Vrijeme čitanja: 6 minuta
zadah iz usta

Zadah iz usta

Zadah iz usta može postati pravi problem u svakodnevnoj interakciji gdje god se nalazili. Prepoznajete li problem zadaha, mi imamo rješenje za vaš problem. Zdravi zubi, desni te pravilan i lijep osmijeh neke su od osnovnih stvari o kojima posebno vodimo računa u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. No njima valja pribrojati i svjež dah. Svjesni smo da sakodnevne bliske interakcije utječu na cjelokupni dojam o osobi. No zadah iz usta može ukazivati na veće probleme nevidljive golim okom. Pojavljuje li se zadah često potrebno je napraviti kontrolni pregled. Na kontrolnom pregledu dobivamo uvid u vaše oralno zdravlje i okom nevidljive promjene na zubu. Zahvaljujući rendgenskom snimku moguće je na vrijeme prepoznati promjene na zubu. Budite spremni promijeniti oralnu higijenu i postojeće navike. Za svjež dah potrebni su redoviti kontrolni pregledi i uklanjanje zubnog kamenca s pjeskarenjem i poliranjem zubi. Sve tri radnje uključene su u tretman čišćenja zubnog kamenca koji možete zakazati u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Sadržaj:
ŠTO JE ZADAH IZ USTA I ZAŠTO SE JAVLJA?
KAKO UKLONITI ZADAH IZ USTA?
SOLNA OTOPINA UKLANJA BAKTERIJE 
POTREBNA JE DOVOLJNA PROIZVODNJA SLINE
UVRSTITE ORALNI TUŠ U ORALNU HIGIJENU
ŽVAKAČA GUMA ZA URAVNOTEŽEN pH 

Što je zadah iz usta i zašto se javlja?

Iako ih ne vidimo, naša usta i jezik dom su brojnim mikroorganizmima. Samo jezik na sebi sadrži nezamislivo velik broj bakterija. Za svjež dah potrebno je održavati oralnu higijenu i najmanje 2 puta dnevno provoditi sve korake oralne higijene. To može pomoći u razbijanju velikih lanaca bakterija. Velik broj nakupina bakterija narušava prirodni ph ustiju. Nedovoljna oralna higijena pospješuje nastanak karijesa, eroziju zubne cakline i bolesti desni. U slučaju razvoja karijesa i većih upalnih stanja zadah iz usta je pokazatelj promjene na zubu. Tehnologijom i rentgenskim snimkom moguće je trenutačno ustanoviti izvor i stadij upale. Ukoliko je riječ o upali korijena zuba potrebno je hitno provesti endodontsku terapiju. Endodoncija je grana stomatologije koja pomaže izliječiti korijen zuba od nastale bakterijske upale. Liječenjem je moguće spasiti zub na kojem se razvila upala. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji zagovaramo neinvazivne tretmane i nastojimo sačuvati svaki zub kada je to moguće.

Kako ukloniti zadah iz usta?

Zadah iz usta može uzrokovati karijes na zubu. Imate li karijes na zubu potreban vam je popravak zuba. Savjetujemo da zakažete pregled kako bi na vrijeme započeli s liječenjem oboljelog zuba. Rana dijagnostika je najbolja prevencija u očuvanju zuba. Drugi uzročnik zadaha je slaba oralna higijena. Pojačajte i usvojite ispravne korake oralne higijene. Investirajte u oralnu higijenu. Upala desni i parodontoza također su jedan od čestih uzročnika lošeg zadaha. Dnevni preporučen unos vode može doprinjeti svježem dahu. Hidratacija je iznimno važna za kožu, ali i za proizvodnju sline. Slina se proizvodi s razlogom. Ona pomaže zaštititi zube i desni. Smanjena hidratacija i smanjena proizvodnja sline utječu na razvoj i povećanje broja bakterija u ustima. Popravak zuba ili profesionalno čišćenje u većini slučajeva rješiti će vaš problem. Posjetite nas u ordinaciji kako bi otkrili uzrok zadaha i pronašli rješenje. Svi smo se barem jednom pronašli u situaciji kada se javio zadah iz usta. Ne brinite, postoji nekoliko savjeta koji će vas dovesti do svježeg daha.

Solna otopina uklanja bakterije

Solna otopina je mali pomagač iz vlastite kupaonice koji će vam pomoći ukloniti zadah iz usta. Solna otopina zacijeljuje tkiva, djeluje antibakterijski i obnavlja meka tkiva. Njezin neutralizirajuć učinak osigurat će vam svjež dah. Preporučamo ispiranje solnom otopinom 3 puta dnevno. U slučaju vađenja zubi naš stomatolog dat će vam detaljne upute o tome kada je moguće započeti s ispiranjem solnom otopinom. Solnu otopinu moguće je napraviti u svega 3 koraka. Više detalja pronađite na poveznici.

Potrebna je dovoljna proizvodnja sline

Suha usta sklona su razvoju bakterija štetnih po vaše zube. Da bi zubno meso i zubi bili zdravi potrebna je proizvodnja sline. Slina je vrlo važna i održava naše zube i zubno meso zdravima i otpornima na bakterije. Potrebno je zadovoljiti dnevni preporučeni unos vode u organizam kako bi i vaš osmijeh bio sretan i zadovoljan. Pratite dnevni unos i nastojte ga ispuniti tijekom dana. Dovoljna proizvodnja sline pospješiti će borbu protiv bakterija i ukloniti zadah.

Uvrstite oralni tuš u oralnu higijenu

Zaostali ostaci hrane mogu izazvati zadah iz usta i općenito štete zubnom mesu. Uslijed konstantnoj izloženosti bakterijama, zubno meso je sklono povlačenju. Povlačenjem zubno meso gubi svoju potpornu funkciju. Kako do toga nebi došlo potrebno je uklanjati zaostale komadiće hrane iz međuzubnih prostora. To radimo čistačem jezika, zubnim koncem, oralnim tušem i usnom vodicom. Oralni tuš najbolji je pomagač za zdrave desni i međuzubne prostore te svjež dah. Osim što na prirodan način čisti, on može imati dezinficirajuć učinak ukoliko se umjesto vode, u spremniku koriste solna otopina ili vodica za usta. Oralni tuš prokrvljuje desni i potiče njihovo obnavljanje na mjestu međuzubnih prostora gdje su se povukle radi zadržavanja zaostalih čestica hrane. Čistač jezika neke četkice za zube sadrže na stražnjoj strani, no moguće je nabaviti i zasebni čistač i strugač jezika u jednom. Odličan je pomagač za održavanje svježine daha. S obzirom da je jezik sklon velikim nakupinama bakterija, strugač jezika pomaže smanjiti njihov štetan utjecaj na formiranje neugodnih mirisa.

Žvakača guma za uravnotežen pH

Možda zvuči prejednostavno no u tome leži trik. Žvakača guma je idealan pomagač u borbi protiv karijesa. Naravno pritom mislimo na žvakače gume bez dodanog šećera. U situacijama kada niste u mogućnosti prati zube nakon obroka ili zaslađenih i tamno obojenih pića doktor Šebečić preporuča uzeti žvakaču gumu. Ona djeluje neutralizirajuće na pH u ustima i smanjuje nastanak karijesa.

Zadah iz usta može ukazivati na upalne procese koje ćemo prepoznati na kontrolnom pregledu. Riječ je o pokazatelju velike nakupine bakterija koje mogu oštetiti unutrašnjost zuba, desni ili zubnu caklinu. Osim što može izazvati neugodnosti, opasan je za zdravlje vašeg osmijeha. Doktor Šebečić prepoznat će vaš problem koji vas sprječava da postignete besprijekorno oralno zdravlje. Redovito profesionalno čišćenje zubi uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Ovim tretmanom postižemo maksimalnu čistoću zubi i usta. Rezervirajte paket dobrodošlice za nove pacijente još danas.

Halitoza

Halitoza ili neugodan zadah iz usta nastaje nakupljanjem bakterija uslijed slabog provođenja oralne higijene. Halitoza može negativno utjecati na društveni život. Može se javiti kod pacijenata koji pate od suhih usta radi smanjenog lučenja sline koja djeluje antibakterijski. U nekim slučajevima može biti izazvana korištenjem određenih lijekova, naslagama na jeziku, pušenjem ili bolestima parodonta. Potrebno je zatražiti pomoć stomatologa radi mogućnosti postojanja karijesa ili nekog oblika parodontalne bolesti kao što je gingivits.

Smrad iz usta iskustva

Ukloniti ga može pojačana oralna higijena koja uključuje regularno četkanje zubi, korištenje zubnog konca za međuzubne prostore, tuša za usta, strugača jezika i vodice za ispiranje usta ili solne otopine. Potrebno je redovito uklanjati zubni kamenac kako bi smanjili taloženje bakterija i plaka. Posjetite stomatologa kako biste na vrijeme započeli popravak zuba ukoliko postoji stomatološki tretman.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS