemo od pregleda i snimanja zubnog rendgena. Potreban nam je rendgenski snimak kako bi procijenili stanje i volumen kosti te poziciju zubnog živca. U sklopu paketa dobrodošlice za nove pacijente osigurali smo pregled i snimanje rendgena. 3D CBCT snimak također je važan dio planiranja implantacije.

Postoji nekoliko razloga zašto pacijentima nedostaje zubne kosti:

 • Manja količina kosti u stražnjem gornjem dijelu čeljusti

  Kod mnogih pacijenata koji su ostali bez zubi u gornjoj čeljusti preostala kost je nedovoljna za postavljanje zubnih implantata. Zbog anatomije čeljusne kosti, stražnji dio gornje čeljusti ima manju količinu kosti nego donja čeljust.

 • Uslijed parodontoze

  Pacijenti s dijagnosticiranom parodontozom najčešće se suočavaju s gubitkom zubne kosti.

 • Otapanje zubne kosti uslijed bezubosti

  Gubitak zubi rezultira i gubitkom kosti. Nakon što se zub izvadi, kost se počinje otapati (resorbirati). Ako su zubi izvađeni pred više godina, najčešće više nema dovoljno kosti za ugradnju zubnih implantata.

 • Položaj maksilarnog sinusa

  Položaj maksilarnog sinusa je možda preblizu kosti čeljusti, tako da nemamo dovoljnu količinu kosti za zubni implantat.

Sinus lift zahvat

Sinus lift zahvat je bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom. U samom postupku se podiže dno sinusa i stvara se prostor, koji ispunjavamo koštanim nadomjestkom kako bi dobili dovoljni volumen kosti za kasniju ugradnju zubnih implantata. Nakon toga potrebno je pričekati 6-9 mjeseci kako bi se stvorila dovoljna količina kosti i kako bi se moglo nastaviti sa ugradnjom zubnih implantata. Ako je u početnoj fazi prisutna već solidna količina kosti moguće je postaviti zubne implantate zajedno sa umjetnom kosti dok se radi sinus lift.

Moguće nuspojave nakon sinus lift zahvata

 • Blago oteknuće dijela lica

  Nakon sinus lift zahvata moguće da je dođe do blagog oteknuća tog dijela lica.

 • Krvarenje iz nosa

  Ne preporuča se ispuhivanje nosa da nebi došlo do pomicanja kosti koja je umetnuta u sinus ili da nebi popucali šavovi nakon zahvata.

 • Uzimati analgetike ili antibiotik

  Po završetku sinus lift zahvata potrebno je uzimati analgetike po potrebi, piti antibiotike i ispirati usta sa usnom vodicom. Većina pacijenata osjeća samo malu nelagodu nakon zahvata.

Rizici

Glavni rizik kod sinus lift zahvata je taj da dođe do perforacije membrane sinusa. Ako je membrana perforirana, zahvat se prekida i odgađa se dok membrana u potpunosti ne zacijeli. To može biti i čekanje od par mjeseci. Zacijeljena membrana je najčešće deblja i jača što znači da će se drugi put zahvat moći obaviti bez problema.

Alternativa zahvatu sinus lift je zahvat All on 4 u kojemu se izbjegava područja sa malim volumenom kosti za ugradnju zubnih implantata i kod kojeg je postupak nadoknade zubi puni brži. Naručite se na pregled i saznajte što je najbolje rješenje za Vas.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

KONTAKTIRAJTE NAS