Vrijeme čitanja: 7 minuta
natečeno zubno meso

Natečeno zubno meso

Natečeno zubno meso je iznimno stanje desni izazvano iritacijom. Iritacija se može javiti iz više razloga. Kao stručnjaci za stomatologiju posebnu brigu posvećujemo zdravlju zubnog mesa (desni). Zdravo zubno meso = zdrav osmijeh! Oticanjem zubnog mesa može doći do prekrivanja cijelog zuba. Prepoznate li natečeno zubno meso potrebno je hitno zatražiti stručnu stomatološku pomoć. Ono može biti naznaka većih stomatoloških problema. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji za nove pacijente pripremili smo Paket dobrodošlice.

Sadržaj:
ZAŠTO SE JAVLJA NATEČENO ZUBNO MESO?
SIMPTOMI 
ŠTO OČEKIVATI POJAVI LI SE NATEČENO ZUBNO MESO?
KAKO DO IZLIJEČENJA?
PREVENTIVNE MJERE I SAVJET STOMATOLOGA

Zašto se javlja natečeno zubno meso?

Natečeno zubno meso može biti izazvano oteklinom na zasebnom zubu ili cjelokupnom duljinom linije desni. Ukoliko je natečeno zubno meso zahvatilo isključivo jedan zub, vrlo vjerojatno je riječ o zubnom apscesu. To može značiti da je potrebno endodontsko liječenje korijena zuba. Endodontsko liječenje provodimo s ciljem spašavanja zuba od nastale upale i produženja životnog vijeka zuba. Najcrnji scenarij duboke upale korijena zuba može uključivati vađenje zuba. Ukoliko je to moguće, želimo izbjeći taj scenarij. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji zagovaramo neinvazivne tehnike liječenja. Zahvati li oteklina cijelu liniju desni, postoji mogućnost da je riječ o paradontozi. Paradentoza je napredna bolest desni koja zahvaća dubinske dijelove zubne kosti. Ona uzrokuje klimave zube.

Simptomi

U slučaju nastale upale, boja zubnog mesa prelazi u tamnocrvenu boju. Zubno meso je tkivo koje prekriva i štiti zube. Svjetloružičaste je boje radi velikog broja krvnih žila. Krvne žile vrše ulogu prijenosa kisika. Prilikom četkanja zubi i korištenja zubnog konca, zubno meso će krvariti. Prepoznat ćete natečeno zubno meso ako promijeni uobičajenu boju i pojavi li se neugodan osjećaj i „pritisak“.

Što očekivati pojavi li se natečeno zubno meso?

Pojavi li se oteknuće na zubnom mesu potrebno je zatražiti kontrolni pregled, posebice ukoliko se tijekom par dana oteklina ne povuče. Oteklina se može povući uslijed zaostalih komadića hrane. Ukoliko oteknuće ne prolazi, a ono je zahvatilo jedan zub i ima izgled upaljenog džepića žućkaste boje, potrebno je sanirati upalu. Upala naznačuje da je zahvaćen korijen zuba. Razlikujemo dvije vrste apscesa: periapikalni apsces i parodontalni apsces.

Otečeno stanje može se pojaviti u slučaju:

  • ortodontskih problema

  • trudnoće i hormonalnih promjena

  • iritacije zubnog mesa

  • agresivnog četkanja zubi

Kako do izliječenja?

Puno je uzroka koji mogu izazvati oteknuće zubnog mesa no nisu svi problemi stomatološkog tipa. Natečeno zubno meso stomatološki liječimo endodoncijom ukoliko je riječ o upali korijena zuba. Paradontalne bolesti javljaju se u slučaju slabije oralne higijene. Izaziva ih bakterija koja se nalazi na površini zubi. Za početak potrebno je ukloniti okorjele bakterije i zubni kamenac. Kako bi izbjegli mogućnost prijenosa bakterija i upale, potrebno je očistiti zubni plak sa površine zubi. To radimo tretmanom čišćenja zubnog kamenca, pjeskarenjem i poliranjem zubi te kiretažom parodontalnih džepova.

Prvi pokazatelj bolesti desni

Bolesti desni su jedan od najčešćih uzroka otečenih desni. Razvoj gingivitisa pacijenti sami teško mogu uočiti jer je riječ o prikrivenoj bolesti i rapidnom razvoju. Javlja se u slučaju nedostatne oralne higijene i genetske predispozicije. Preskakanjem dnevne oralne higijene bakterije čvrsto prianjaju uz stijenku zuba i prelaze u kamenac. Za njegovo uklanjanje potrebno je profesionalno čišćenje zubi. Zato je preporuka stomatologa dolaziti na redovite kontrolne preglede. Jedino tako je moguće na vrijeme prepoznati nastanak gingivitisa. Parodontologija je grana stomatologije koja pomaže u postizanju zdravlja parodonta.

Što u slučaju parodontitisa?

Napredni stadij gingivitisa nazivamo parodontitis. Upala zahvaća dubinske dijelove zubne kosti. Ovaj nepovratan proces može uvelike oštetiti zube i vaše oralno zdravlje. Prelaskom u napredni stadij bolesti, javlja se parodontitis. Parodontitis nije moguće izliječiti, ali je moguće držati ga pod kontrolom. U tom slučaju potrebno je u potpunosti prilagoditi rutinu oralne higijene potrebama desni. Uznapredovali stadij s vremenom dovodi do klimanja i gubitka zubi.

Preventivne mjere i savjet stomatologa

Kao preventivne mjere kojima možemo spriječiti natečeno zubno meso izdvojili bismo:

1

Redoviti pregledi kod stomatologa svakih 6 mjeseci

2

Profesionalno čišćenje zubi svaka 4-6 mjeseci

3

detaljna oralna higijena

Detaljna oralna higijena podrazumijeva čišćenje međuzubnih prostora pomoću zubnog konca i oralnog tuša. Četkajte zube najmanje 2x dnevno u trajanju od 2-3 minute. Preporučamo koristiti oral-B četkicu za zube. Koristite usnu vodicu za ispiranje usta. Naš stomatolog preporučit će posebno prilagođenu njegu namijenjenu upaljenom zubnom mesu. Za brzo zacjeljivanje ranica na desnima ili u slučaju afti preporučamo gengigel. Paket dobrodošlice uključuje pregled i rendgenski snimak po cijeni jedne usluge. Odabirom „Paketa dobrodošlice“ umjesto regularnih 70 € novi pacijenti plaćaju samo 35 €.

Koliko traje upala zubnog mesa?

Natečeno zubno meso može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Traje li upala zubnog mesa duže od tjedan potrebno je zatražiti stručnu pomoć stomatologa kako upala nebi prerasla u veći i trajni problem. Pravodobno uočavanje problema i promjena na zubu uz daljnje liječenje može sačuvati zub.

Upaljeno zubno meso kod djece?

U slučaju naših najmlađih pacijenata upala zubnog mesa može se javiti prilikom izrastanja bilo mliječnih bilo trajnih zubi. Natečeno zubno meso kod djece također može biti pokazatelj bolesti parodonta. Gingivitis je moguć i u slučaju djece. Potrebno je na vrijeme započeti s ispravnim koracima higijene i pojačanom njegom. U suprotnome može doći do posljedica koje će se odraziti na cjelokupno oralno zdravlje djeteta. Gingivitis prelazi u parodontozu kao najgori oblik bolesti desni ukoliko se ne započne s tretmanima liječenja. Moguće je izbjeći bolesti desni regularnim pregledima i detaljnom oralnom higijenom.

Upala zubnog mesa antibiotik?

U slučaju jakog oteknuća i temperature potrebno je uzimati antibiotik. Ukoliko je nastupila velika upala desni preporučamo dolazak na kontrolni pregled na kojem će stomatolog odlučiti o terapiji. Ukoliko je to potrebno prepisati će antibiotik kako bi zaustavili upalu. Svaka antibiotska terapija mora se popiti do posljednje tablete kako nebi izostao učinak. Antibiotik je potrebno uzeti i prije određenih tretmana liječenja parodontalnih bolesti. Detaljnije informacije pružit će vam stomatolog prilikom pregleda.

Upaljeno zubno meso lijek?

Potrebno vam je profesionalno čišćenje zubi kako bi uklonili kamenac i zarobljene bakterije koje uzrokuju infekciju. Parodontax pasta pomaže njegovati upaljene desni. Također preporučamo korištenje oralnog tuša.

Kako ojačati zubno meso?

Upaljeno zubno meso traži dodatnu njegu u vidu ispiranja usta usnom vodicom ili solnom otopinom. Zubno meso moguće je ojačati ispiranjem solnom otopinom 2-3 puta dnevno. Prakticirajte detaljnu oralnu higijenu više puta dnevno. O svim ostalim stanjima savjetovat preporučamo držati se uputa našeg stomatologa..

Upaljeno zubno meso kod umnjaka?

Postoji li impaktiran umnjak koji nema dovoljno prostora za izrastanje javit će se oteknuće oko krune zuba. To stručno nazivamo perikoronitis. Polovično izrastanje umnjaka uzrokuje nakupljanje bakterija na dijelu koji nije do kraja izrastao. Otežano čišćenje tog „zarobljenog“ dijela umnjaka potiče nakupljanje bakterija koje mogu uzrokovati natečeno zubno meso.

KONTAKTIRAJTE NAS